Basın Konseyi'nden "o" sözlere yanıt

Basın Konseyi,"Soru sorup bilgi almak için çalışan muhabirlerin muhataplarının mevki ve konumları ne olursa olsun, kamu adına çalışan gazetecilere gerekli önemi ve saygıyı göstermeleri asıldır" açıklaması yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Basın Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Soru sorup bilgi almak için çalışan muhabirlerin muhataplarının mevki ve konumları ne olursa olsun, kamu adına çalışan gazetecilere gerekli önemi ve saygıyı göstermeleri asıldır" denildi.

Konseyden, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un, kendisine soru soran bir basın mensubuna "Ben olsam ebeni öperdim senin" ifadeleri nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, gazeteciliğin, demokrasilerin temel unsurlarından biri ve kamuoyunun haber alma hakkı bakımından vazgeçilemez öneme sahip olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Soru sorup bilgi almak için çalışan muhabirlerin muhataplarının mevki ve konumları ne olursa olsun, kamu adına çalışan gazetecilere gerekli önemi ve saygıyı göstermeleri asıldır. Kendilerine yöneltilen soruları ciddiyetle ve  en doğru şekilde cevaplaması gerekir" ifadelerine yer verildi. 

Bu bakımdan, TBMM Başkanvekili olarak da görev yapan bir parlamenterin, bir basın mensubunun sorusuna, ciddiyetten uzak şekilde cevap vermesini hiçbir koşulda hoş görmenin mümkün olmadığı aktarılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bu durumu, ciddiyet ve nezaket kurallarıyla bağdaşmadığı gibi, muhabirler üzerinde farklı baskılar oluşturmaya müsait bir tavır olarak değerlendiriyoruz. Son zamanlarda giderek artan bu ve benzer tarzdaki tavırların hem demokrasi hem de basın ve haber alma özgürlüğü açısından çok talihsiz bir yaklaşım teşkil ettiğini yüce Meclis'in ve kamuoyunun dikkatine sunuyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir