Balıkçılar "vira bismillah" diyecek
Türkiye genelinde binlerce tekne sahibi, yasağın kalkacağı 1 Eylül'de denize açılmak üzere son hazırlıklarını yapıyor.
İSTANBUL - Balıkçılar, 1 Eylül'de kalkacak balık avı yasağıyla "vira bismillah" diyecek.
Türkiye genelinde binlerce ruhsatlı tekne sahibi, denize açılmak için son hazırlıklarını sürdürürken, geçtiğimiz günlerde balıkçılığın devamı ve balık nesillerinin korunması amacıyla yeni sezonda balık avcılığına getirilen bazı yeni kısıtlamaların sektörü olumsuz etkileyeceğini ifade eden balıkçılar, bu yıl istavrit, palamut, çinekop ve hamsiden ise umutlu olduğunu belirtiyor.
Su ürünleri avlanma sezonunun başladığı 1 Eylül'de yürürlüğe girecek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ"inde, 3 bölgede gırgırla avlanmaya sınırlama getiriliyor. Buna göre, Marmara denizinde balık varlığının artırılması ve koruma alanları oluşturması amacıyla İzmit Körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece Koyu'nda bazı alanlar gırgır avcılığına kapatılacak. Marmara Denizi'nde kaçak trol avcılığının engellenmesi için manyat ve algarnayla gece yapılan avcılık da yasaklanacak.
Gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafesi uygulaması da tebliğle 24 metreye yükseltildi. Uygulama ile AB ülkelerinde 50 metre olan avlanma derinliğine kademeli olarak ulaşılması öngörülüyor.
Yeni tebliğ ile balık boyları uzatılırken, avlanma boy uzunluğu kalkanda 40 santimetreden 45 santimetreye, levrekte 18 santimetreden 25 santimetreye ve sinagritte 20 santimetreden 35 santimetreye çıkarıldı.
Bazı türlerde yasak dönemlerin değiştiği tebliğ ile kalkan için 1 Mayıs-30 Haziran olan yasak dönem 15 Nisan-15 Haziran, dil balığı için 15 Şubat-15 Mart olan yasak dönem ise 1 Ocak-1 Şubat olarak belirlendi.
"Bu yıl hayal kırıklığı yaşamak istemiyoruz"
İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırlıklarının sürdüğünü ifade ederek, bugün Türkiye'de ruhsatlı tekne sayısının 20 bin olduğunu, bunun 18 bininin küçük, ufak denilen teknelerden, 1900'ünün de büyük ve orta boy motorlardan oluştuğunu, İstanbul'da da 5-15 metre arasında 1600, 15-50 metre arasında da 280 tekne bulunduğunu bildirdi.
Kartal, balıkçıların 2004-2005 yıllarından sonra hep geriye gitmeye başladığını iddia ederek, "Her yıl hep yeni bir heyecanla denize çıkmaya başladık ama geçen yıl balığın az oluşu, havaların daha sert olması nedeniyle iyi bir avcılık olmadı ve balıkçılık adına hayal kırıklığı yaşadık. Bu yıl onu yaşamak istemiyoruz, iyi bir sezon bekliyoruz. Geçen yıl bazı büyük ve küçük tekneler sezonu zararla kapattı" diye konuştu.
Geçen sezon avlanan balık miktarının Türkiye genelinde 350-450 bin ton arasında olduğunu, bu rakamın yüzde 80'ini hamsinin oluşturduğunu ifade eden Kartal, bakanlığın avlanmanın nasıl yapılacağına ilişkin tebliğinde yapılan değişiklikte yer alan "24 metre derinlik meselesi" tedbirinin büyük balıkçıyı yakından ilgilendirdiğini, bu madde nedeniyle hamsi dışındaki balıklarda yarı yarıya düşüş yaşanabileceğini söyledi.
"Hamsinin kilosu 5 liranın üzerinde olur"
Erdoğan Kartal, avlanan balık miktarında azalma olması halinde bunun fiyatlara da yansıyacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçen yıl toptan halinde hamsinin kasası 10 liraya satıldı. Bir kasada 15 kilo hamsi bulunur. Piyasada ise hamsinin kilosu en az 5 liraya satıldı. Aradaki kar bizimle alakalı değil, aracılarla ilgili. 10 liralık bir kasada balıkçının kar etme şansı yok. 1 kilo hamsinin gerçek fiyatı 10 liradır. Bu yıl hamsinin kilosu 5 liranın üzerinde olur. 5-10 lira arasındaki rakam bence doğru bir rakam."
Kartal, bu yıl istavrit, palamut ve hamsinin iyi olacağını düşündüğünü de söyledi.
"Tebliği protesto için balık satmayacağız ya da hale balık sokmayacağız"
İstanbul Balık Komisyoncuları Derneği Başkanı Mahmut Uçan da bu yıl 2005'den daha iyi bir palamut sezonu beklediklerini ifade ederek, bir süre önce çıkan Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ'in sektörü önemli ölçüde etkileyeceğini, tebliğde gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafe uygulamasının 24 metreye çıkarılmasının, "balıkçıların iflas etmesi" anlamına geldiğini savundu.
Uçan, tebliği protesto edeceklerini belirterek, "Bu konuyla ilgili sayın Başbakan ile görüşmeyi düşünüyoruz. Bunu aşamazsak balık satmayacağız ya da hale balık sokmayacağız" dedi.
Sezonun çok iyi göründüğünü dile getiren Uçan, "Bu yıl ürün bol. Hamsi, çinekop, istavrit bol. Ama bu tebliğin ardından avlanmak sıkıntılı. Tutmazsan balık göç eder. Tebliğ ile balıkçıya adeta 'siz intihar edin' deniliyor" şeklinde konuştu.