Bankalar, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı mükellefi olabilecek

Bankalar, vergilemede güvenliği ve kolaylığı sağlamak amacıyla, talep etmeleri halinde 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'nın mükellefi olabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bankalar, talep etmeleri durumunda 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı mükellefi olabilecek.

Maliye Bakanlığı'nın Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan "Gider Vergileri Genel Tebliği"ne göre bankalar, vergilemede güvenliği ve kolaylığı sağlamak amacıyla, talep etmeleri halinde 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'nın mükellefi olabilecek.

Bu bankaların şubeleri tarafından yapılan işlemler dolayısıyla verilmesi gereken Hizmet Vergisi (Banka Muameleleri Vergisi) beyannameleri, genel müdürlüklerince bağlı bulundukları Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığına verilecek.

Hizmet Vergisi Beyannamelerine, il bazında banka şubelerinin adı, vergi kimlik numarası, ödemenin türü, matrahı ve vergi tutarı bilgilerini ihtiva eden listeler eklenecek.

Öte yandan, banka şubelerinin BSMV'ye (banka ve sigorta muameleleri vergisi) ilişkin mükellefiyet kaydı, Aralık 2011 dönemine ilişkin beyannamelerin 15 Ocak 2012 tarihinde verilmesinden sonra Ocak 2012 sonuna kadar ilgili vergi dairesi müdürlüklerince kapatılacak.

Ancak banka şubelerinin BSMV'ye ilişkin mükellefiyet kaydının kapatılması, mükellefin işi bırakmasından önceki dönemlere ilişkin yükümlülüklerini ortadan kaldırmayacak, bu tarihten önceki dönemlere ilişkin vergilendirmeye ve ceza uygulanmasına da engel teşkil etmeyecek. Dolayısıyla, banka şubeleri önceki dönemlere ait verecekleri düzeltme beyannamelerini önceden bağlı oldukları vergi dairesine verecekler.

Konut Finansmanı Kapsamında Yapılan Sigortalarda BSMV İstisnası

Tebliğe göre, konut finansmanına bağlı olarak yapılan sigortalarda sözleşme ve poliçe üzerinden alınan paralar BSMV'den istisna, ancak konut bedelinin bir kısmının konut finansmanı kapsamında alınan kredi ile karşılanıp diğer kısmının tüketici tarafından başka kaynaklardan karşılanması halinde, istisna uygulamasında kullanılan kredi tutarı dikkate alınacak ve kredi tutarına kadar olan sigorta bedeli dolayısıyla alınan primlere BSMV istisnası uygulanacak.

Konut finansmanı kapsamında yapılan sigorta işlemlerinde BSMV istisnası uygulanabilmesi için "sigorta işleminin konut finansmanı kapsamındaki krediler için yapılmış olması, sigorta poliçesinin hangi ipotekli konut kredisine ilişkin olarak düzenlendiğinin poliçede belirtilmesi, konut finansmanı kapsamındaki kredi sözleşmesine ilişkin olarak hangi sigorta işlemlerinin yapıldığının kredi sözleşmesinde belirtilmesi, sigorta işlemlerine ilişkin istisna uygulaması, konut finansmanı kapsamındaki kredinin süresi ile sınırlı olması" şartları aranacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir