Başbakan Erdoğan, Ermeni Cemaati lideriyle görüştü

Ermeni Cemaati Başkanı Bedros Şirinoğlu, "Büyükbabam da bu olaylarda vefat etti ama bunu fazla kurcalamaya gerek yok" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni Cemaati Başkanı Bedros Şirinoğlu ve Ermeni Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Herman Balyon'u Başbakanlık Resmi Konutu'nda kabul etti

Kabulün ardından gazetecilere açıklama yapan ve soruları yanıtlayan Şirinoğlu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının bazı ülkelerin parlamentolarında görüşülmesinin ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine, şunları söyledi:

"1915'de olan olaylar, iki çok samimi arkadaşın, birbirini çok seven ortağın arasına nifak sokulmuştur. Bu nifak neticesinde birbirini çok seven arkadaşların kavgası maalesef kötü bitmiştir. Kavgaydı bu. Güvensizlik doğdu. Bu kavga 100 sene önce olmuştur. Bunu unutmak lazım, ileriye bakmak lazım. Türkiye'nin geleceği için çalışmak lazım. Sayın Sarkisyan da aynı vaziyette Ermenistan için 'Ermenistan'ın geleceğine bakalım. Vatandaşlarımızın mutluluğuna bakalım' demiştir."

Şirinoğlu, bir soru üzerine Sarkisyan ile görüş alışverişinde bulunmadıklarını söyledi.

Bir gazetecinin, "1915 öncesi Anadolu'daki Ermeni nüfusu 1.5 milyondu, şimdi 70 bin. Bunun anlamı nedir" sorusuna Şirinoğlu, şu yanıtı verdi:

"Bunun adı kavgadır. 1.5 milyon Ermeni vardır. Evet, muhakkak ki hem Ermeni tarafından hem Türk tarafından zayiat olmuştur. Bu 1.5 milyon Ermeni'nin büyük bir kısmı da yurt dışına göç etmişti. Bugün Beyrut'ta, Suriye'de, İran'da, Irak'ta, ABD'de, Fransa'da bulunan Ermenilerin sayısını hesaplayın, aradaki farkı göreceksiniz. Ben 'bir şeyler olmamıştır' demiyorum. Ermenistan'daki soydaşlarımız da

2. Mahmut resimli kol düğmeleri

netice itibarıyla sıkıntı yaşamışlardır. Fakat bunu fazla eşelemekte fayda yok. Bunu eşeleyecek olsak, ilerimiz hep karanlık kalır, aydınlığa kavuşamayız. Muhakkak bir şeyler oldu. Ermeniler'de bir şeyler varsa Türk milletinde de zayiat var. Benim büyükbabam da bu olaylarda vefat etmiştir ama bunu fazla kurcalamaya gerek yok. Bana göre bunu soykırım olarak da nitelendirmeye gerek yok. Bu, iki çok samimi arkadaşın, çok samimi dostun arasına nifak sokuldu. Bunlar o nifaka inanarak, birbirlerini üzdüler. Bunu böyle düşünmek lazım. Olaylar olmuştur fakat her iki tarafta da zayiat vardır. 100 sene geçmiş üzerinden. Kin taşımaya gerek yok. Dünyada böyle olaylar çok olmuştur, harp de çok olmuştur, sıkıntı da çok olmuştur ama üstü kapanmıştır. Her nedense Türkiye'de, Osmanlı'da yaşayan Ermeniler ile süregiden bu olayın üstü kapatılmak istenmiyor. Niye kapatılmak istenmiyor, ben anlamıyorum."

"Ermeniler Türkiye'de güven içinde yaşıyorlar mı?" sorusu üzerine Şirinoğlu, "Evet, Ermeniler kendilerini Türkiye'de güven içinde hissediyorlar. Var mı, Ermenilerle ilgili bir şikayet duydunuz mu? Türkiye'de yaşayan bir Ermeni'den bir şikayet duydunuz mu? Var mı? Yok" diye konuştu.

Şirinoğlu, "Ermenilerden bir şikayet yoksa bu tasarılar neden geçiyor. Bu sözleriniz diasporadan tepki alıyor mu?" sorusuna, "Diasporadakiler gelsinler, uzun süredir ülkelerinden uzak olanlar gelsinler, Türkiye'deki Ermeni vakıflarının mallarını, mülklerini, okullarını ve Ermeni vatandaşlarının yaşantılarını görsünler ondan sonra karar versinler" yanıtını verdi.

Başbakan Erdoğan'a "özürleri ve teşekkürleri" bulunduğunu ifade eden Şirinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de yaşayan Ermenilerle birlikte söylemesi gereken sayıyı, Ermenistan'dan gelen vatandaşlar için kullandı ve '100 bin Ermenistanlı vatandaş var' dedi. Türkiye'de 100 bin Ermenistanlı vatandaş yok. 20 bin Ermenistanlı vatandaş var. Sayın Başbakanımız, bizim sözümüze güvenerek, inanarak 100 bin kelimesini kullanmıştır. Araştırma yapsaydı kişi sayısını hemen öğrenebilirdi. Bu bize olan güvenidir. Biz sayın Başbakan'a bize güvendiği için çok teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda kendisinden onu yanılttığımız için özür diliyoruz. Vakfımıza ait sekiz tane mülkü, Vakıflar Genel Müdürlüğü bize teslim etti. Bunun için de teşekkür ediyoruz. Bu başbakan ile 7. görüşmemizdir."

"Genel bir değerlendirme yaptınız mı?" sorusuna da Şirinoğlu, "Soykırım yasası ve soykırım kelimesini kullanmak istemiyorum. Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Türkiye cumhuriyetinin refah ve mutluluğu için çalışmak, ülkemizi kollamak durumundayız" karşılığını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir