Bakan'dan sel uyarısı

Bakan Eroğlu, Kar yağışı geçmiş yıllara göre çok fazla olduğunu belirterek, "Kar erimeye başlayacak bir de yağmur geldiği zaman büyük sel baskınları olabilir, hazırlıklı olmamız lazım" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
AFYONKARAHİSAR - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bu yıl yağışlar Allah'a çok şükür iyi. Kar yağışı geçmiş yıllara göre çok fazla. 1,5-2 metre kar yağışı olan yerler var" dedi.
Bakan Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünün 2012 yılı projelerinin değerlendirilmesi amacıyla Afyonkarahisar'daki bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 2008 yılında Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla ağaçlandırma, "erozyon kontrol milli seferberliği" başlattıklarını söyledi.
Bütün illerde eylem planı hazırladıklarını ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:
"2008'den 2012 yılı sonuna kadar 'her ilde ne kadar ağaçlandırma, erozyon kontrolü yapılacak, bunları teker teker belirleyin' dedik. Bu çalışma tamamlandı. 2012 yılının sonuna kadar tam 2,3 milyon hektar alanda çalışma yapılmasını planladık. Türkiye'yi yeşillendirmeye kararlıyız. Sadece ormanlık alanları ağaçlandırmıyoruz. Türkiye'de geçmişte ormanlık olmayan alanların hepsi mera olarak yazılmış. Ormanın olmadığı yerler, tapu kadastro kayıtlarında mera görünüyor. Meraları koruyoruz. Onlar da bizim için önemli. Hayvancılık için çok önemli. İyi meraysa onu muhafaza ediyoruz. Vasfı kötü meraysa, iyi vasıflı olmayan meraysa Orman Genel Müdürlüğümüz, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile birlikte planlamasını yapacak. Bir de hiç mera vasfı olmayan, kullanılması da hiç mümkün olmayan dik yamaç, yukarı havzalar var. Buralar mera yazılmış. Mera olduğu için ağaçlandırması yapılamıyor. Bu alanları ağaçlandırmazsak sel baskınına maruz kalırız."
Büyük sel baskınları olabilir
"Bu yıl yağışları Allah'a çok şükür iyi. Kar yağışı geçmiş yıllara göre çok fazla. 1,5-2 metre kar yağışı olan yerler var" diyen Eroğlu, şöyle devam etti:
"15-20 gün sonra bunlar erimeye başlayacak bir de aynı anda sıcaklıkla beraber yağmur geldiği zaman Allah korusun büyük sel baskınları olabilir. Dolayısıyla bütün birimlerimize, valilere genelge göndereceğiz. Sel baskınlarına karşı hazırlıklı olmamız lazım."
(AA)
Bu konularda ilginizi çekebilir