Bakanlıktan ilaç sıkıntısına açıklama

Sağlık Bakanlığı, "Ülkemizde halen 7 bin 526 ilaç eczanelerde satılmaktadır ve temininde bir sıkıntı yaşanmamaktadır" açıklamasında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sağlık Bakanlığı, piyasa olmadığı iddia edilen ilaçlarla ilgili, "593 adet ilaç piyasada mevcuttur. 139 ürün ilaç değildir, bir ilaç piyasada yoktur. Bir ürün ülkemizde olmayıp, yurt dışından Türk Eczacıları Birliği tarafından temin edilmektedir ve bir ürün de üretilmemektedir ancak jenerik ürünleri piyasada mevcuttur. Ülkemizde halen 7 bin 526 ilaç eczanelerde satılmaktadır ve temininde bir sıkıntı yaşanmamaktadır" açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 24. Dönem CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel tarafından 20 Kasım 2013 tarihinde TBMM'de Bütçe Komisyonu görüşmelerinde piyasada 735 ilaç olmadığı iddiaları üzerine bazı basın yayın organlarında haberler yer aldığı belirtildi.

Özel tarafından piyasada olmadığı iddia edilen 735 satırlık listenin, kendisi tarafından Bakanlığa iletildiği ifade edilen açıklamada, ilgili ürünlerin incelendiği bildirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İlgili listedeki ürünler incelendiğinde, 593 adet ilaç piyasada mevcuttur. Ayrıca 139 ürün ilaç değildir.(Tıbbi cihaz, tarak, gıda takviyesi, sterilizasyon çözeltileri gibi...) Bir ilaç (Asmanex 400mcg 30 dozluk) piyasada yoktur. Asmanex 200mcg 30 dozluk ve Asmanex 400 mcg 60 dozluk formu piyasada bulunmaktadır. Bir ürün (BCG SSI Kültürü) ülkemizde olmayıp, yurt dışından Türk Eczacıları Birliği tarafından temin edilmektedir. Bir ürün de (Serum fızy.Droser 20ml) üretilmemektedir ancak jenerik ürünleri piyasada mevcuttur.

Ülkemizde halen 7 bin 526 ilaç eczanelerde satılmaktadır ve temininde bir sıkıntı yaşanmamaktadır."

"Üretim yetersizliğinden Çeşitli ilaçların temininde sıkıntılar yaşanabilmektedir"

Belirli dönemlerde tedarik sıkıntısından, üretim yetersizliğinden, fiyat ve geri ödeme sorunları gibi nedenlerden, çeşitli ilaçların temininde sıkıntılar yaşanabildiği vurgulanan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Şu anda ülkemizde ruhsatlı olup da temininde sıkıntı çekilen 45 farklı formdaki 33 farklı etkin madde içeren ilaç ülkemizde ruhsatlı olup piyasada bulunmadığı için yetkilendirdiğimiz TEB tarafından getirtilmektedir.

Bu ürünlerin de Türk Eczacıları Birliği tarafından temininde bir sıkıntı mevcut değildir. TEB'e başvurulduğunda hastalarımızın yüzde 85'i ilacına ilk 5 dakikada ulaşabilmektedir.

Bakanlığımız bu doğrultuda, piyasada bulunma sıkıntısı ve vatandaş mağduriyeti oluşturabilecek durumları önceden belirleyerek bunları engelleme hususunda çalışmalara devam etmektedir. Türkiye'de bulunmayan ilaçlar için 'Sağlık Bakanlığı'ndan Ek Onaya Gerek Olmayan Yurtdışı İlaç Listesi' sürekli olarak güncellenmekte ve Türk Eczacıları Birliği tarafından ilaçların getirilerek hasta mağduriyeti oluşması engellenmektedir.

Halkımızın ilaçlarını eczanelerden veya bakanlığımızın yetkilendirdiği TEB'den kolaylıkla alabileceğini bu vesile ile hatırlatmak isteriz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir