Bali: Dramatik hikayelere taraf olmak istemiyoruz

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "Lider olmadığımız yegane alan kredi kartlarıdır. Bu da yapmayı başaramadığımızdan değil, seçimimizdir. Dramatik hikayelerin yazılmasına taraf ve neden olmak istemiyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - İş Bankası'nın 2012 yılı değerlendirme toplantısında soruları yanıtlayan Bali, müşteri sayılarına da dikkat çekerek, bireysel alanda 13 milyon, özel bankacılıkta 25 bin, kurumsal bankacılıkta 6 bin 500 müşterileri olduğunu söyledi. 
 
Ticari bankacılıkta 950 bin civarında müşterileri olduğunu, son bir kaç yılda 9 kurumsal şube, 38 ticari ihtisas şubesi açtıklarını dile getiren Bali, kredi kartlarındaki büyümenin yüzde 22,5 olduğuna vurgu yaparak, "Son çeyrekte de yüzde 4,2 büyümüşüz. 8,1 milyar lira çıktı kredi kartlarının güncel bakiyesi... Lider olmadığımız yegane alan kredi kartlarıdır. Bu da yapmayı başaramadığımızdan değil, seçimimizdir. Nedeni şu, bu alanlarda kaliteli, sürdürülebilir ve gördüğümüz kadar iş yapmayı seçiyoruz. Dramatik hikayelerin yazılmasına taraf ve neden olmak istemiyoruz. Yürüttüğümüz sorumluluk politikalarının neticesidir bunlar... İşi kaliteli ve sağlıklı yapmaktan daha önemli bir şey yok" şeklinde konuştu. Bali kredi kartı performansı ve çek meselesi ile ilgili olarak, "Finansal istikrara ilişkin bir endişeniz mi var, bu kadar yoğun bir şekilde dile getiriyorsunuz?" sorusuna ise şu karşılığı verdi:
 
"Kurumsal ve kişisel bir endişemiz yok. Global ekonominin tabii olduğu riskler yerinde duruyor. Dışımızda oluşan hadiselerin bize yansımalarından bahsediyoruz. Tabii ki, dışardan da ciddi kaynak kullanan bir ülkeyiz. Buralarda bir kesinti olması hali ya da değişik dönemlerde olduğu gibi çok hızlı kısa vadeli sermaye akımlarının ülke içindeki makro ekonomik dengeleri bozacak şekilde hareketi, kur ve faiz dahil olmak üzere sürdürülemez makro dengeler yaratabilir. 
Bu konuda MB'nın makro ihtiyati politika enstrümanlarını da aktif bir şekilde kullanarak ve çeşitlendirerek yürüttüğü politikaların hep elzem olduğunu söyledim. Bu nedenle söylediklerim 2013'e özel bir kaygıdan değil bunlara hep dikkat ederek gitmek gerekir."
 
2013 beklentilerine ilişkin soruya ise Bali, 2013'te kredi açısından yüzde 18'lik kredi büyümesi beklediklerini, mevduatta ise yüzde 10-12 büyümenin söz konusu olabileceğini belirterek, "Kaynak çeşitliliğine bütünsel anlamda bakıyoruz. Bu büyüme oranı Merkez Bankası'nın ifade etmiş olduğu yüzde 15'lik büyüme oranının üzerinde olması nedeniyle de değerlendirmelere konu oldu. Yani bunun üzerinde ve altında artabilenler olacaktır. Onu rekabet belirleyecek. O anlamda biz yüzde 18'lik bir hedefi kendimize koymuş olduk. Şimdiye kadar ki büyümelerimiz çerçevesinde bu hedefe ulaşabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.
Bu durumun finansal istikrarı tehdit edecek bir kompozisyonda olmamasını gözeteceklerini, otoritenin bu konudaki kaygılarının, İş Bankası'nın da kaygıları olduğunu anlatan Bali, başarının çalışanlara yansımasına da değinerek, görüşmeleri devam eden toplu sözleşmenin kısa bir sürede tamamlanacağını, bu şekilde, kazanan ve kazandığını da paylaşan bir kuruluş örneğini yine yaratacaklarını kaydetti.
 
Bali, "Çalışanın emeği, hakkı üzerinden performans elde etmek gibi bir düşüncemiz hiçbir zaman olmadı olmayacak da" dedi.