Başarı şansını, kadının yaşı belirliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KASTAMONU – Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün, tüp bebek tedavisinde başarı şansını kadının yaşının belirlediğini söyledi.

Aygün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 10 yılda tüp bebek tedavisinde hızlı gelişme yaşandığını belirterek, buna bağlı başarı oranlarının arttığını anlattı.

Tüp bebek tedavilerinin olumlu sonuçlanmasında kadının yaşının önemli olduğunu vurgulayan Aygün, "İlerleyen kadın yaşı, tüp bebek tedavisini etkileyerek çocuk sahibi olma şansını düşürüyor. Kadın yaşı 35’i geçtiğinde gebelik şansı azalmakta olup genellikle 44-45 yaş üzerinde tedavi uygun görülmemektedir. Üçüncü denemeden sonra ise tüp bebek ile çocuk sahibi olma şansı düşüyor" diye konuştu.

"Tüp bebek tedavisi detaylarıyla anlatılmalı"
Çiftlerin tedavi yöntemi ve yaşın başarısızlığa etkisi konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Aygün, ilerleyen yıllarda yapılan çok sayıda denemenin moral bozukluğu ve psikolojik sorunlar yanında maddi problemlere de yol açtığını kaydetti.

Aygün, erken zamanda yapılacak girişimler ve tedavilerle hem gebelik olasılığının artacağını hem de maddi külfet olmayacağını anlattı.

Tüp bebek tedavilerinin devlet politikalarına göre değişkenlik gösterdiğine dikkati çeken Aygün, şöyle konuştu:

"Bir kadının kaç kez tüp bebek tedavisi yaptırmasının uygun olacağı konusunda net sayı ifade edilmemektedir. Ülkemizde 39 yaşına kadar tüp bebek tedavileri 2 kere ücretsiz deneniyor. Bu yaşın üzerinde tüp bebek tedavileri sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmamaktadır. Çiftler ücretli olarak tedavilerini yaptırmaktadır. Deneme sayısı olarak ise en fazla 2 deneme için rapor çıkarılabilmektedir."

"Avrupa, azalan nüfusunu tüp bebekle çoğaltmayı düşünüyor"
İlk tüp bebek tedavisinden bu yana 30 yıldan fazla zaman geçtiğini hatırlatan Aygün, tüm dünyada 2006 yılı itibarıyla 3 milyon tüp bebeğin dünyaya geldiğini belirtti.

İlk dönemde tüp bebek tedavisinin tasvip edilebilirliğinin tartışıldığını, bugünlerde ise bu yönteme erişim imkanının konuşulduğunu aktaran Aygün, "Avrupa’da azalan doğum oranlarının önüne tüp bebek tedavi imkanının artırılması ile geçilebileceği ileri sürülmektedir” şeklinde konuştu.