Basın için en büyük tehdit seçimler
Bu yıl gazeteciler için en büyük tehditler savaşlar ve seçimler oldu
NEW YORK - Gazeteciler için 2009 en tehlikeli geçen yıllar arasında yerini alırken, bu dönemde basın mensupları için en büyük tehdit kaynağı savaşların yanı sıra seçimler oldu.
Dünya genelinde basın çalışanlarının durumunu izleyen kuruluşlardan olan Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, bu yıl içinde 76 gazetecinin öldürüldüğünü, bunlardan 30'unun sadece tek olayda, Filipinler'deki Mindanao adasındaki seçimler sırasında meydana geldiğine dikkati çekti.
Sınır Tanımayan Gazetecilerin New York temsilcisi Sam Trudeau, gazetecilerin artık neredeyse hedef haline geldiğini belirterek, "daha önce gazetecilerin dile getirilmese de bir tür dokunulmazlığı olduğunu, bugün ise bağımsız bir gözlemci olma özgürlüğünün bulunmadığını" kaydetti.
Bir ülkede yapılan seçim sonuçlarının internet ve başka yollarla artık kısa sürede yurt dışına çıktığını, bunun da seçim sırasındaki yapılan yolsuzluklara karşı uluslararası kamuoyu baskısı oluşturduğunu ifade eden Trudeau, ancak bu süreçte gazeteciler için bu tür seçim süreçlerinin daha tehlikeli hale geldiğini söyledi.
Sınır Tanımayan Gazetecilerin gözlemine göre, dünya genelinde öldürülen gazeteci sayısı 2008'de 60 iken, 2009'da bu sayı 76'ya ulaştı.
Brüksel merkezli Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ise 2009 yılında öldürülen gazeteci ve medya çalışanlarının sayısını daha önce açıklanan 133 yerine 137 olarak bildirdi.
Gazetecilerle birlikte çalışan çevirmen, araç sürücüsü gibi kişileri de medya çalışanları bölümünde değerlendiren IFJ, 2009'u basın çalışanları için en kötü geçen yıllardan biri olarak tanımlıyor.
Tamamının Ocak 2010'da yayınlanması beklenen IFJ raporunda, 2007'de 175, 2008'de 109 olarak açıkladığı öldürülen medya çalışanları sayısının 2009'da 137'ye yükseldiği vurgulandı.
Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, basın özgürlüğünü savunan sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösterirken, IFJ 125 ülkeden yaklaşık 600 bin gazeteciyi temsil ediyor.