Bandırma Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali hizmete giriyor

Enerjisa tarafından 2 yıl önce temeli atılan santral yarın hizmete açılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Sabancı Holding ve Avusturyalı enerji devi Verbund ortaklığında faaliyetini sürdüren Enerjisa tarafından 2 yıl önce temeli atılan Bandırma Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali, yarın hizmete açılacak.

Sabancı Holding'den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamaya katkı sağlamak için Bandırma-Çanakkale yolunun 26. kilometresinde iki sene önce temeli atılan Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali'nin yarın törenle hizmete açılacağı bildirildi.

Enerjisa'nın, aynı gün Sabancı Vakfı işbirliğinde inşa edilen Enerjisa Bandırma Fen Lisesi'ni de hizmete açacağı belirtilen açıklamada, açılış törenlerine Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Verbund Üst Yöneticisi (CEO) Wolfgang Anzenruber'in de katılacağı kaydedildi.

Bu arada, Bandırma Doğalgaz Gaz Kombine Çevrim Santrali, iki gaz ve bir buhar türbininden oluşan tek çevrimle 920 megawatt (MW) net elektrik üretimi sağlayarak bu alanda Türkiye'nin en büyüğü olacak.

Asıl kapasitesi 930 MW olan santral kendi iç tüketiminin ardından net 920 MW elektrik üretecek. Kış aylarında bu üretim miktarı bin MW'a kadar yükselebilecek.

Her 100 birim gazdan yaklaşık 60 birim enerji üretmesi beklenen santralin garanti edilen verim oranı yüzde 59 fakat bu oran, yüzde 61'lere de çıkabilecek.

Yaklaşık 660 milyon euroluk yatırımla kurulan santral yılda, Türkiye'deki doğalgazın yüzde 6-7'sini kullanacak ve yaklaşık 7 milyar kilowatt saat elektrik üretecek. Bu haliyle santral, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale'nin elektrik ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayabilecek güçte olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir