Balyoz'da yargılanan herkes salıverilmeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran, "Balyoz Davası'nda yargılanan herkes serbest bırakılmalı, maddi ve manevi zararları tazmin edilmeli" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Poyrazköy davasının görüldüğü İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen TÜBİTAK raporuyla Balyoz Davası'nın çöktüğünü savunarak, bu davanın yok hükmünde sayılmasını, yargılanan herkesin salıverilmesini istedi.  

Oran, yaptığı yazılı açıklamada, yüzlerce askerin hapis cezası aldığı Balyoz Davasının temelini oluşturan 5 Nolu harddisk için TÜBİTAK'ın, "tarih ve saatiyle oynanmış" raporu verdiğini, raporda "bazı dosyaların 28 Temmuz 2009 tarihinden sonra, sistem saati daha eski olan bilgisayarlardan aktarıldığı değerlendirilmektedir" ifadesinin yer aldığını savundu.

Bu açıklamanın, daha önce Balyoz Davası delillerini araştıran 30 kadar ulusal ve uluslararası bilirkişi makamınca yapılan açıklamalarla uyumlu olduğunu öne süren Oran, "2 yıldır bu davayı takip eden biri olarak bu davanın artık tam olarak çöktüğünü ifade etmek istiyorum. Bu davada yargılanan herkes serbest bırakılmalı, maddi ve manevi zararları tazmin edilmeli, sahtecilik yapanlar da yargı önüne çıkarak hesap vermeli" değerlendirmesinde bulundu.

Oran, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Sahte delillerle insanlara ceza verilmesi mümkün değildir. Bu yüzden de bu dava ayrıca çökmüştür. Dava boyunca usul hataları yapılmış, savunma hakkı ihlal edilmiştir. Adil yargılanma hakkı, savcıların ve mahkemenin tam bir bağımsızlık içinde somut olayları değerlendirmesini gerektirir. Bu davada savcılar ve mahkeme, sanıklar aleyhine bir çok usul hatası yapmıştır. Adil yargılanma hakkı yok edildiyse o davanın temeli çürümüş demektir. Bu yüzden de dava yok hükmünde sayılmalıdır.  

Davada sanıklar lehine bin 466 hata, çelişki, aykırılık vardır. Emanette saklanan 6 dosyada 574, Balyoz Planında 33, Balyoz Planı eklerinde 175, bilgi notunda 33, Suga Planında 70, amiraller terfi listesinde 30, Gölcükte bulunan delillerde 157, milli mutabakat belgesinde 25 çelişki ve aykırılık sanık lehine kullanılmamış, hak kaybına neden olunmuştur. Devleti yöneten, bu bakımdan her türlü istihbari bilgiye sahip AKP Hükümeti de Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik bir kumpas kurulduğu iddiasındadır. İlgili bütün bilgiler savcılara verilmeli, kumpası kuranlar ortaya çıkartılmalı ve Balyoz Davasının haksız yere cezalandırılmış tüm sanıkları serbest bırakılmalıdır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir