Başkent'te olaylı miting

Sıhhiye Meyda'nında DİSK ve KESK'in öncülüğünde düzenlenen 'Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz' mitinginde arbede yaşandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - DİSK ve KESK tarafından "Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz" temasıyla gerçekleştirilen "İşsizliğe, Yoksulluğa ve Zamlara Karşı Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi" Sıhhiye Meydanı'nda yapıldı. Miting sırasında göstericilerden bazıları ile polis arasında olaylar çıktı.

Miting öncesi kontrol noktalarından üzerlerini aratmadan geçmek istemeyen gruplarla polis arasında arbede yaşandı. Yaşanan arbedede 6 polis ile çok sayıda gösterici yaralandı.

Mitingde konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, artık sözün bittiğini, eylem vakti olduğunu söyledi. KESK Genel Başkanı Sami Evren "İktidara meydan okuyoruz" diye konuştu.

Bu arada ses aracının Ulaştırma kavşağında köprü altından geçişi sırasında Eğitim Sen Ankara 2 No'lu Şube Başkanı Tuğrul Çulfa başını köprüye çarptı.

Kaldırıldığı Ankara Numune Hastanesi'nde ameliyata alınan Çulfa'nın beyin cerrahisi yoğun bakım servisinde tedavisinin sürdüğünü bildirdi.

DİSK: Artık eylem vakti

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, yaptığı konuşmada, artık sözün bittiğini, eylem vakti olduğunu vurguladı.

Bütün iş yerlerin, meydanların, mahallelerin, pazar yerlerinin, dükkanların, okulların eylem alanı olduğunu ifade eden DİSK Genel Başkanı, susmak değil, haykırmak zamanı olduğunu belirtti.

Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşçiler ve emekçiler olarak haykırıyoruz; hayır, kriz teğet geçmedi, tam da kalbimize saplandı ama ağlamak, göz yaşı dökmek zamanı değil şimdi. Hele teslim olmak zamanı hiç değil. Tam da direnme zamanı. Bütün dünyada öyle veya böyle çözümler tartışılırken, Türkiye'de yaprak kımıldamıyor. Çözüm diye tartışılanlar ise sadece ve sadece işverenleri, sermayeyi kurtaracak önerilerdir. Emekçilerin alın teri olan İşsizlik Fonu'nu bile sermayeye aktarma niyetinde bunlar. Bu kriz bizim değil, kapitalist sistemin kendi krizidir. O halde bu krizi yaratan sistem ve krize sebep olan finans çevreleri bunun hesabını ödemelidirler."

KESK: İktidara meydan okuyoruz

KESK Genel Başkanı Sami Evren de "Alkışlarımızla, ıslıklarımızla, sloganlarımızla, pankartlarımızla, yüreğimizle buradayız. İktidara meydan okuyoruz" diye konuştu.

Hükümetin ekonomiyle ilgili doğruları söylemediğini iddia eden Evren, "Anlaşılan o ki kriz Başbakan'ın çevresine uğramamış. Hamd olsun onların sırça köşklerinde keyifler yerinde" dedi.

Krizin, patronların kasasına para aktarılarak aşılamayacağını dile getiren Evren, krizden çıkışın istihdamın büyütülmesinden, herkesten gücüne göre vergi alınmasından, üretime dayalı ekonomik yapıdan, çalışma yaşamının demokratikleşmesinden geçtiğini söyledi.

Hükümete seslenen Evren, "IMF ile tüm pazarlıklar iptal edilmeli, işten atmalar yasaklanmalı ve zamlar geri alınmalıdır" dedi.