Başkanlar Fed'i konuştu

Piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün bitecek eylül toplantısını beklerken dünya ülkeleri merkez bankası başkanları olası faiz artışını nasıl değerlendirdi. İşte o yorumlar...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Fed'in bu akşam açıklayacağı para politikası kararları belkide son yıllarda en çok beklenenlerden birisi olmaya aday. Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası'nın 9 yıl sonra ilk kez faiz artışına gidip gitmeyeceğini merakla bekliyor. Son günlerde dünya piyasalarında yaşanan oynaklık ve Çin ekonomisinden gelen yavaşlama sinyalleri Fed'in eylül ayında faiz artışına gideceği beklentilerini zayıflattı. Ancak Amerikan ekonomisinde istihdamın yükselmesinin ardından bazı ekonomist ve analistler faiz artışının ABD ekonomisindeki belirsizlikleri ortadan kaldıracağını savunuyor. 

Şüphesiz Fed'in herhangi bir hareketi, dünyadaki diğer merkez bankaları için de önemli sonuçlar doğuracak. Bu nedenle başta İngiltere merkez 

bankası olmak üzere birçok merkez bankası Fed'in  kararını bekleyip ona göre hamle yapmayı planlıyor. 

Bakın başgösteren ABD faiz oranı artış ihtimali üzerinde uluslararası merkez bankacıları nasıl düşünüyor?

102709136-167521556.530x298.jpg

Kuroda: Faiz artışı gelişmekte olan ülkeleri etkilemez

Geçtiğimiz günlerde CNBC televizyonuna konuşan Japonya Merkez Başkanı Haruhiko Kuroda,"ABD Merkez Bankası faiz oranlarını artırması  ABD'nin ekonomisinde toparlanmanın sağlam olduğu anlamına gelir. ABD para politikasının normalleşmesinin gelişmekte olan ülkeleri olumsuz yönde etkileyebileceğini düşünebilirsiniz ama ben böyle olacağını düşünmüyorum"

Carstens: ABD ekonomisi toparlanıyor

Geçtiğimiz ay Wyoming'teki Jackson Hole toplantılarına katılan Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens ise Ruters'a yaptığı açıklamada "Eğer Fed parasal sıkılaştırmaya gidiyorsa bu enflasyonun yukarı sürüklenmesi yolunda bir algısı nedeniyle olacak. Ancak en önemli olan işsizlik rakamlarının gerilemesi ve ABD ekonomisinin toparlanıyor olması." demişti. 

Nabiullina: Ortada iki senaryo var

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina ise, "Faizlerin yükselmesi hakkında ortada iki senaryo var. İlk senaryayo göre Fed'in faiz oranlarını artırması küresel piyasalarda büyük bir değişime yol açmayacak. İkinci senaryayo göre ise piyasalar Fed'in faiz artışı hamlesine sert tepki verebilir. Bu da Rusya'nın da içinde olduğu gelişen piyasalarda çalkantıya yol açabilir"yorumunu yapmıştı. 

102768598-gettyimages-477228832.530x298.jpg

Rajan: Sorun faizleri ne zaman artıracağı

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan geçtiğimiz ağustos ayında katıldığı Jackson Hole toplantısında, " Dünya ekonomisi çalkantı içersindeyken Fed'in faiz artırmaması gerektiğini söyleyenler tarafındaydım. Ancak faizler çok uzun bir zamandır sıfır seviyesinde. Ve herkes biliyor ki faizler sonunda yükselecek. Sorun ne zaman olacağı. Eğer küresel piyasalardaki oynaklık durulursa Fed faiz hamlesi yapacaktır" şeklinde konuşmuştu.