Bankalar, depremzedenin borcunu 2012'ye erteledi

Bankalar, Vanlı depremzedelerin kredi ve kart borcunu 3 ay erteleme kararı alırken, anılan dönemde bankacılık hizmetlerinden de komisyon ve masraf almayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Pazar günü Van'da yaşanan 7.2'lik deprem felaketi nedeniyle bankalar, bölgede bulunan müşterileri için kredi ve kart borçlarını ertelediklerini açıkladı. Bankalar yıl sonuna kadar müşterilerinin bankacılık hizmetlerinden komisyon ve masraf almayacağını da açıklarken bazı bankalar gezici şubelerini bölgeye gönderdiler. Yalnız bazı bankalar müşterinin talep etmesi bazı bankalar ise otomatik olarak bu uygulamayı erine getirecekler. TEB ise 6 erteleme imkanı sunuyor.

BDDK'nın FİNTÜRK verilerine göre Haziran 2011 itibariyle toplam nakdi kredi hacmi 1.5 milyar TL düzeyinde bulunurken mevduat hacmi 1.0 milyar TL düzeyinde bulunuyor. Van'da 41 banka şubesi bulunurken en çok şubesi olan banka 14 şube ile Ziraat'te. Bu bankayı 4'er şube ile İş Bankası ve Garanti Bankası izliyor. Van'da en çok toplam nakdi kredisi bulunan bankada Ziraat. Ardından İş Bankası, Halkbank, Garanti ve VakıfBank geliyor.

DÜNYA'nın edindiği bilgiye göre şu ana kadar sadece Ziraat Bankası'nda 3 personelin can kaybı olduğu öğrenildi. Ziraat Bankası, yaptığı açıklamada şubelerinde maddi hasar bulunmadığını fakat iki servis yetkilisi ve bir servis görevlisi olmak üzere 3 çalışma arkadaşlarının hayatını kaybettiğini açıkladı.

AKBANK: Akbank, müşterileri için 3 aylık bir kredi ertelemesi uygulaması başlattı. Akbank, kredi erteleme uygulamasının yanı sıra, deprem bölgesindeki bankacılık hizmetlerinin kesintisiz sürdürülebilmesi için Van'a gezici şubesini ulaştırdı. Kredi erteleme uygulaması ile; Akbank'ın Van'daki bireysel müşterilerinin talep etmeleri halinde, kullanmış oldukları krediler için, mevcut faiz oranlarından, 3 ay taksit ertelemesi yapılacak. Akbank, ticari müşterilerinin de yine talep etmeleri durumunda, taksitlerini üç ay süreyle erteleyecek.

İŞ BANKASI: Türkiye İş Bankası  Van ve ilçelerindeki şubelerinden kredi kullanan bireysel ve ticari müşterilerine kredi ödemelerinde 3 ay öteleme imkânı sunuyor. Açıklamada, Van ve ilçelerindeki İş Bankası şubelerinde bulunan hesaplara yapılan havaleler ile Van'daki diğer bankalarda bulunan hesaplara yapılan EFT'lerden yılsonuna kadar ücret alınmayacağı belirtildi. Van ve ilçelerindeki İş Bankası şubelerinden yapılan havale ve EFT'lerden yılsonuna kadar ücret alınmayacak. Banka, Van ve ilçelerindeki İş Bankası şubelerinden kredi kullanan bireysel ve ticari müşterilere kredi ödemelerini 3 ay öteleme imkânı sunarken POS kullanım ve hizmet ücreti alınmayacağını da bildirdi.

GARANTİ: Banka, deprem bölgesine yapılacak havalelerden ücret almayacağını, depremzedelerin kredi kartı ve kredi borçlarını erteleyeceğini açıkladı. Garanti Bankası yetkilileri DÜNYA'ya "Kredi kartları da dahil yaklaşık 200 milyon TL tutarında nakdi krediyi faizsiz 3 ay erteliyoruz. Aynı şekilde, gayrinakdi kredi komisyonlarını da 3 ay öteliyoruz, Ayrıca evi veya işyeri depremden hasar görmüş olan müşterilerimizin durumlarını ayrı ayrı ele alıp değerlendireceğiz" açıklamasında bulundu. Banka hasar tespiti ile ilgili de "Hasar gören lokaller için teknik analiz çalışması yapıyoruz. Şubelerimiz, dün itibarıyla hizmet vermeye başladı. Çalışanlarımız için çadır, battaniye ve erzak gönderdik. Personelimizin ve ailelerinin konaklaması için karavan gönderiyoruz" denildi. Garanti, havalelerden, Ekim ayının sonuna kadar ücret ve komisyon almayacak. Ekstre adresi Van olarak gözüken kredi kartlarının ekstrelerini, 3 ay erteleyecek. Bireysel kredi taleplerini masrafsız olarak karşılayacak.

ŞEKERBANK:Şekerbank, Van ve Erciş'teki bireysel, esnaf ve tarım müşterilerinin kredi taksitlerini ve kredi kartı ödemelerini faizsiz olarak 3 ay erteleyeceğini açıkladı. Banka aynı zamanda, bu kapsamdaki müşterilerinin bankacılık işlemlerinden yıl sonuna kadar herhangi bir ücret almayacak. Şekerbank, kredi ödemelerinin ertelenmesi sebebiyle doğacak faiz bedelini de müşterilerine yansıtmayacak. Uygulama, deprem felaketinden zarar gören tüm bireysel, esnaf ve tarım müşterileri için talep gerekmeksizin otomatik olarak gerçekleştirilecek.

HSBC: HSBC Bank, Van ve Erciş'teki deprem mağduru müşterilerinin kredi kartı ve kredi ödemelerini 3 ay erteleyecek. Depremden dolayı yaşanılan sıkıntıları hafifletebilmek amacıyla bu uygulamayı acil olarak hayata geçirdiklerini belirten HSBC Bank Türkiye Genel Müdürü Martin Spurling, yaşanılan acılardan dolayı derin üzüntü duyduklarını belirtti.

DENİZBANK: DenizBank, Van depremzedelerine 11 bin çalışanını seferber ederek başlattığı destek kampanyasının yanı sıra, bölgedeki kredi borçlarını faizsiz olarak 2012'ye erteleme kararı aldı. Ayrıca, bölgede ihtiyacı olan vatandaşlara 3 ay ertelemeli olarak kredi vereceğini açıklayan DenizBank, ayrıca ihtiyaçları doğrultusunda bireysel ya da KOBİ müşterileri 3 ay ertelemeli olarak kredi başvurusunda bulunabilecek.

VAKIFBANK:Banka, Van Merkez ve İpekyolu şubelerinden kredi kullanan bireysel ve ticari kredi müşterilerinin kredilerini, mağdur oldukları doğal felaket şartları içerisinde ödenebilir hale getirilmesi amacıyla yeniden yapılandırılacağını açıkladı. Bankanın duyurusunda "Buna göre, ticari ve bireysel krediler 3 ay ödemesiz dönem olmak üzere, mevcut kredilerin kapatma bakiyesi üzerinden ve gecikme faizi uygulanmaksızın azami 60 ay vadeyle yeniden yapılandırılmaktadır" ifadeleri yer aldı.

FİNANSBANK: Finansbank, bireysel ve ticari müşterilerinin nakit kredi, tüketici kredisi, KMH ve kredi kartı borçlarını 'faizsiz' 3 ay erteledi. Finansbank, Van şubesi müşterilerine gelen ve giden havalelerden ve yurtiçi/yurtdışı EFT'lerden de yılsonuna kadar ücret almayacak. Finansbank, işlem ücretlerinde sağladığı esneklik çerçevesinde, başka ATM lerden Finansbank banka kartıyla yapılan işlemlerden de ücret ve kredi kartı nakit çekim ücreti almayacak.

Yapı Kredi, 130 milyon liralık borcu öteledi

Yapı Kredi, Van'da gerçekleşen deprem felaketinin ardından bölgedeki müşterilerinin kredi taksitleri ve ödemelerini üç ay boyunca erteliyor. Van ve Erciş şubelerindeki Yapı Kredi müşterilerinden de 2011 yıl sonu hesap işletim ücreti alınmayacak. Buna ek olarak, nakit krediler 3 ay ertelenecek. Nakde dönen ödeme garantilerine 3 ay boyunca faiz işletilmeyecek. Afetzede müşterilerin uzun süreli vade erteleme ihtiyacı durumunda değerlendirme sonucunda vade ertelemesi yapılabilecek. Kredi kartlarında ise üç ay boyunca gelen ekstrelere faiz işlemeyecek. Ayrıca, Yapı Kredi Sigorta ve Yapı Kredi Emeklilik sigortalılarının hasarları en kısa sürede giderilecek. Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın, "Bu felaketin ardından bölge halkının yaralarını kısa sürede sarması için üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Açıkalın ayrıca, bankacılık hizmetlerinin aksamaması için Van'da ve Erciş'te hizmet vermek üzere iki adet mobil şube gönderdiklerini de belirtti.

Van'da ve Erciş'te bulunan şubelerinde ve ATM'lerde deprem ile ilgili her türlü güvenlik önlemini alan Yapı Kredi, müşterilerinin can güvenliği için, gerekli statik kontroller bittikten sonra şubelere girişe izin verecek.

TEB, 6 ay öteliyor

Afet bölgesinde vadesi gelen kredileri, müşterilerinden talep geldiği takdirde 6 ay erteleme yönünde karar alan TEB, hasarlı işyerlerinin tadilatı için kredi talebinde bulunan Van esnafına da 6 ay geri ödemesiz kredi sunuyor. TEB, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle zor durumda bulunan ve kredi kartı veya kredi taksidi ödemelerinde gecikmeye düşmüş müşterilerinden gecikme faizi almıyor.

TEB, deprem nedeniyle zarar gören Van Şubesi Bireysel Bankacılık müşterilerine konuyla ilgili talepte bulunmaları halinde; mevcut ihtiyaç, taşıt ve konut kredilerinde altı ay erteleme imkanı sunuyor. Ekim ve Kasım ayında deprem nedeniyle kredi kartı ya da kredi taksidi ödemelerini vaktinde yapamayan müşterilerden ise talep etmeseler dahi gecikme faizi alınmıyor.

Aktifbank fon oluşturuyor

AktifBank Türkiye'yi acıya boğan Van depreminde zarar görenlere yardım eli uzatmak için Kasım ayı boyunca yapacağı işlemlerden elde edeceği kârın %5'ini Van depreminden etkilenenlere göndermek üzere oluşturacağı fonda toplama kararı aldı. Aktif Bank tarafından yapılan açıklamada bu fon ile depremden zarar görenlere sağlanacak yardım miktarının her durumda 150 bin TL'den az olmayacağı belirtildi. Yapılan açıklamada ayrıca şu anki acil ihtiyaçların da gözönüne alınarak Kızılay ile irtibata geçildiği ve ilgili yardımın bir kısmının vakit kaybetmeden deprem bölgesine gönderileceği belirtildi. Ayrıca bankanın Van'a yapılacak para gönderimlerinden 2011 yılı boyunca ücret almayacağı açıklandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir