Başbakan'dan savcılığın MİT talebine ilk cevap geldi

Başbakan, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin MİT mensuplarını ifadeye çağırma talebiyle ilgili "kanunda her şey belli" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin, MİT mensuplarını ifade çağırmasına ilişkin talebi, Başbakanlığa geldi.  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyla ilgili ilk değerlendirmesinde; "Onunla ilgili kanun var biliyorsunuz, kanunu okursanız orada her şey açık ve nettir " dedi.

Konuyla ilgili konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli,  "Şayet Başbakan Erdoğan KCK'nın kuruluşunda payı, iradesi ve yönlendirmesi bulunmuyorsa bu çerçevede kendisinden ve hükümetinden eminse hukuksal aşamalara engel olmamalı ve istenen soruşturma iznini acilen vermelidir" görüşünü savundu.

MİT'in halen görevdeki müsteşarının yanı sıra emekli olmuş bazı kurum mensuplarının kamuoyuna yansıyan ve vahamet derecesi yüksek iddialarla ilgili ifadelerine başvurulması AKP tarafından engellenmiştir ve adrese teslim yasal değişiklikle adalet darp edilmiştir diye Bahçeli, bölücü terör oluşumu ve paralel devlet organizasyonu olan KCK'nın, kuruluşunda, eylemlerinde ve hedeflerinde bazı MİT görevlilerinin kaygı verici şekilde etkin ve müdahil olduğu hususu üzeri bastırılmayacak kadar alenileşmiştir dedi.

Konuyla ilgili ilk açıklama Elitaş'tan geldi

Başbakanlık kaynakları, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ile 2 MİT mensubunun ifadeye çağrılmaları talebinin, incelendiği ve talebe ilişkin cevabın inceleme sonunda verileceği bilgisini verdi. Konuyla ilgili ilk açıklama AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'tan geldi. Elitaş; "terörle mücadele eden MİT'in üstüne gidilmesi anlamlı" diye konuştu.
Daha sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Başbakanın talebi inceleyeceğini kaydetti. Arınç;  ''Bununla ilgili bir kanun vardı. Yine TBMM, MİT Kanunu'nun 26. maddesini daha da genişleten yeni bir yasal düzenleme  yaptı. Bu yasal düzenlemede imzalandı, yürürlüğe girdi. Şu anda soruşturmayı yürüten savcılar, Başbakanlığımızdan izin talebinde bulunmuşlarsa, yapılacak şey çok basittir. Sayın Başbakanımız talebi inceler ve gereğini yapar'' dedi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir