Başbuğ salonu terk etti

İnternet Andıcı davasının tutuklu sanıklarından İlker Başbuğ, çapraz sorgu sırasında telefon kayıtlarının dinletilmesi üzerine duruşma salonunu terk etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasının tutuklu sanıklarından eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, çapraz sorgusu sırasında mahkeme heyeti tarafından ikinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından İbrahim Şahin ve Fatma Cengiz arasındaki telefon kayıtlarının dinletilmesine tepki göstererek, duruşma salonunu terk etti.

Aralarında Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un da bulunduğu 30 sanıklı İnternet Andıcı Davası'nın 58. duruşması görülüyor.
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki küçük salonda görülen davanın bugünkü 58'inci duruşmasına, tutuklu sanıklar İlker Bağbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, emekli Tuğamiral Alaettin Sevim, albaylar Sedat Özüer ve Ziya İlker Göktaş, emekli albaylar Dursun Çiçek, Fuat Selvi, Hulusi Gülbahar ve Cemal Gökçeoğlu, sivil memur Mehmet Bülent Sarıkahya, eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım katıldı.

Mahkeme heyeti tarafından duruşmadan men edilmesine karar verilen avukat Serdar Öztürk ise duruşmaya katılmazken, YAŞ kararıyla Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na atanan ve hakkında yakalama kararı bulunan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ile kırmızı bülten ile aranmalarına karar verilen Tümgeneral Mustafa Bakıcı ve Bedrettin Dalan ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada, ikinci "Ergenekon" davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı Hasan Ataman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 tutuksuz sanık hazır bulundu.

İddianameye hiçbir itibarım yok
Duruşmada, savunma yapmak için kürsüye gelen Başbuğ, şunları söyledi:

"Bir Genelkurmay Başkanının böyle iddialarla suçlanmaya çalışılması yetersizliğin komedisidir. Bu iddianameye hiç bir itibarım yoktur. Bana terör örgütü yöneticisi diyenlere şaşarım. Bu suçlama hiçbir zaman kişisel suçlama olarak kabul edilemez. Bu suçlama gerçekte şahsım üzerinden Türk Silahlı Kuvvetleri'ne de yöneltilen ağır bir suçlamadır. Mahkemenizin beni yargılamakta görevli olamadığını düşünüyorum. Savunma yapmayacağım, hiçbir soruya da cevap vermeyeceğim."

Silahlı Kuvvetler'e kimse terörist diyemez

 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki bölümü başlamadan önce basın mensuplarının bulunduğu bölüme doğru gelen Başbuğ, şu açıklamayı yaptı:
"Burada, 4 korgeneral, Genelkurmay 2. Başkanı ve Genelkurmay Başkanı tutukluysa, Genelkurmay Karargahı'na terörist diyorsunuz demektir. Genelkurmay Karargahı'na hiç kimse terörist diyemez. Bu kara bir leke. Bunun izahı yok. Silahlı Kuvvetler'e kimse terörist diyemez."
Başbuğ'un bu sözleri, duruşma salonunda yerini alan izleyiciler tarafından alkışlandı.
 
Başbuğ salonu terk etti
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Başbuğ'a, mahkeme heyeti tarafından ikinci "Ergenekon" davasının tutuklu sanıklarından eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ile Fatma Cengiz arasında geçen telefon kayıtları dinletildi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, bu kayıtlarda Başbuğ'dan bahsedildiğini belirterek, "Bunları tanıyor musunuz?" diye sordu.
Başbuğ da tanımadığını söyledi.
Başkan Özese, ardından Şahin ile Cengiz arasında geçen ve duruşmayı izleyenler arasında gülüşmelere neden olan telefon kayıtlarını dinletti.
Özese, "Burada malzemelerden söz ediliyor. İkide bir şarj edildiğini söylüyor" dedi.
Başbuğ da bu kayıtlara ilişkin sorulara yanıt vermeyerek, "Burası ciddi bir mahkeme. Yalnız magazinleşti. Bu Türk adaletine şaibedir. İbrahim Şahin ile Fatma Cengiz'i benden daha iyi tanıyorsunuz" diye tepki gösterdi.
Başbuğ'un bu sözleri salondaki izleyiciler alkışlayınca Başkan Özese uyarı yaparak, "Burası ciddi bir mahkeme. Yargılama yapıyoruz. Dışarı çıkartırım" dedi.
Başbuğ ise "Bu mu ciddi oturum? Lütfen çıkartın Başkan. Yalnız konuşmada ismi geçenleri de buraya çağırın" diye konuştu.
Mahkeme heyeti, tekrar aynı kişiler arasındaki başka bir telefon ses kaydını dinletince de Başbuğ buna tepki göstererek duruşma salonunu terk etti.
Salonda tekrar alkışlar olunca Başkan Özese duruşmaya ara vererek, alkışlayanların tespit edilmesini istedi.
 

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir