Bakiyev'in dokunulmazlığı kaldırıldı

Kırgızistan devrik Lideri Bakiyev, görevini kötüye kullanmak ve 85 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. Bakiyev'e ait şirketler devletleştiriliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİŞKEK- Kırgızistan'da geçici hükümetin yargı konularından sorumlu Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov, devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in dokunulmazlığının resmen kaldırıldığını, "kitlesel kıyım" ve "görevini kötüye kullanmak" suçlarından sorumlu tutulduğunu bildirdi.

Beknazarov düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, başsavcılığın, Bakiyev'in yargılanabilmesi için bulunduğu ülkede yakalanarak Kırgızistan'a iade edilmesini talep edeceğini belirtti.

Azimbek Beknazarov, "Bakiyev'in 85 kişinin ölümünden sorumlu tutulduğunu" da ifade etti.

Kırgızistan'da 7 Nisan günü güvenlik güçleri ile muhalif göstericiler arasında çıkan çatışmalarda 85 kişi hayatını kaybetmişti. Olayların ardından Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev yönetimi devrilmiş, Bakiyev önce  başkent Bişkek'i daha sonra memleketi Calalabad'ı terk etmişti.

Devrik lider Bakiyev, şimdi ailesiyle birlikte Belarus'ta bulunuyor.

Geçici Başbakan Roza Otunbayeva, Kurmanbek Bakiyev'in ülkeyi terk etmesini kendilerinin istediklerini, ancak  suçlu bulunması halinde bulunduğu ülkeden iadesinin isteneceğini söylemişti.

Şirketleri devletleştiriliyor

Kırgızistan'da geçici yönetim, devrik lider Kurmanbek Bakiyev ve aile üyelerine ait olduğu iddia edilen şirketleri devletleştirmeye başladı.

Geçici hükümetin yargı konularından sorumlu Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov, bugünkü basın toplantısında, "Kurmanbek Bakiyev'in oğlu Maksim Bakiyev'e ait Bişkek Petrol Şirketi ve Bişkek likör ve vodka fabrikasının devleştirildiğini" söyledi.

Beknazarov, ülkedeki en büyük GSM Operatörü Megakom şirketinin de yüzde 49'luk hissesinin devlete geçtiğini geriye kalan yüzde 51 hisseyle ilgili incelemelerin sürdüğünü belirtti.

Azimbek Beknazarov, Kant kentindeki arduaz ve çimento fabrikası ile Calalabad kentindeki yarı iletken üretimi yapan kristal fabrikasının yanı sıra Issık Göl eyaletinde bazı otellerin devletleştirileceğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir