Balkanlar’dan açık davet

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna Hersek’in, Türk iş dünyasını özelleştirmelere davet ettiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Dilek GÜNGÖR

İSTANBUL - Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambres) başkanlık divanı üyesi olarak Balkan ülkelerini ziyaret eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna Hersek’in, Türk iş dünyasını özelleştirmelere davet ettiğini söyledi. Temaslarını DÜNYA’ya değerlendiren Hisarcıklıoğlu, Türk girişimcilerin Balkanlar’daki toplam yatırımlarının 2 milyar dolara, Türk müteahhitlerinin üstlendiği projelerin toplamının da 4.5 milyar dolara ulaştığını hatırlattı.

Makedonya’nınEurochambers ve Balkan Ülkeleri Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nde (ABC) birlikte hareket etme isteğinde bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Türk-Karadağ İş Konseyi’nin daha aktif hale getirilmesini istediler. Türk firmalarını Karadağ’daki otoyol inşaatlarına davet ettiler” dedi. Sırbistan’da Başbakan Mirko Cvetkovic ile görüşen Hisarcıklıoğlu, Sırp yetkililerin ülkelerindeki yatırım olanaklarına değindiğini kaydederek, “Başbakan Cvetkovic, iş mevzuatını Türkçe’ye çevirdiklerini belirtti ve Türk firmalarını özelleştirmelere davet etti” dedi.

Hisarcıklıoğlu’nun verdiği bilgiye göre Sırbistan, Türk şirketleri telekom, enerji, demiryolu özelleştirmelerine davet ediyor ve 100 bin metrekarelik Belgrad Fuarı ihalesine Türkler’in katılmasını istiyor. Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stjepan Mesic ile de görüşen Hisarcıklıoğlu, bu ülkenin Türk- Hırvat firmalarının işbirliğine gitmesini önerdiğini dile getirdi. Bosna Hersek Başbakanı Nikola Spiric ile yatırımların önündeki engellerin konuşulduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, bu ülkenin de enerji ve turizmde ortak yatırım çağrısında bulunduğunu söyledi.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde