Baraj insin, EBK güçlendirilsin, mayınlı araziler köylülere dağıtılsın

Erdoğan-Kılıçdaroğlu arasındaki 1.5 saat süren görüşmede CHP lideri, partisinin önerilerini Başbakan'a iletti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kılıçdaroğlu'nun TBMM'deki odasında yaklaşık 1,5 saat süren bir görüşme yaptı. Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmede, Erdoğan'ın "özel güvenlik gücü" oluşturulacağını, bu konuda yarın bir açıklama yapacağını söylediğini ifade etti.

Toplantının ardından bir açıklama yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinde, ''demokrasinin güçlenmesi için seçim barajının indirilmesini, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını, devletin yatırım ve istihdam yaratmasını, bölgede Et ve Balık Kurumunun yeniden güçlendirilmesi ile mayınlı arazilerin temizlenerek topraksız köylülere verilmesini'' önerdiklerini açıkladı.

Konuşmasında Kılıçdaroğlu, terörün bir insanlık suçu olduğunun altını çizerken, "Bitirilmesi için gereken desteği veririz" dedi.

CHP'nin önerileri

Erdoğan ve arkadaşlarının, terör konusunda ve daha önce aldıkları önlemler konusunda bilgi verdiğini, alacakları önlemleri anlattıklarını ve kendilerinin görüşünü sorduklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, olayın ekonomik ve sosyal boyutuyla ilgili düşüncelerini aktardıklarını söyledi.

Kılıçdardoğlu, görüşmede dile getirdikleri önerileri şöyle sıraladı:

"Sayın Başbakan'a demokrasinin güçlenmesi ve halkın idaresinin parlamentoya yansıması için seçim barajının indirilmesini ifade ettik, bu konuda kanun teklifi verdiğimizi söyledik.

Doğal yargıç ilkesine aykırı olan ve kamu vicdanını rahatsız eden özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını ve bu çerçevede daha sağlıklı yargılama sürecinin Türkiye'de oluşmasına Sayın Başbakan ve arkadaşlarının katkı vermesini istedik.

Bölgede ciddi bir işsizlik var, özel sektör bölgeye gitmiyor. Yol, baraj, hastane yapılması işsizlik açısından sürekli bir çözüm değil. O nedenle devletin doğrudan gidip fabrika kurması, istihdam yaratması gerektiğini ifade ettik. Böylece bölgeye sürekli kalıcı istihdam yaratma olanağının da bu politikayla girebileceğini söyledik.

Bölge, coğrafi konumu itibariyle hayvancılığa, tarımın gelişmesine çok müsait. Et-Balık Kurumunun yeniden güçlendirilmesini, hayvancılığın büyük ölçüde desteklenmesini ve dolayısıyla Doğu ve Güneydoğu'da üreten mantığın sisteme egemen olmasını dile getirdik.

Mayınlı arazilerin, mayından arındırıldıktan sonra topraksız köylülere verilmesini; böylece toprağı olmayan ama zaman zaman Doğu, Güneydoğu'da, zaman zaman Karadeniz'de, zaman zaman Batı Anadolu'da gidip, çalışarak geçimlerini sağlayan kesimin kendi bölgelerinde topraklarına sahip olarak üretim yapacaklarını ve dolayısıyla istihdam da yaratılabileceğini söyledik."

Seçim barajı kalacak

Kılıçdaroğlu, basın toplantısında soruları da yanıtladı.

Bir gazetecinin "Kürt sorununu sadece işsizlik ve karın doyurma olarak mı görüyorsunuz? Kültürel anlamda herhangi bir öneriniz olmadı mı?" şeklindeki sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Biz emrinde devletin bürokrasisi, istihbarat örgütleri olan iktidar değiliz. Olayın siyasal ve güvenlik boyutu ile ilgili önerilerde bulunabilmemiz için bizim bu tür bilgilere sahip olmamız lazım. Çünkü, eğer bir öneride bulunuyorsak onun altyapısının sağlıklı olması lazım. Biz buna inanıyoruz. Sayın Başbakan bu konuda bazı açıklamalar yaptı. Bunların bir kısmı medyaya da yansımış durumda. Büyük kısmı yabancısı olduğumuz konular değil, bildiğimiz konular. Bazı ek ayrıntılar verdi. Özel güvenlik güçlerinin oluşturulacağını ifade etti. Bunun ordu içinde mi, dışında mı olacağını sorduk. Sayın Başbakan bu konuda bir karar almadıklarını, bir görüş birliğinin henüz oluşmadığını ifade etti. Bu konuda Sayın Başbakan medyaya bir açıklama yapacağını ifade etti."

Bir soruya verdiği yanıtta Başbakan'ın seçim barajının kaldırılması konusuna sıcak bakmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Özellikle koalisyonlar döneminde istikrar olmadığını ve seçim barajının bu açıdan bir gereklilik olduğunu ifade ettiler" dedi.

CHP, çözüm için destek verecek

Görüşmede Başbakan'dan bazı özel bilgiler alındığını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, "Ağırlıklı olarak sizin de bildiğiniz, bizim de bildiğimiz konuların Sayın Başbakan tarafından tekrarı ile geçti. Sayın Başbakan, elbette ki bazı bilgileri aktarma ihtiyacını hissetti. Bizim bazı sorularımız oldu, o sorulara Sayın Başbakan yanıt verdi. Başbakanın bütün bu ziyaretlerden sonra yarın yapacağı açıklamayı biz de merakla bekliyoruz" diye konuştu.

Başbakan'ın terör konusunda iktidar muhalefet şeklinde farklı bir gözle bakılmasının doğru olmadığını, bunu CHP olarak kendilerinin de daha önce ifade ettiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, "Benim gözlemlediğim kadarıyla, açılımın başlangıcında ifade edilen, 'kısa süre içinde terörün sonlanacağı' gibi bir öngörü bize yansımadı" dedi.

"Bundan sonraki süreçte Hükümete destek olunacak mı?" şeklinde bir soruyu da yanıtlayan CHP lideri, "Terörle mücadelede sağlıklı ve tutarlı bir politika izlendiği sürece elbette biz de destek veririz. Bu ülkede hiç bir siyasal parti, terörü desteklemez, desteklememelidir. Çünkü terör insanlık suçudur. Terörden en çok o bölgede yaşayan yurttaşlarımız mağdur olmuşlardır. Biz terörün sonlanması için bir katkı vermek gerekiyorsa, o katkıyı rahatlıkla, seve seve verebiliriz" dedi.

Makam odasının dışına çıkarak uğurladı

Görüşmeden sonra Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ı makam odasının dışına kadar çıkarak uğurladı. İki lider gazetecilere vedalaşırken yeniden görüntü verdi.

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun görüşmesi başlamadan önce sınırlı sayıda foto muhabiri ve kameramanın içeriden görüntü almasına izin verildi.

Görüşmede Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler'in yanı sıra CHP'den Genel Sekreter Önder Sav, Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay ve Grup Başkanvekili Kemal Anadolu da yer aldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir