Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, Afrika'ya uğurlandı

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, Gölcük Donanma Komutanlığı'ndan uğurlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Türk Deniz Kuvvetlerinin, 2 fırkateyn, 1 korvet ve 1 lojistik gemisiyle 102 gün boyunca Afrika'daki 27 ülkede seyir icra edecek olan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun da katıldığı törenle Gölcük Donanma Komutanlığı'ndan uğurlandı.

Poyraz Rıhtımı'nda düzenlenen törende konuşan Bostanoğlu, küresel ortamda meydana gelen hızlı ve öngörülmeyen gelişmelerin denizlerin güvenlik, istikrar, ekonomi ve uluslararası hukuk açısından önemini arttırdığını söyledi.

Denizlerin ekonomi açısından önemine değinen Bostanoğlu, Türkiye'nin dört bir tarafına yayılmış vatandaşları ve ticaretiyle denizlere daha çok bağımlı hale geldiğini kaydetti.

Bostanoğlu, Süveyş Kanalı, Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nden yıllık ortalama bin adet Türk bayraklı veya bağlantılı geminin geçiş yaptığını dile getirerek, "Toplam 33 ülkeyle ithalat ve ihracat bu rota üzerinden sağlanmaktardır. Söz konusu bölgeden geçiş yapan Türk deniz ticaretinin ekonomik büyüklüğü dış ticaretimizin yaklaşık yüzde 20'sini, Gine Körfezi ve Cebelitarık Boğazı'ndan geçen Türk deniz ticaret hacmi ise dış ticaretimizin yaklaşık yüzde 11'ini meydana getirmektedir.Tüm bu veriler ışığında ülkemizin deniz alaka ve menfaatlerinin teminatı, ekonomik çıkarlarının koruyucusu ve dış politikasının en önemli unsurlarından biri olan Türk Deniz Kuvvetleri, geleceğe yönelik planlarını bölgesel ve küresel güvenlik politikalarıyla ekonomik ilişkiler çerçevesinde oluşturmaktadır" diye konuştu.

Afrika kıtası kıyı ülkelerinin deniz güvenliği alanında kapasitelerinin arttırılmasının Türkiye'nin dış güvenlik politikaları açısından da ön plana çıktığını vurgulayan Bostanoğlu, güçlü bir ekonomiye ve güçlü bir donanmaya sahip devletlerin, dünyanın değişen güvenlik ve işbirliği ortamında deniz görev grupları oluşturarak hayati öneme sahip denizlerde dış politikalarını destekleyici  faaliyetlerde bulunduğunu anlattı.

"148 yıl sonra Ümit Burnu geçilecek"

Bostanoğlu, benzer şekilde Türk Deniz Kuvvetleri'nin de Türkiye'nin her geçen gün gelişen milli gücü ile uyum içerisinde 3'üncü kez aktive edilen Barbaros Türk Deniz Görev Grubun'un rotasını bu kez Afrika kıtası olarak belirlediğini dile getirerek, "Türk donanması, toplam 4 gemi, 3 helikopter, 4 amfibi hücum timi,  4 sualtı görev timi ve 1 SAT timinden oluşan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu ile tarihimizde ilk kez Afrika kıtası etrafında seyir faaliyeti icra edilecek, 148 yıl sonra Ümit Burnu'nun güneyindeki sularla yeniden kucaklaşacak" şeklinde konuştu.

İlk kez 27 ülkeye ait 29 limanın aynı dönem içerisinde ziyaret edileceğini vurgulayan Bostanoğlu, şöyle devam etti:

"21 ülkeye ilk kez liman ziyareti gerçekleştirilecek. İlk kez çevre denizlerimiz dışında çok gelişmiş senorları içeren güdümlü mermi ve top atışları icra edilecek. Dünyanın çevresinin üçte ikilik kısmına karşılık gelen 15 bin deniz millik mesafe katedecektir. Türk Deniz Kuvvetleri, bu faaliyetleri icra ederken ülkemizin deniz yetki alanlarındaki hak ve menfaatlerinin korunması görevlerine de etkinlikle devam etmektedir. Deniz kuvvetlerimiz, ihtiyaç duyulan yer ve zamanda etki ve ilgi alanına giren her bölgede görev yapmaya muktedir bir kuvvettir."

Bostanoğlu, 1998'de yayımlanan "Afrika'ya Açılım Eylem Planı" ile hızlanan Türk-Afrika ilişkilerinin Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun icra edeceği faaliyetlerle yeni boyut kazanacağını dile getirerek, işbirliğinin geliştirilmesine yönelik Türkiye Cumhuriyeti'nin ilgili kurumlarıyla koordineli çalışmalar yapıldığını söyledi.

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, Tuğamiral Ali Murat Dede komutasında TCG Gediz ve TCG Oruçreis fırkateynleri ile TCG Heybeliada korveti ve TCG Yb. Kudret Güngör lojistik gemisinden oluşturuyor.

Türk Deniz Kuvvetleri, 17 Mart - 27 Haziran arasında aktive edilecek görev grubunda bir dizi faaliyete katılacak ve 102 gün boyunca Afrika'daki 27 ülkede seyir icra edecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir