Bakan Şimşek, Xuren ile bir araya geldi

Şimşek, Çin Halk Cumhuriyeti Maliye Bakanı Xuren'in resmi davetlisi olarak Pekin'de temaslarda bulunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PEKİN - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin tek Çin politikası benimsediğini belirtti ve iki ülke ilişkilerinin karşılıklı saygı ve içişlerine karışmama ilkeleri çerçevesinde yürüyeceğini söyledi.

Çin Halk Cumhuriyeti Maliye Bakanı Xie Xuren'in resmi davetlisi olarak Pekin'de temaslarda bulunan Şimşek, Xuren ile bir araya geldi. İki ülke heyetlerinin de katıldığı görüşmede, Çin'in büyük bir başarı hikayesi olduğunu kaydeden Şimşek, "Çin,Türkiye için çok önemli bir ülke. Türkiye, tek Çin politikası benimsemektedir. İlişkiler, karşılıklı saygı, içişlerine karışmama ve ortak menfaat ilkeleri çerçevesinde yürüyor. Bundan sonra da böyle yürüyecek" dedi.

Şimşek, Türkiye ile Çin'in çok geniş alanda işbirliği yapabileceklerini dile getiren Bakan Şimşek, bu işbirliği için her iki ülkede de güçlü bir irade bulunduğunu vurguladı. Çin'e yaptığı ziyaretin de ilişkilerin gelişmesine dönük bir adım olduğunu belirtti.

Maliye Bakanı Şimşek, basın mensuplarına görüşmeyle ilgili yaptığı değerlendirmede de, "İki ülke arasındaki iletişimin güçlendirilmesi, sıcak diyalog ortamı ile dostluk kurulması, ticaretin ve yatırımların artırılması" amacıyla bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çin'in her açıdan önemli bir ülke olduğuna işaret eden Şimşek, "Cumhurbaşkanımızın ziyareti ile çok güzel bir hava yakaladık. Daha yakın diyalog ile ilişkilerimizi canlı tutacağız. İlişkilerimizi iyi kurgulayıp götürürsek, yatırım boyutuyla da dengeyi sağlayabiliriz. Çin, yılda 90 milyar dolar yatırım çekiyor, 50-55 milyar dolar da sermaye ihraç ediyor. 2,2 trilyon dolar döviz rezervi var. Kendilerine (gelin kaynaklarınızın bir kısmını Türkiye'de değerlendirin. Türkiye gibi ülkelerin geleceği parlaktır) dedik" açıklamasında bulundu.

Maliye Bakanı Şimşek, temasları çerçevesinde Çinli yatırımcılar ve finans kesimi temsilcileriyle de görüşmeler yaptı.