Bakanlığa SMS ile ulaşılabilecek

Vatandaşlar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na talep ve şikayetlerini artık ücretsiz mesaj atarak da iletebilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk, Yaşlı ve Engelli Sosyal Destek Hattı ile Alo 144 Sosyal Yardım Hattı'na vatandaşlar taleplerini, şikayetlerini ücretsiz mesaj atarak da iletebilecek. 

Bakanlık, Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk, Yaşlı ve Engelli Sosyal Destek Hattı ve Alo 144 Sosyal Yardım Hattı çağrı merkezleriyle vatandaşlara hizmet vermeyi sürdürüyor. 

Alo 183 hattı hangi hizmetlerle ilgileniyor?

Alo 183 hattı ile kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gazilerle ilgili gelen çağrılar değerlendiriliyor. İhmal, istismar ve şiddet vakaları veya töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi için tedbir mahiyetindeki ihbarlar, durumun aciliyeti göz önünde tutularak, vakanın bulunduğu ilin acil müdahale ekip sorumlusuna, kolluk kuvvetlerine bildiriliyor.  

Alo 144 hattı hangi hizmetlerle ilgileniyor?

Alo 144 hattı ile ise sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca yürütülen şartlı eğitim, sağlık yardımları, kömür yardımı, gıda yardımı, engelli aylığı, eşi vefat eden kadınlara yapılan yardımlar, tüp bebek yardımı, barınma yardımı gibi yardımlarla proje destekleri hakkında yapılan her türlü talep, öneri ve şikayetler alınıyor. Ardından ilgili vakfa yönlendiriliyor. 

Bakan İslam: ''Müracaatçı sayısı artacak'' 

Çağrı merkezlerinde yürütülen hizmetleri değerlendiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Alo 183 ve Alo 144 hattının vatandaşlarla aralarında köprü oluşturduğunu ifade ederek, vatandaşların acil durumlarda bakanlığa ulaşabildiğini belirtti. 

Bakan İslam, yeni bir uygulamayla işitme engelli vatandaşların da kendilerine ulaşmalarını sağladıklarını, ayrıca vatandaşların tüm operatörlerden bu hatlara ad, soyad, T.C. Kimlik Numarası ve taleplerini, şikayetlerini içeren bir SMS ile ücretsiz iletebildiklerini de bildirdi. 

Bunun çok önemli bir gelişme oluduğuna dikkat çeken İslam, bundan sonra müracaatçı sayısının daha da artacağını söyledi. 

2 milyonun üzerinde kişi aradı 

Vatandaşların ücretsiz aradığı bu hatlardan Alo 183 hattı 7 gün 24 saat, Alo 144 hattı ise 08.00-20.00 saatleri arasında hizmet veriyor.  

Bakanlık verilerine göre, çağrı merkezlerini arayanların sayısında 2011 yılından buyana büyük artış yaşandı. 2013 yılında Alo 183'e 107 bin 716, Alo 144'e 2 milyon 156 bin 564 olmak üzere toplam 2 milyon 264 bin 280 çağrı yapıldı. 

Alo 183'e, en çok evde bakım hizmetleri için çağrı geldi

2013 yılı verilerine göre Alo 183, en çok evde bakım, engelli hakları, engellilerin sağlık, eğitim hizmetleri, işaret dili, ulaşılabilirlik, bakım gibi ''engelli hizmetleri'' konusunda arandı. Bu konulara ilişkin bakanlığa 37 bin 111 çağrı geldi. 

2013 yılı boyunca 10 bin 300 ''ihmal ve istismar'' vakasıyla ilgili çağrı geldi, gelen çağrılar illerdeki acil müdahale ekiplerine iletilerek müdahale edilmesi sağlandı.  

Alo 183 hattı en çok ''İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa'' illerinden arandı. 

Yardımlarda ''eğitim'' ilk sırada 

Bakanlığın diğer çağrı merkezi Alo 144 hattına ise geçen yıl 2 milyon 156 bin 564 çağrı yapıldı. Alo 144, en çok eğitim yardımı için arandı. Şartlı ve diğer eğitim yardımları için toplam 1 milyon 234 bin 778 çağrı geldi. 

Bu hat ise en çok ''Diyarbakır, Adana, Muş, Erzurum ve Ağrı'' illerindeki vatandaşlarca arandı.  

Arapça ve Kürtçe çağrılara da cevap veriliyor 

İşitme engelli vatandaşları da dikkate alan Bakanlık, çağrı merkezinde bu engeli olanlara da hizmet sağlıyor. İşaret dili bilen personelle bu hizmeti veren çağrı merkezine ulaşabilmek için işitme engeli olan kişilerin ''0553 5604144'' numarayı araması gerekiyor. Bu hat üzerinden görüntülü görüşme sağlanarak, sorular alınıyor.  

Çağrı merkezinde Kürtçe ve Arapça dillerinde de hizmet veriliyor. En çok Kürtçe çağrının yapıldığı merkeze 2013 yılının son 3 ayında her iki dilde toplam 6 bin 594 çağrı geldi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir