Başbakan'a "böcek" sorusu

CHP Antalya Milletvekili Acar, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle yasadışı dinlemeye ilişkin TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Bugüne kadar çalışma yerlerinizde kaç böcek çıkmıştır?" diye sordu. 
Acar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, "Dinlendiğinize ilişkin açıklamalar, yasadışı dinleme kayıtlarının kamuoyuna yansıması konusunda yeni bir dalganın yaşanacağı kaygısı yaratmıştır" diyerek şu sorulara yanıt aradı: 
 
"Adli makamlar, 2006-2012 döneminde ve yıllara göre kaç kişi hakkında dinleme kararı vermiş, bu kararlar doğrultusunda kaç kişinin telefon dinlemesi ve teknik takibi gerçekleştirilmiştir? Adalet Bakanlığı müfettişlerince son 5 yılda kaç dinleme kararı vermiş, bunların kaçı hakim ve savcılar hakkındadır? 
Telekomünikasyon Başkanlığı aynı dönemde kanuna açık aykırılık gerekçesiyle kaç dinleme kararını yeniden incelenmesi için adli makamlara geri göndermiştir? Aynı dönemde kaç kişiye dinlendiğine ilişkin yazı gönderilmiştir? 
 
Yasadışı dinleme iddialarıyla ilgili kaç kişi hakkında soruşturma açılmış, kaç kişi yargılanmış, kaç kişiye ne kadar ceza verilmiştir? Bu kişilerin kaçı kamu görevlisidir? 
Yasadışı telefon kayıtları ve gizli kamera kayıtları ile ilgili bugüne kadar ortaya somut bir bulgu konulamamasının nedeni nedir? İstihbarat örgütlerinin teknik olanakları mı, deneyimi mi yetersiz kalmaktadır? Bu konuda özel bir ekip kurup inceleme yaptıracak mısınız? 
 
Bugüne kadar çalışma yerlerinizde kaç böcek çıkmıştır? Bu böceklerle ilgili bugüne kadar kaç kişi yakalanmış ve yargı önüne çıkarılmıştır? Kimse yakalanamamış ise gerekçesi nedir? 
 
Yasadışı telefon kayıtlarını seçim meydanlarında kullanmanızın, bu olayların artmasında bir etkisi olmuş mudur? Başbakan'ın iletişim güvenliğinin olmadığı bir ülkede, vatandaşların iletişim güvenliği ve özgürlüğü nasıl sağlanacaktır? İletişim güvenliğini sağlayacak adımlar atmak yerine, kendinizin güvenlik sorununu gündeme getirerek, vatandaşın kaygılarını arttırmanın ne gibi bir yararı olacaktır? Yasadışı dinlemelerle böyle mi mücadele edilecektir?"