Başbakan 'ciğeri kediye emanet edin' diyor
Baykal, Erdoğan'ın "Bir siyasi partinin kapatılıp kapatılmamasına TBMM'nin karar vermesi" önerisini değerlendirdi
ANKARA – CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ın "Bir siyasi partinin kapatılıp kapatılmamasına TBMM'nin karar vermesi" yönündeki önersini, 'ciğeri kediye teslim etmek' olarak yorumladı.
Partisinin Ankara İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada Erdoğan'ın sözlerine değinen Baykal, şöyle konuştu:
" 'Bir partiyle ilgili davaya izin verip vermeme yetkisi Meclis'in elinde olsun' diyor Başbakan. Diyor ki, 'siz ciğeri kediye emanet edin, Parlamento'da bize bırakın biz gereğini yapalım'. Peki, onlar suçlu ise parlamentodakilerin yargılanması söz konusu ise hem sanık olacaksınız, hem de hakim olacaksınız. Bu, Başbakanın son günlerde özellikle nasıl bir zihni dağınıklık içine girebileceğini gösteren bir örnek. Başbakanın şu sırada derdi, Anayasa'yı değiştirmektir. Şu anda Başbakan, Türkiye'nin en önemli konusu olarak Anayasa değişikliğini tespit etmiştir, şu andaki derdi o."
"Anayasa değişikliği, bu Parlamentonun yapacağı iş değil"
Diğer yandan Baykal, bugün gelinen noktada bu Parlamento ile bugünkü siyasi koşullarda herhangi bir Anayasa değişikliğinin veya yeniden Anayasa yapmanın söz konusu olmasının temel bir yanlış olduğunu savundu.
Baykal şu ifadelere yer verdi:
"8 yıldır iktidardalar, 8 yıldır yıpranıldı. Şimdi oylar yüzde 30'un altına düştü, kamuoyu araştırmaları açıkça gösteriyor. Yıpranmış bir parlamento, süresini, iddiasını tüketmiş, inişe geçmiş, köklü bir biçimde değişmesi kaçınılmaz bir parlamento, siyasi dayanakları ortadan kalkmış bir parlamento, Anayasa değişikliğini gündemine alacak. Bunun bir anlamı yok. Türkiye Anayasa değişikliğini gündemine alacaktır, yeni taze bir iktidar, arkasında milli iradenin saygın bir ağırlığı ve yıpranmamış bir parlamento dönemi içinde hep birlikte gerçekleştireceğiz. Temelini kaybetmiş bir parlamento çoğunluğu, 'fırsat benim elimde' deyip Anayasayı değiştiriverecek. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu olamaz.
Türkiye bugün Anayasa değişikliği konusunu konuşmanın şartlarına sahip değildir. Giderayak bir Parlamentonun, gitmesi gereken, birbirine düşmüş bir Parlamentonun yapacağı iş Anayasa değişikliği değildir."