Bakan Ergün, 'teknogirişimciler' için destek istedi

Sanayi Bakanı Ergün, ''Bu ülkenin gençlerinden bir Bill Gates neden çıkmasın? Bu ülkenin Oracle veya Dell gibi küresel firmaları niçin olmasın?'' diye sordu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Teknogirişim Sermayesi Desteği Tanıtım Toplantısında konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Desteklenen 180 projenin her biri beklenen başarıyı göstermeyebilir, ancak biz devlet olarak şimdiden bu parayı gençlerimize helal ettik" dedi. Nihat Ergün, Microsoft, HP ve Google gibi bir çok firmanın, cesur ve fırsatları avantaja çevirme yeteneği olan genç girişimciler tarafından kurulduğunu anımsatarak, ''Bu ülkenin gençlerinden bir Bill Gates neden çıkmasın? Bu ülkenin Oracle veya Dell gibi küresel firmaları niçin olmasın?'' diye sordu.

Ergün, Teknogirişim Sermayesi Desteği Tanıtım Toplantısında yaptığı konuşmada, projede yer alan gençlere, onları yetiştiren anne babalara ve öğretim üyelerine Türkiye adına teşekkür etti.

Bakan Ergün, bu programın, her yıl bir çok nitelikli projenin hayata geçmesini sağlayan bir üst proje olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ülkenin gençlerinin ne kadar zeki, yaratıcı ve cesur olduklarını biliyoruz. Ülkemizin en büyük varlığı gençlerimiz, gençlerimizin en büyük varlıkları ise hayalleridir. Bir genç için hayatın en dayanılmaz olduğu zamanlar, yaşanan imkansızlıklar nedeniyle, hayallerin sadece zihinlerde kaldığı zamanlardır. Teknogirişim Sermayesi, gençlerimizin hayallerinin gerçeğe dönüşmesini sağladığı için büyük önem taşımaktadır.

Bu programla, eğitimli ve nitelikli gençlerimizin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini hayata geçirmelerine destek oluyoruz. Proje kapsamında her yıl 100 genç girişimcimize karşılıksız ve kefilsiz, 100 bin lira veriyor, teknoparklarda kendileri için yer tahsis ediyoruz. 2009 yılında başlattığımız projede, geçen yıl yapılan 159 başvurudan 78'ini destekledik. Bu yıl, gençlerimiz projeye çok daha yoğun bir ilgi gösterdiler ve yapılan başvuru sayısı 724'e ulaştı."

İşadamlarından destek istedi

Birbirinden kaliteli bu projeler arasından desteklenecek olan 102 projeyi belirlemenin, jüriyi terlettiğini belirten Ergün, böylece, iki yıl içinde 180 gencin, kendi firmalarını kurduklarını ve kendi işlerinin patronu olduklarını kaydetti.

Nihat Ergün, programa olan ilginin her geçen yıl daha da artacağını ve oluşan rekabet sayesinde, çok daha yaratıcı fikirlerin ortaya çıkacağını düşündüklerini bildirerek, "180 genç girişimcimizin projelerini ve iletişim bilgilerini bir kitapta topladık. Özellikle bu salonda bulunan iş adamlarımızdan, genç arkadaşlarımızın projelerini dikkatli bir şekilde incelemelerini, onlara yakın ilgi göstermelerini ve destek olmalarını bekliyoruz" dedi.

Paraları helal etti

Ergün, bu projelerin her birinin beklenen başarıyı göstermeyebileceğine işaret ederek, "Ancak biz devlet olarak şimdiden bu parayı gençlerimize helal ettik. Geçmişte bu ülkenin kaynakları çar çur edildi, hırsıza uğursuza, hortumcuya, yolsuzluk yapanlara milyarlar kaptırıldı. Şimdi bu ülkenin bir gencine, ürüne dönüştüreceği teknolojik fikir için 100 bin lira vermenin lafını etmeye bile değmez. Zira başarılı olsalar da olmasalar da, ortaya akıl ve yürek koyan bu gençlerimize ayırdığımız kaynak, asla boşa gitmiş bir kaynak olmayacaktır. Arkadaşlarımızın hayallerini ürüne dönüştürme konusunda cesaret göstermeleri dahi takdiri fazlasıyla hak etmektedir" şeklinde konuştu.

Girişimcilik artmalı

Ergün, Teknogirişim Sermayesi Desteği Tanıtım Toplantısında, girişimciliğin, işsizlik sorununa önemli bir çözüm olduğu gibi, ekonomik büyümenin de dinamosu olduğunu dile getirerek, bu destekten yararlanan gençlerin bir çoğu iş arayan gençlerken, bu destekle birlikte iş kuran ve işveren gençler olduğunu anlattı.

''Eski ürün ve üretim sistemlerinin daha iyi hale gelmesi, yeni ürün ve sektörlerin oluşması için girişimcilik ile yenilikçiliğin buluşması esastır'' diyen Ergün, Türkiye'de her 100 yetişkin içinde şirket kuranların sayısının sadece 4,6 olduğu, bu sayının ABD'de 11,7, Güney Kore'de 15, Meksika'da ise yüzde 18,7 civarında bulunduğunu ifade etti.

Nihat Ergün, ''Türkiye'nin dünyanın en genç ülkelerinden biri olduğunu da düşünürsek, girişimcilik konusunda ilerleme göstermemiz gerektiği açıktır. Bugün milyar dolar seviyesinde değeri olan Microsoft, HP ve Google gibi bir çok firma, cesur ve fırsatları avantaja çevirme yeteneği olan genç girişimciler tarafından kurulmuştur. Şimdi biz de soruyoruz: bu ülkenin gençlerinden bir Bill Gates neden çıkmasın? Bu ülkenin Oracle veya Dell gibi küresel firmaları niçin olmasın?'' diye konuştu.

 "Bu ülkenin gençlerinden bir Bill Gates neden çıkmasın?"

Ergün, Microsoft, HP ve Google gibi bir çok firmanın, cesur ve fırsatları avantaja çevirme yeteneği olan genç girişimciler tarafından kurulduğunu anımsatarak, "Bu ülkenin gençlerinden bir Bill Gates neden çıkmasın? Bu ülkenin Oracle veya Dell gibi küresel firmaları niçin olmasın?" dedi.

Ergün, Teknogirişim Sermayesi Desteği Tanıtım Toplantısında, girişimciliğin, işsizlik sorununa önemli bir çözüm olduğu gibi, ekonomik büyümenin de dinamosu olduğunu dile getirerek, bu destekten yararlanan gençlerin bir çoğu iş arayan gençlerken, bu destekle birlikte iş kuran ve işveren gençler olduğunu anlattı.

"Eski ürün ve üretim sistemlerinin daha iyi hale gelmesi, yeni ürün ve sektörlerin oluşması için girişimcilik ile yenilikçiliğin buluşması esastır" diyen Ergün, Türkiye'de her 100 yetişkin içinde şirket kuranların sayısının sadece 4,6 olduğu, bu sayının ABD'de 11,7, Güney Kore'de 15, Meksika'da ise yüzde 18,7 civarında bulunduğunu ifade etti.

Nihat Ergün, "Türkiye'nin dünyanın en genç ülkelerinden biri olduğunu da düşünürsek, girişimcilik konusunda ilerleme göstermemiz gerektiği açıktır. Bugün milyar dolar seviyesinde değeri olan Microsoft, HP ve Google gibi bir çok firma, cesur ve fırsatları avantaja çevirme yeteneği olan genç girişimciler tarafından kurulmuştur. Şimdi biz de soruyoruz: bu ülkenin gençlerinden bir Bill Gates neden çıkmasın? Bu ülkenin Oracle veya Dell gibi küresel firmaları niçin olmasın?" diye konuştu.

"Bu program, ülkemizde beyin göçünü tersine çevirecek"

180 firmanın her birinin Türkiye'nin, şu an faaliyet gösterdiği bir çok sektörde gücünü artıracağına işaret eden Ergün, ancak daha da önemlisinin, bu firmaların faaliyetlerinin, Türkiye'nin dünyada hızla yükselen sektörlere daha iyi adapte olmasını da sağlayacağını belirtti.

Bakan Ergün, projenin bir başka öneminin ise, desteklenen iş fikirlerinin, Türkiye'nin bir çok değişik şehrinde bulunan 29 farklı üniversiteden gelmiş olması olduğuna dikkat çekerek, destekledikleri gençlerden 8 tanesinin de yurt dışındaki üniversitelerde eğitim gördüğünü bildirdi.

"Bu program, ülkemizde 'beyin göçü'nü tersine çevirmeye başlayan bir özelliğe sahip olduğu için de ayrı bir öneme sahiptir" diyen Ergün, 180 firmanın, aralarında Kütahya, Samsun, Konya, Malatya, Gaziantep ve Trabzon gibi illerimizin de bulunduğu 13 farklı ilde kurulduğunu anlattı.

Ergün, "Dolayısıyla üretim ve teknolojinin Anadolu'ya yayılmasında, bu yeni firmalarımız önemli bir rol oynayacaklardır. Bu firmalar başarılı oldukça, kuruldukları şehrin ekonomik ve sosyal hayatına da katkı sağlayacaklardır. Mesele Malatya'da üretim yapan bir firmamız, meyve çekirdeklerini kırıp içi ile kabuğunu ayıracak yeni yöntemler üzerinde çalışacak. Malatya ekonomisinde kayısının ne kadar önemli olduğunu düşünürsek, bu firmanın geliştireceği yeni model, tüm şehir için kritik olabilecektir. Yeni kurulan üniversitelerimiz geliştikçe, teknoloji tabanlı üretim yapan bu işletmeler, 81 ilimize de yayılacaktır" diye konuştu.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, "Türkiye ekonomisinin üzerinde yükseldiği temel direk de, girişimci ruhun başarısıdır" dedi.

Küçük, Teknogirişim Sermayesi Desteği Tanıtım Toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bugün Almanya'nın mühendisleri, Hindistan'ın yazılımcıları, Çin'in girişimcileri ile rakip olduğunu belirtti.

Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmiş ve kalkınmış bir ülke olma gibi bir hedefi olduğunu dile getiren Küçük, bu hedefi gerçekleştirmek için "Ya bir yol bulacaklarını; ya da bir yol açacaklarını" kaydetti.

Küçük, 21. yüzyılda küresel yarışta öne geçmenin yolunun ülkelerin nitelikli girişimci sayısını artırmasından geçtiğine işaret ederek, bu bilinçle TOBB olarak Türkiye'de girişimciliğin desteklenmesini, hem ekonomik büyüme hem de istihdam artışı anlamında gerekli gördüklerini anlattı.

Çin'in artık "ucuz ve kalitesiz" mal üreticisi olmaktan çıkmaya başladığının görüldüğünü belirten Küçük, şunları ifade etti:

"Bu tabloyu gelecek için çok iyi okumamız ve tedbirler üretmemiz gerekiyor. Dünyanın hamalı olmak istemiyorsak; ileri teknoloji üretimi noktasındaki eksiklerimizi hızla gidermeliyiz. Ülkemiz insanında girişimci ruh çok sağlam; ancak en büyük eksiğimiz sermaye. Zamanın ruhunu yakalamış; bilgi çağının gerektirdiği donanımlara sahip gençlerimize sermaye desteği sağlamamız; toprağa tohum saçmakla eş değer.

Bilim ile sanayiyi buluşturmalıyız, icat çıkaranı desteklemeliyiz, teknogirişim desteklerini alkışlamalıyız. Bu çerçevede, Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız tarafından başlatılan Teknogirişim Sermayesi Destek Programını çok önemli bir adım olarak değerlendiriyorum."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir