Bakım yaptırırken paranızdan olmayın

Tüketiciyi Koruma Derneği, vatandaşları sıcak bir kış geçirmeyi amaçlarken dolandırılmamaları konusunda uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tüketici dernekleri, bazı fırsatçıların vatandaşları arayıp kendilerini "yetkili kombi bakım servisi" olarak tanıttığını belirterek, yetkili olmayan bu kimselerin yedek parçaları pahalıya sattığını ve yüksek bakım ücreti aldığını kaydetti.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, yaptığı açıklamada, kış mevsiminin yaklaşması ve havaların soğumasıyla tükeicilerin kombilerini bakımdan geçirmeye başladığını söyledi.

Can ve mal kaybı riskine karşı kombi bakımlarının yapılmasının önemli olduğuna dikkati çeken Koçal, "Bunun farkında olan bazı fırsatçılar, tüketicileri arayarak, kendilerinin yetkili servis olduklarını, kombi bakımını uygun fiyata yaptıklarını söylüyorlar." dedi.

Koçal, ancak gerçeğin böyle olmadığını kaydederek, "Bu fırsatçılar geliyor, kombiye bakım yapmış gibi gözüküyor, kimi zaman gerekli olmadığı halde bir parçayı değiştiriyor. Hem parça için hem de yaptığını iddia ettiği kombi bakımı için yüksek ücret talep ediyor." diye konuştu.
"Firmayı arayıp yetkili servisi siz öğrenin"

Kombi bakımlarını yaptıracak vatandaşların kombiyi aldığı satıcıdan yetkili servisi öğrenebileceğini dile getiren Koçal, "Kombi markalarının internet sitelerinde yetkili servislerin numarası mutlaka olur. Eğer yoksa bu firmalardan arayarak yetkili servisleri öğrenebilirler." ifadelerini kullandı.

"Yetkisiz servis hizmeti nitelikli dolandırıcılıktır"

Aziz Koçal, kombi bakım sırasında değişecek parçanın bir yıl garantisi olacağını belirterek, şu uyarılarda bulundu

"Kombi arıza vermiş ve arızayı gidermek için servis hizmeti alıyorsanız, yapılan hizmet bir yıl garantili olup aynı arızayı bir yıl içerisinde tekrar verirse servis hiçbir ücret almadan arızayı gidermek zorundadır. Kombinin arızası yerinde giderilemiyorsa ve servise götürülmesi gerekiyorsa mutlaka servis fişi düzenlenmeli, tespit edilen arızanın düzenlenen servis fişine yazılmalıdır. Tüketici servis fişini tarih atarak imzalayıp bir suretini mutlaka muhafaza etmeli. Kombinin serviste bekleme süresi 20 iş günüdür, bir ürün serviste 20 iş gününde fazla kalamaz."

Koçal, garanti kapsamında olan kombilerin mutlaka kullanım kılavuzunda belirtilen kurallara göre kullanılması gerektiğini, aksi taktirde garanti kapsamı dışında kalacağını bildirdi.

Tüm bu uyarılara rağmen yetkisiz servislerden hizmet alımı yapan ve sorun yaşayan tüketicilerin mutlaka yargıya gitmesi gerektiğini dile getiren Koçal, "Unutulmamalı; yetkisiz servis hizmeti vermek nitelikli dolandırıcılık suçudur. Bakım yaptırırken kombinizden ve paranızdan olmayın." dedi.

"Arızasız parçaları bile değiştirebiliyorlar"

Türkiye Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, tüketicilerden her gün yoğun bir şekilde telefon, mesaj ve e-posta aldıklarını belirterek, "Kendilerini yetkili servis olarak tanıtan kişi ve firmalar, yaptıkları hatalar ve aldıkları fahiş fiyatlarla tüketicileri, vatandaşları mağdur ediyor." dedi.

"Gelen elemanın iş yeri kimlik belgesine bakın"

Küçük, garanti kapsamındaki ürünlerin bakım ve tamirinin mutlaka yetkili servis vasıtasıyla yaptırılması gerektiğinin altını çizerek, şu uyarılarda bulundu:

"Yetkili servis olarak kendilerini tanıtanlardan iş yeri kimlik belgesi istenmeli, gelen elemanlar yetkili servisten mutlaka teyit edilmeli. Yapılan işlemle ilgili mutlaka servis fişi alınmalı, yapılan işlemlerin servis fişine eksiksiz yazılması sağlanmalı. Servis sonrası ödenen ücretler için fatura ya da fiş mutlaka alınmalı, yapılan işlemler, değiştirilen parçalar faturaya yazılmalıdır. Yaşanan mağduriyetlerle ilgili ilçe ve il tüketici hakem heyetlerine müracaat edilmeli."