Ban, Türkiye'ye Kıbrıs çabaları için teşekkür etti

Erdoğan ve Ban'ın görüşmelerinde, Kıbrıs, iklim değişikliği, Türkiye-Ermenistan ilişkileri, Afganistan, Orta Doğu barış süreci ve Gazze ele alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde, Kıbrıs konusunda Türkiye'nin BM Kıbrıs özel danışmanı Alexander Downer'un çabalarına verdiği desteği takdir ettiğini ve Kıbrıs'ta devam eden müzakerelerle ilgili iyimser olduğunu söylediği bildirildi.

BM Sözcülüğünden verilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un BM'de yaptıkları görüşmede, Kıbrıs, iklim değişikliği, Türkiye-Ermenistan ilişkileri, Afganistan, Orta Doğu barış süreci ve Gazze'deki insani durum ele alındı.

Görüşmede Genel Sekreter Ban, Türkiye'ye iklim değişikliği konusunda gösterdiği liderlikten dolayı teşekkür etti, ayrıca İstanbul'da yaşanan son sel felaketiyle ilgili üzüntülerini dile getirdi.

Ban, Kıbrıs konusunda Türkiye'nin BM Kıbrıs özel danışmanı Alexander Downer'un çabalarına verdiği desteği takdir ettiğini belirtirken, Kıbrıs'ta devam eden müzakerelerle ilgili iyimser olduğunu ve müzakerelerin ilk turunda 42 görüşme yapıldığını anımsattı.

Genel Sekreter Ban'ın görüşmede Kıbrıs'taki iki tarafın "ivmeyi şimdi yakalamalarının son derece önemli" olduğunu belirttiği de kaydedildi.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine doğru atılan yeni adımları memnuniyetle karşıladığını belirten Ban, Afganistan ile ilgili genel konularda da Türkiye'ye yakın zamanda danışacağının işaretini verdi.

Orta Doğu barış süreci ve Gazze'de devam eden insani krizin de toplantının gündemine geldiği bildirildi.

Başbakan Erdoğan'ın, Genel Sekreter Ban ile BM'de 38. kattaki ofisinde yaptığı toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu katılmıştı.