Banvit'ten 'kuş gribi' açıklaması

Bandırma’nın Edincik bölgesinde kuş gribine rastlanmasının ardından bir açıklama da Banvit'ten geldi: Tesislerimizde herhangi bir kuş gribi vakası söz konusu değil

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, Bandırma Edincik'te saptanan kuş gribi vakalarının yumurta üreticileri ile ilgili olduğunu; beyaz et üreticileri ile ilgili bir vakanın bulunmadığını söyledi. Bandırma'da üretim yapan ve hisseleri bu sabah sert düşüşle açılan Banvit de, tesislerinde herhangi bir kuş gribi vakasının söz konusu olmadığını açıkladı.

Balıkesir'in Bandırma ilçesi Edincik mahallesinde, kuş gribi tespit edilmesinin ardından bölge karantina altına alınırken; yaklaşık 40,000 tavuk telef oldu. Bandırma Kaymakamı Ali Mantı, hastalık tespit edilen işletmenin yanı sıra, bulaşma riski bulunan başka işletmelerdeki kanatlıların da itlaf edildiğini söylerken; itlaf edilen şüpheli tavuk sayısının 70,000'i geçtiği belirtildi.

Reuters'a yaptığı açıklamada Koca, "Tespit edilen vakalar beyaz et üreticilerinde değil, yumurtacılarda. Yumurta üreticileri tek tek işletme şeklinde faaliyet gösteriyor. Biz ise entegreyiz. Entegre tesislerde zaten ciddi güvenlik tedbirleri uygulanıyor. Ama bu vakalardan sonra entegre tesislerde de tedbirler daha da artırılıyor" dedi.

Banvit: Tesislerimizde kuş giribi vakası söz konusu değil

Söz konusu haberlerin ardından, Bandırma'da üretim tesisi bulunan Banvit hisseleri bu sabah yüzde 9 üzeri düşüşle açılırken; şirket KAP'a yaptığı açıklamada, Edincik mahallesinde, bağımsız çalışan bir yumurta üretim işletmesinde kuş gribi vakası görüldüğünü; Banvit olarak bu işletme ile herhangi bir ilişkisinin bulunmadığını duyurdu.

Banvit açıklamasında, tüm tesis ve kümeslerde biyogüvenlik önlemlerinin en üst düzeyde uygulandığını ve kümeslerde kuş gribi vakasının görülmesinin sözkonusu olmadığını belirtti.

Seans açılışında yüzde 9 üzeri kayıpla 2.67 liraya kadar gerileyen Banvit hisseleri daha sonra kayıplarının bir kısmını geri alırken; saat 1130'da yüzde 2.71 düşüşle 2.87 liradan işlem görüyor.

Bölgenin kuşların göç yolu üzerinde bulunması nedeniyle riskli bir bölge olduğunu belirten BESD-BİR Başkanı Koca, "Göç eden kuşlar vasıtasıyla açık alanda beslenen tavuklara kuş gribi bulaşabiliyor. Zaman zaman bu tür vakaların meydana gelmesindeki temel sebep bu" diye konuştu. Koca, bakanlık tarafından alınan tedbirler kapsamında, yumurta üreticisi işletmelere ait riskli hayvanların itlaf edildiğini; ayrıca bölgeye hayvan giriş ve çıkışlarının da durdurulduğunu belirtti.

YUMBİRGüvenlik önlemleri tam

Tarım Bakanlığı yetkilileri ile bugün (dün) bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) Başkanı Hasan Konya da ilk vakanın geçen ay Kastamonu’da yaşandığını kaydetti. Yaptıkları toplantı ile bakanlık yetkililerinin kendilerine bilgi verdiğine değinen Konya, “Edincik bölgesinde itlaflar başladı. Burada daha çok yumurtacı çiftlikler var. Ancak söylenildiği gibi güvenlik açığı olan çiftlikler yok. Yaklaşık 3 kilometre yarıçapında bir bölgenin karantina altına alındığını öğrendik. Bakanlığın adlığı tedbirler sonrası bu işin daha da yayılmadan bitirileceğini düşünüyoruz. Bölgede söylenildiği gibi 2.5 milyon tavuk yok. Yaklaşık olarak 1.2 milyon hayvan var diyebiliriz. Ancak ne kadar güvenlik alınırsa alınsın göçmen kuşların geçiş güzergahı olması sebebiyle bu tip durumlar yaşanabiliyor” ifadelerini kullandı.