Bakan Müezzinoğlu'ndan "ithal doktor" açıklaması

Bakan Müezzinoğlu, "İlgili yasal düzenlemeleri yaptıktan sonra mesleki birikimleri anlamında yeterli olduğuna inandığımız yabancı uyruklu hekimlerin Türkiye'de hizmet vermesini düşünüyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bayramda görev yapan sağlık personelini ziyaret etti. 

Bakan Müezzinoğlu, ziyaret sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.  

"Komşudan ithal sağlık personeli getirme konusunda çalışmalarla ilgili son durum nedir?" sorusu üzerine Müezzinoğlu, ülke olarak hekim açığının olduğunu belirterek, bunu öncelikle kendi insan kaynaklarıyla kapatabilmek için 2007 yılından itibaren tıp fakültelerin kontenjanlarını arttırdıklarını ancak bu öğrencilerin ilk defa yeni mezunlar olarak geleceklerini söyledi. 

Müezzinoğlu, Türkiye'de açığın uzman hekimde 20 bin, pratisyen hekimde ise asgari 10 bin olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Mesleki anlamda bilgi birikimi yüksek, gerek komşu ülkelerden gerekse farklı eğitim düzeyi yüksek ülkelerden yabancı hekimlerin ülkemize gelerek insanımıza hizmet etmesini arzu ediyoruz. Bu anlamda da Yunanistan'da ciddi düzeyde hekim fazlalığı var. 10 bin kişiye düşen hekim sayısı Yunanistan'da 61, bizde ise 17. Dolayısıyla gerek mezun olanlar gerekse ihtisas için yaklaşık 7-8 yıl bekleyen hekimler var. Geçen yıl Almanya, Yunanistan'dan 15 bin hekimle 9 yıl çalışma kaydıyla bir anlaşma imzaladı. Şimdi Almanya, başka ülkelerin bilgi birikimi iyi, genç hekimlerini kendi ülkesinde hizmet için değerlendirirken, Türkiye olarak biz de farklı ülkelerde bilgi birikimi iyi, yetişmiş genç hekimleri ülkemizin hizmetine kazandırmaya çalışıyoruz. Bu anlamda YÖK ile görüşerek ihtisas süreçlerini planlayabilirsek, kamuda yabancı uyruklu hekim çalıştıramıyoruz, onunla ilgili yasal düzenlemeleri yaptıktan sonra Yunanistan veya farklı ülkelerde denklikleri YÖK tarafından kabul edilen, ülke insanına mesleki birikimleri anlamında yeterli olduğuna inandığımız yabancı uyruklu hekimlerin Türkiye'de hizmet vermesini düşünüyoruz."

Konuyla ilgili YÖK'ün ihtisas ile ilgili süreçlerini bayramdan sonra görüşeceklerini ifade eden Müezzinoğlu, takvimin görüşmelerden sonra belli olacağını, kamuda çalışmayla ilgili yasal düzenlemeyi de yıl sonuna kadar yapmış olacaklarını bildirdi. 

Damacana sulara düzenleme çalışması

Damacana suların üretiminden tüketiciye ulaşıncaya kadar her aşamada kontrolü için her konuda düzenleme getirilmesi çalışmasıyla ilgili soru sorulan Müezzinoğlu, her yaştaki insanın en önemli gıdası olan suyun sağlıklı olmasını önemsediklerini vurguladı. 

Müezzinoğlu, damacanaların 3 yıllık kullanım ömrü olduğunu veya 75 kez yıkanabildiğini anlatarak, bunların sağlıklı yıkanıp yıkanmadığı, iyi dezenfekte edilip edilmediği, suya ilişkin kontrollerin yapılıp yapılmadığıyla ilgili değerlendirmelerin, TÜBİTAK ile ortaklaşa yaptıkları bir programla öğrenilebileceğini kaydetti. 

Bakan Müezzinoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Her damacananın bir kimliği olacak. Her kullanım suyu için de kapağında ayrı kontrol sistemi olacak. O kontrolde suyun sıcaklığı, kullanılan deterjanın standartlara uygun olup olmadığı, suyun kalitesi o kapaktaki cipte kayıtlı olacak. Diğerinde de kimlik olacak. Kaçıncı defa gelmiş, kaçıncı dolduruluşu, 3 yıllık ömrü veya 75'inci kullanımı tamamlandı mı... Bütün bunları ilaç takip sisteminde olduğu gibi telefonlara da programlarını yükleyerek damacana suyunu alan her vatandaşımız o programı netleştirdikten sonra, yıl sonuna kadar yol haritamız var, kullandığı suyun hem kimliğini hem de kalitesini kendi telefonundan görmüş olacak. Arzumuz burada insanların sağlıklı beslenmesiyle ilgili en önemli unsur olan suyun eve kadar, vatandaşa kadar sağlıklı ulaşabilmesidir."

"Mesleğin daha güçlü olmasını birlikte başaracağız"

Müezzinoğlu, bayram süresince görev yapan sağlık personelini ziyaretinde, görevlilerin Ramazan Bayramı'nı tebrik etti.

Bakan Müezzinoğlu, İslam coğrafyasında akan kanın ve gözyaşının bir an önce dinmesini diledi.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yabancı uyruklu statüsüyle geldiğini ifade eden Müezzinoğlu, o dönemdeki sürece ilişkin bilgi verdi. 

Müezzinoğlu, hastanenin kendisi için önemli bir yer olduğunu dile getirerek, "Haseki, benim geliş sürecimde aldığım virajların, döndüğüm o sıkıntılı süreçlerin en önemli mihenk taşını oluşturan bölge. Yabancı uyruklu olarak burada çalışırken çok şeyler kazandım. Haseki'nin benim hayatımda önemli bir yeri var ve bana çok şey kazandıran bir kurum" diye konuştu.

Üstlenilen sorumlulukların hakkını verebilmenin önemine değinen Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Hep birlikte gelişmiş ülkeler örneklerini veya muasır medeniyet seviyesinin üzerini yakalayacağız. İyi niyet, samimiyet, gayret varsa sorun ve sıkıntıların çözümü bir bir gelir. Her bir basamak yukarı çıktığınızda da yeni sorunlar gelir. Bize düşen mevcut sıkıntıları azaltabilmek, gelen sorunları da karşılayabilmek. İnşallah bu mesleğin mensuplarıyla bugün dünyaya örnek gösterilecek bir sağlık hizmeti sunumu noktasına geldiysek, bu mesleğin değerli meslektaşlarımın fedakarlığından, özverisinden ve bu ülkeye ve millete olan sevgisinden kaynaklanmaktadır. Özveriyle, fedakarlıkla yaptığımız bu mesleğin yarınlarda çok daha güçlü, çok daha başarılı olmasını birlikte başaracağız."

Bu konularda ilginizi çekebilir