Bankaların fahiş karı rahatsız ediyor

Özgenç, "Bankaların ticari büyüme sağlaması, ticari dehadan değil, zor durumu düşen halkı borçlandırılarak fahiş kar etmesinden" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, "Bankaların karı kimseyi rahatsız etmez ama fahiş karlar oldukça rahatsız eder" dedi.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 9 ayda 13 bankanın toplamda 15 milyar 856 milyon lira kar elde ederek ticari büyüme sağlamasının, ticari dehadan değil, zor durumu düşen halkın borçlandırılarak bunlar üzerinden fahiş kar etmelerinden kaynaklandığını belirtti.

Türkiye ekonomisi için bankacılık sektörünün sağlam olmasından ve kar yapmalarından rahatsız olunmayacağını, tam aksine memnuniyet duyulacağını ifade eden Özgenç, şunları kaydetti:

"Ama bu büyüme diğer tarafı küçültüp yok ediyorsa değil rahatsızlık isyan bile ettirir. Bankaların karı kimseyi rahatsız etmez ama fahiş karlar oldukça rahatsız eder. Bu karların oranı ticari hayatın çok üstündeyse bundan herkes doğal olarak rahatsız olur, böyle devam etmesi halinde olacaktır da. Vatandaşın büyük bir çoğunluğu bankalardan yana dertlidir. KOBİDER olarak bankacılıkta büyümeyi tehlike olarak görmüyoruz, lakin 'denize düşen' misali ödeme güçlüğü çeken vatandaşı yolunacak kaz gibi gören anlayıştan şikayetçiğiz.

Bankaların kar marjları çok yüksek, her şeyden komisyon alıyorlar, itiraz etme şansın yok mecburen ödüyorsun. Örneğin parayı satıyorlar dosya parası istiyorlar. Ticaretin neresinde görülmüş yapılan bir alışveriş için ambalaj veya alınan bir eşyanın konulacak poşeti, çantası ve kutusundan para alındığı yok böyle bir şey..."

Esnaf sanatkar ve KOBİ'lerin bankacılık sektörünü haklı olarak eleştirdiğini belirten Özgenç, "Çünkü bankalar güneşli havada açtıkları şemsiyeyi yağmurlu havada kapattıkları içindir çok değil bundan bir iki yıl öncesine kadar bu durum hep böyle devam etti" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir