Bankalar patronlarını 20 Nisan'da seçecek

Finans dünyasının en çok merak edilen seçimi önümüzdeki hafta çarşamba günü yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Ece CEYHUN

İSTANBUL - Türkiye Bankalar Birliği, yeni yönetim kurulu başkanını 20 Nisan'da seçecek.

DÜNYA'nın edindiği bilgiye göre finans dünyasının en çok merak edilen seçimi önümüzdeki hafta Çarşamba günü yapılacak. Ersin Özince'nin 35 yıllık mesainin ardından İş Bankası Genel Müdürlüğünden ve dolayısıyla Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan ayrılmasının ardından kulislerde 7 bankanın genel müdürünün adı geçiyor.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanlığı için piyasada şimdiye kadar Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, TEB Genel Müdürü ve TBB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Varol Civil, VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar'ın yanı sıra İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali'nin adı telaffuz edildi.

Bugüne kadar ilk defa bir seçimde Bankalar Birliği Başkanlığı için bu kadar çok isim konuşulurken yeni başkan 20 Nisan Çarşamba günü saat 14:00'de başlayacak toplantıda belli olacak. bazı genel müdürlerin isimleri anılsa da işlerinin yoğunluğu nedeniyle başkanlığa çok da sıcak bakmadığı da belirtiliyor.

BDDK verilerine göre 1 Nisan 2011 itibariyle toplam aktif büyüklüğü 1 trilyon 49 milyar 686 milyon TL düzeyine gelen özkaynakları 134 milyar 753 milyon TL olan Türkiye bankacılık sektörünün toplam mevduatı 653 milyar toplam kredileri ise 567.4 milyar TL seviyesinde. TBB verilerine göre ise Aralık 2010 itibariyle 9 bin 465 şube ve 178 bin 503 kişiyle çalışan sektörün aynı dönemde net karı 22.1 milyar TL'ydi.

İlk başkanı Mustafa Nail Gidel'di

1958 yılında kurulan Türkiye Bankalar Birliği'nin ilk başkanı aynı zamanda Merkez Bankası Başkanı olan Mustafa Nail Gidel'di. Zaten 1958 yılından 1993 yılına kadar birlik başkanı aynı zamanda Merkez Bankası Başkanıydı. En son TBB ve TCMB Başkanı olan isim ise Rüştü Saracoğlu oldu. Sektörden ilk başkan ise dönemin İş Bankası Genel Müdürü olan Ünal Korukçu'ydu.

1993 yılında başkan olan Korukçu görevini 1994'te Emlak Bankası Genel Müdürü Aydın Ayaydın'a bırakırken 1995 yılında Yapı Kredi Bankası  Genel Müdürü Burhan Karaçam, Başkan Vekili olarak bu görevi üstlendi. Ardından yeniden Emlak Bankası genel müdürleri TBB başkanlığı görevlerini üstlenirken 1996-1998 döneminde Ünal Korukçu ve Korukçu'nun emekliliği ile Ersin Özince bu görevi yürüttü.

Ardından Ziraat Bankası Genel Müdürü Osman Tunaboylu ve TEB Genel Müdürü Akın Akbaygil, Haziran 2000 – Haziran 2002 döneminde başkanlık yaparken Ersin Özince, yapılan seçimle Haziran 2002'de birliğin yeniden başkanı oldu. 2002 yılından 1 Nisan 2011 tarihine kadar birliğin başkanı olan Özince, TBB'nin en uzun dönem başkanlık yapan ismi oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir