Bakan Işık: 70 bin bilişim uzmanı aranıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de şu anda acilen bulması gereken 70 bin bilişim uzmanı olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 49. Kocaeli Fuarı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları (KOMEK) genel sergisinin açılışında yaptığı konuşmada, güzel bir kentte yaşadıklarını belirterek, Kocaeli'ye birçok hizmet yaparak şehri daha yaşanabilir hale getirdiklerini vurguladı. 

Kentte yapılan sahil düzenleme çalışmalarını anlatan Işık, Kocaeli'de bu yıl Ekim ayında uluslararası katılımlı sanayi fuarı düzenleyeceklerini kaydetti. 

Gelinen çağda bilginin bir güç haline geldiğini belirten Işık, dünyanın en güçlü ülkelerinin petrol çıkaranlar değil, en fazla bilgiye yatırım yapanlar olduğunu ifade detti. 

Eğitimin bilgi edinmedeki önemini anlatan Işık, şöyle konuştu: 

"2008 krizinde Büyükşehir Belediye Başkanımızla proje yaptık, 30 binin üzerinde gencimizi önce meslek sahibi, onların büyük bir kısmını da iş sahibi yaptık. Bize gelen talep, 'bize eleman gönderin ama vasıflı eleman.' 'Benim çocuğum üniversite mezunu ve işsiz' diyenlere sesleniyorum, şu anda en büyük problemimiz üniversite mezunu işsiz insanlarımız." 

"Bilişim Vadisi'nde 100 bin insanın çalışma kapasitesi var" 

Gebze'de Türkiye'nin ilk Bilişim Vadisi'nin temelini atacaklarını anımsatan Işık , şunları söyledi: 

"Şu anda Türkiye'de acilen bulmamız gereken 70 bin bilişim uzmanı var. 70 bin şu anda bilişim uzmanı olsun, işe yerleştirebiliriz. Ama aradığımız nitelikte elemanı da bulamıyoruz. Bir projeyi başlatıyoruz, üniversite mezunu olup teknolojiye ilgi duyan gençleri, yakında kursa alacağız. Onların kursa geldikleri her bir gün için 25-35 arasında cep harçlığı vereceğiz. Onların yol paralarını ve bir öğün yemeğini vereceğiz. İŞKUR, Bakanlığımız, TÜBİTAK, KOSGEB, Büyükşehir Belediyesi, Valiliğimiz, sanayi ve ticaret odalarımız hep beraber gençlerimizi önce uluslararası geçerlilikteki bir sertifikaya sahip kılacağız. Kursu başarıyla tamamlayan gencimiz sertifikayı alacak. Sonra bunların yüzde 60'ına iş garantisi vereceğiz. Gelin bu kursa ilgi duyun. Şu anda Bilişim Vadisi, hizmete girdiği zaman 1., 2. ve 3. etap hizmete girdiği zaman orada 100 bin insanın çalışma kapasitesi var. Bunlara en kolay Kocaeli'den istihdam oluşur. Ama bütün fırsatlar hazırlıklı beyinler içindir. Bu kursu bitirip işe yerleşenlerin alacakları ücret asgari ücretle olmayacak, asgari ücretin birkaç katını alma imkanları olacak." 

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da Kocaeli'nin Türkiye'nin kalkınmasında ve gelişmesinde önemli katkılar sağladığını ifade ederek, etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti. 

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise KOMEK'in bir halk üniversitesi olduğunu dile getirerek, insanların kurslardaki birçok branşta eğitim görüp iş sahibi olduğunu bildirdi. 

Konuşmaların ardından Işık ve beraberindeki protokol üyeleri, fuar ve serginin açılışını yaptı. 

Daha sonra stantları gezen Işık, burada Karaosmanoğlu ile masa tenisi oynadı.  
 

Bu konularda ilginizi çekebilir