Banka kredileri kafa karıştırıyor

Tüketiciler Birliği, bankaların bireysel pazarlamaya ağırlık verdiğini ve tüketici kredilerini çeşitlendirerek karlılığını arttırmaya çalıştığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Tüketiciler Birliği, farklı isimler altında sunulan banka kredilerinin, tüketicinin ödeme gücü, tüketici mevzuatı ve bilgilenme hakkı dikkate alınmaması nedeniyle tüketicinin kaybına ve kafa karışıklığına neden olabildiğini bildirdi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, bankaların, kamu finansmanının karlılığı azalınca bireysel pazarlamaya ağırlık verdiğini ve tüketici kredilerini çeşitlendirerek karlılığını arttırmaya çalıştığını söyledi.

Oluşturulan kredi yelpazesinin yanında alternatiflerinin de çoğaltılması ile tüketicinin cazip görünen kredi kullanımlarının ortaya çıktığını bildiren Kaya, "Tüketici ve reklam mevzuatı bankacılık sektörü tarafından dikkate alınmadığından ve kamu otoritesince cezai yaptırım uygulanmadığından dolayı, ciddi sıkıntılar yaşanmakta ve bu kontrolsüzlük sonucu oligopol sektör oluşundan şikayet edilmektedir" dedi.

Kaya, tüketicinin nakit ihtiyacının karşılanması nedeniyle tavsiye edilebilecek bol alternatifli kredi paketlerinin, tüketicinin ödeme gücü, tüketici mevzuatı, bilgilenme hakkı dikkate alınmadığından dolayı tüketicinin kaybına ve kafa karışıklığına neden olabildiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Reklamlarda sadece faiz oranının veya taksit tutarı belirtilmesine rağmen, dosya masrafı, ipotek çözümü ve diğer bedellerle birlikte ödeyeceği toplam tutar belirtilmediğinden dolayı, tüketici çeşitli sürprizlerle karşılaşmaktadır. Bankaların tüketiciye kullandırdığı krediler, özellikle ipotekli kredilerde tüketicinin ödeme gücü dikkate alınmadığı için tüketicinin kaybına neden olmakta, sonuçta bankalar şişkin gayrimenkul ve araç stoğuna sahip olmakta, tüketicinin el konduğu ana kadar ödediği bedeller ise boşa gitmektedir. Kredi kullanımlarında hayat sigortası satılması, dosya masrafı alınması ise halen yürürlükte bulunan mevzuata rağmen devam etmektedir. 4077 sayılı kanunda 'bir ürünün satışı başka bir ürünün satışına bağlı kılınamaz' ve 'tüketiciye toplam ödeyeceği bedel bildirilir' hükmü var iken, tüketici kredi anlaşması yaparken sigorta ve dosya masrafı ile karşılaşmaktadır. Artık bir SMS ile kredi müracaatının yapılması ile tüketiciyi tahrik etmekte sürekli borçlandırma yapılmaktadır. Hiç hesapta yokken bir SMS ile deneme yapan tüketici 'madem var kullanayım' düşüncesiyle borçlandırılmaktadır."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir