Bakanlıktan yabancı plaka uyarısı

Yabancı plakalı araçların Türkiye'ye getirilebilmesi için son 1 yılın 185 gününün yurt dışında geçirilmesi gerektiği bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yabancı plakalı araçların Türkiye'ye getirilebilmesi için son 1 yılın 185 gününün yurt dışında geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Gerekli şartları sağlamayanların taşıt getirmelerine izin verilmemektedir." dedi.

Tüfenkci, yaptığı açıklamada, Türkiye gümrük bölgesi dışında yerleşik kişilerin getirdikleri kişisel kara taşıtlarına verilen geçici ithal izni süresinin 6 aydan 24 aya çıkarıldığını anımsattı.

Bu sayede özellikle gurbetçi vatandaşların Türkiye'de araçlarıyla daha uzun süre kalabilmelerine imkan sağlandığına dikkati çeken Tüfenkci, "Hizmet anlayışımızı, vatandaş odaklı şekilde sürekli geliştiriyoruz. Mesai kavramı gözetmeksizin, vatandaşlarımızın huzuru, refahı için görev yapıyoruz. Gümrüklerimizi bir yandan daha güvenli hale getirirken, giriş-çıkışların da daha hızlı yapılması yönünde gayret ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Sınır kapılarında mağduriyetlerin önlenmesi adına gerekli tüm tedbirleri almaya devam ettiklerini kaydeden Tüfenkci, "İlgili Bakanlar Kurulu kararı ve tebliğ hükümleri uyarınca, turistik kolaylık kapsamında yabancı plakalı taşıt getirebilmek için Türkiye gümrük bölgesi dışında yerleşik olma şartının sağlanması gerekiyor. Bu şart emekli-çalışan, yerli-yabancı ayrımı olmaksızın taşıtın ülkeye girişinde kontrol edilmektedir. Yabancı plakalı aracınızı Türkiye'ye getirmek için son 1 yılın 185 gününü yurt dışında geçirmiş olmanız gerekiyor." diye konuştu.

Tüfenkci, özellikle Türkiye'de uzun süreli kalan başta yurt dışından emekli çifte vatandaşlar, mavi kart hamili vatandaşlar ile yabancı vatandaşların bu süreye dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizerek, "Zira süre şartını sağlamayan kişilerin taşıtlarının Türkiye'ye girişine izin verilmemektedir. Sadece pasaport giriş çıkış kayıtlarına bakarak yapılacak süre hesabı yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçecektir." değerlendirmesinde bulundu.