'Başika DEAŞ’tan geri alındı'

Irak’ta terör örgütü DEAŞ’ın elinde tuttuğu Musul’un kurtarılması operasyonun 7’nci gününde, Peşmerge güçlerinin kentin kuzeydoğusundaki Başika kasabasını geri aldığı duyuruldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası haber ajansı Reuters, Peşmerge güçlerinin Başika’da kontrolü ele geçirdiğini iddia etti. Irak’ta Musul operasyonunun 7’nci gününde Peşmerge güçleri kentin kuzeydoğusundaki Başika kasabasını terör örgütü DEAŞ’ten geri almak için harekete geçmişti. Haber ajansı Reuters Peşmerge güçlerinin Başika kasabasını ele geçirdiğini duyurdu. ABD’li bir yetkili, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ı arayarak, stratejik noktada yer alan Başika’nın DEAŞ’ten temizlendiğini bildirdiğini açıkladı.

ABD askerlerinin de ön cephelerde yer aldığı operasyonda Peşmerge güçlerinin Başika kent merkezine girdiği ancak gazetecilere henüz izin verilmediği belirtildi. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Sorumlusu Sait Memozini ise Peşmerge güçlerinin Başika kasabasındaki DEAŞ militanlarını tamamen kuşatmaya aldığını, Başika’nın henüz tamamıyla kontrol edilmediğini bildirdi.

Başika cephesinden telefonla soruları cevaplayan Memozini, “Peşmerge güçleri, Başika’da ilerliyor. DEAŞ militanları kuşatma altına alındı. Çatışmalar sürüyor. Ancak DEAŞ militanları silahlarını, eşyalarını geride bırakıp kaçıyor. Peşmergenin ciddi bir ilerleyişi söz konusu. Peşmerge, Musul kent merkezine 9 kilometre yaklaştı. Fakat Başika’nın tamamı henüz kontrol altına alınmadı.” dedi.

Ninova Ortak Operasyonlar Komutanlığı’nda görevli Albay Gazi Salih, “Naweran ve Başika cephelerindeki Peşmerge güçleri aynı noktada bir araya geldi. Bu güçler şu anda kasabayı kontrol etmek için ortak şekilde topyekün saldırıda” ifadelerini kullanmıştı.

Kadın Peşmerge ön cephelerde

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, kuzeydoğu bölgesinde yer alan Başika ve Naweran cephelerinde sabahın erken saatlerinde DEAŞ’ın elinde tuttuğu kasabaya doğru ilerlemeye başladı. Dün başlatılan operasyona kadın Peşmerge ve ABD’li askerlerin de çatışmaların şiddetli bir şekilde yaşandığı ön cephelerde yer alması dikkat çekti.

Irak’ta terör örgütü DEAŞ’ın elinde tuttuğu Musul’un kuzeydoğusunda Başika kasabasına bağlı 3 köy Peşmerge güçleri tarafından kontrol altına alındı. Peşmerge güçleri, her iki cephede yer alan Omer Kamçı, Faziliye ve Tırbize köylerine girdi.

Operasyonun başladığı ilk saatlerde, DEAŞ’ın Omer Kamçı köyünde bomba yüklü araç ile saldırdığı ancak Peşmerge güçlerinin Milan olarak adlandırılan tanksavarlarla saldırıları püskürttüğü belirtildi. Başika Musul kent merkezine 20 kilometre mesafede bulunuyor. DEAŞ, iki buçuk yıldan uzun bir süredir, çoğunlukla Hristiyan ve Ezidilerin yaşadığı söz konusu kasabayı elinde tutuyor.

Türk askerleri de o bölgede Tamamı Musullu savaşçılardan meydana gelen “Ninova Muhafızlarını” eğitmek için geçen yıldan beri Türk askerleri Başika bölgesinde konuşlanmış durumda. Çatışmaların yoğun bir şekilde yaşandığı bölge ve kamp arasında sadece birkaç kilometre mesafe var.

Bu arada Irak güçleri, Karakuş ilçesinde bazı bölgeleri ele geçirdi, kuzeyde ise 112 militanın öldürüldüğü çatışmaların ardından ilerleme kaydetti. Irak ordusunun, Musul’un DEAŞ’tan kurtarılması için yürütülen operasyon kapsamında kente bağlı Karakuş ilçesi merkezinde bazı bölgeleri ele geçirdiği, ilerleme kaydedilen kuzeyde ise 112 militanın öldürüldüğü bildirildi.

Öte yandan Irak Basın Özgürlükleri Gözlemevi, Alsumaria televizyonu çalışanlarından gazeteci Ali Risan’ın Musul’un güneyindeki Kayyare’de yaşanan çatışmaları görüntülemeye çalıştığı sırada DEAŞ mensubu bir keskin nişancının açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Musul’daki operasyonda bir hafta içinde ölen gazetecilerin sayısı 2’ye yükselmiş oldu. Geçtimiz gün de Türkmeneli TV Haber Müdürü gazeteci Ahmet Necmeddin Haceroğlu, keskin nişancıların açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmişti. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 17 Ekim’de Musul’u kurtarma operasyonun güney, doğu ve kuzey bölgelerinden başladığını duyurmuştu.

Türk askerinden Peşmerge'ye destek

Başbakan Yıldırım, Musul operasyonuna dair, “Peşmerge, Başika’yı DEAŞ’tan temizlemek için harekete geçti. Bizim Başika Üssü’ndeki askerlerimizden yardım istediler. Biz de topçularla, tanklarla, fırtına obüsleriyle destek veriyoruz.” dedi. Başbakan Binali Yıldırım, Musul’daki operasyonla ilgili olarak, “Peşmerge güçleri Başika kasabasını DEAŞ’tan temizlemek için harekete geçtiler. Bizim Başika Üssü’ndeki askerlerimizden, oradaki unsurlarımızdan yardım istediler. Biz de oradaki topçularla, tanklarla, fırtına obüsleriyle destek veriyoruz” bilgisini verdi.

Bağdadi’nin sağ kolu öldürüldü

Musul’un güneyine düzenlenen hava saldırısında terör örgütü DEAŞ’ın lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin önde gelen yardımcılarından Ebu Usame ile birçok korumasının öldürüldüğünü duyurdu. Irak Hava Kuvvetleri’nden yapılan yazılı açıklamada, Bağdadi’nin önde gelen yardımcılarından Ebu Usame’nin bulunduğu yönünde alınan istihbarat doğrultusunda Musul yakınlarındaki Telleskuf beldesine hava saldırısı düzenlendiği belirtildi. Açıklamada, “Hava saldırısında DEAŞ yöneticisi ve çok sayıda koruması öldü” denildi.

'Başika'da Peşmerge'ye destek veriyoruz''Başika'da Peşmerge'ye destek veriyoruz'

 

Bu konularda ilginizi çekebilir