Bakliyat ticaret merkezi 2 bin kişiye istihdam yaratacak

Tarım, turizm ve ticaret alanlarında kent ekonomisine ivme kazandıracak projelere odaklanan ASKON Mersin Şubesi, 2016 yılında kente bir bakliyat ticaret merkezi kurarak 2 bin kişiye istihdam yaratacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DERYA EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Mersin Şubesi, Birleşmiş Milletler’in 2016 yılını Dünya Bakliyat Yılı ilan ettiği 2016 yılında kente bir bakliyat ticaret merkezi kazandırmak için harekete geçti. 2 bin kişiye istihdam yaratması hedeflenen bakliyat merkezinde restorant, banka şubeleri gibi birimler de olacak. ASKON Mersin Şubesi projeyi hayata geçirmek için 200 dönümlük bir araziye ihtiyaç duyuyor. 

Kentte tarım, turizm ve ticareti geliştirmeye yönelik projeler hazırladıklarını belirten ASKON Mersin Şubesi Başkanı İbrahim Özdoğru, tüm STK’ların bir araya gelerek bu tür çalışmaları ortak yürütmesi halinde Mersin’in adını marka kentler arasına yazdırabileceğini söyledi. Markalaşmanın tek bir sektörle olamayacağına dikkat çeken Özdoğru, “Buna en iyi örnek olarak Barcelona’yı gösterebiliriz. Barcelona yalnızca turizmle değil sanayisiyle, ticaretiyle, sanat ve kültürel yapısıyla her alanda marka kent. Hedefimiz Mersin’e de aynı özellikleri kazandırabilmek” dedi. Henüz çok yeni bir şube olmaları nedeniyle 2015’te projelerini olgunlaştırma yönünde çaba sarf edeceklerini bildiren İbrahim Özdoğru, bunun için ASKON Girişim Grubu’nu (AGG) oluşturduklarını açıkladı. 

İlk hedeflerinin Mersin’de bir ihtisas ticaret merkezi kurmak olduğunu anlatan İbrahim Özdoğru, bunun için dünya ticaretinde de Mersin’in söz sahibi olduğu bakliyat sektörünü seçtiklerini bildirdi. Birleşmiş Milletler’in (BM) 2016 yılını Dünya Bakliyat Yılı ilan ettiğini hatırlatan Özdoğru, “Biz de o yıla özel olarak Mersin’de bir bakliyat ticaret merkezi oluşturmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Bunun için 1/5.000’lik planların tamamlanmasını beklediklerini kaydeden Özdoğru, projeyi hayata geçirmek için 200 dönüm araziye ihtiyaç duyduklarını anlattı. Mevcut durumda kentte 2 adet bakliyat sitesi bulunduğuna işaret eden Özdoğru, şunları söyledi: “Ancak bunların hiçbiri amaca hizmet etmiyor. Antrepodan bozma alanlar. Biz ise sıfırdan başlayıp altyapısını ihtiyaçlara göre hazırlama hedefindeyiz. İçerisinde yalnızca bakliyat firmaları bulunmayacak. Restoranından banka şubelerine kadar firmaların site dışına çıkmadan tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği, misafirlerini ağırlayabileceği bir merkez planlıyoruz.” 

Bu konuyla ilgili olarak ilgili kurum ve kuruluşlarla, sektör temsilcileriyle de görüştüklerini ifade eden İbrahim Özdoğru, projenin hayata geçmesi halinde yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlanacağına da değindi.

Narenciye Festivali’ni bir fuar ile destekleyeceğiz 

Tarım sektöründe markalaşmaya da büyük önem verdiklerini vurgulayan İbrahim Özdoğru 2013 yılı verilerine göre Mersin’de 2,7 milyon ton meyve ve 1 milyon ton sebze üretildiğini anlattı. Bu potansiyeldeki bir kentin tarımda markalaşması gerektiği düşüncesiyle bir proje geliştirdiklerini belirten Özdoğru, “Kentimizde düzenlenen Narenciye Festivali’ni destekleyecek bir fuar planlıyoruz. Almanya’daki Furit Logistica fuarını örnek alıyoruz. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) önderliğinde tüm meyve sebze ihracatçı firmalarını, yeni tarım teknolojilerini, yeni pazarları bir araya getirmek istiyoruz. Bu projemizin çalışmalarını bu yıl olgunlaştırıp, 2016’dan itibaren de faaliyete geçmek istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Resort ve Spa tarzında bir butik otel planlıyoruz

İbrahim Özdoğru, turizme önem verdiklerini belirterek, “ASKON üyelerinden oluşan bir gruple bir araya gelip şirket kurarak kente otel yatırımı gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun için Tarsus Kazanlı Kıyı Şeridi Projesi’ni takip ediyoruz. İptal edilen bu projede yeniden tahsislerinin yapılmasını ve kente turizm konusunda bir ivme kazandırılmasını bekliyoruz. Resort ve SPA tarzında bir butik otel planlıyoruz. Mersin’de sekteye uğrayan Uluslararası Çukurova Bölgesel Hava Limanı ile devam eden Mersin Antalya Karayolu gibi projeleri de çok önemsiyoruz. Bu projelerin canlanması için diğer STK’ların da birlikte hareket ederek lobi oluşturmasını ve taleplerini hükümete doğru ve iyi şekilde anlatmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir