Başkentgaz, 60 bin konuta doğalgaz götürecek

Ankara'nın tüm ilçelerinde 600 kilometreye yakın doğalgaz boru hattı döşenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş, Ankara'da altyapı yatırım hamlesi başlattı. Gerçekleştirilecek altyapı çalışmaları sonucu, yaklaşık 60 bin konutta yaşayan 250 bin kişi, doğalgaz kullanmaya başlayacak.

Başkentgaz Genel Müdürü İbrahim Halil Kırşan, yaptığı yazılı açıklamada, 2011 Yılı Altyapı Yatırım Programı çerçevesinde, Ankara'nın tüm ilçelerinde 600 kilometreye yakın doğalgaz boru hattı döşeneceğini bildirdi.

Altyapı firmalarıyla 2 ihale yapıldığını, 6 Mayısta yapılan ve mücavir alan sınırları içindeki yaklaşık 35 bin konutu kapsayan ilk ihalenin hat döşeme çalışmalarının başlatıldığını ifade eden Kırşan, ihale kapsamında tüm ilçeleri kapsayan toplam 137 kilometre polietilen, 15 kilometre çelik olmak üzere toplam 152 kilometre hat döşeneceğini ve bu çalışmalar sonucunda, yaklaşık 140 bin kişinin doğalgaz kullanmaya başlayacağını vurguladı.

Kırşan, 6 aylık süresi olan ihalenin toplam maliyetinin yaklaşık 10 milyon TL olduğunu belirterek, Ankara'da 1929 yılında kullanılmaya başlanan havagazı için döşenen eski çelik boruların da yenilendiğini kaydetti.

17 milyon liralık yatırım gelecek yaza bitmiş olacak

Ankara'da 123 kilometrelik eski ana hat kaldığını kaydeden Kırşan, şöyle devam etti:

"İhale kapsamında yenilenecek 159 kilometrelik servis hatlarıyla birlikte, toplam 282 kilometrelik polietilen hat yenilemesi yapılmış olacak. Bu hatların ihalesi de yapıldı. 1 yılı kapsayan yatırım sözleşmesi imzalandı. 17 milyon TL tutarındaki bu yatırım programı çok yakında başlayacak ve gelecek yaz bitmiş olacak.

Çankaya, Yenimahalle, Altındağ, Keçiören ve Mamak'ın, merkezi semtlerinde bulunan havagazı hatları iptal edilerek, kaçağa dayanıklı polietilen hatlarla değiştirilecek. 26 bin konutun ana hat ve servis hattı talebi de önümüzdeki günlerde yapılacak 3. ihale kapsamında karşılanacak. Bu rakamlar, gelecek talepler doğrultusunda biraz daha artabilir.

Servis hattı talebi olanlar eylüle kadar başvuracak

Servis hattı talebi olan vatandaşlarımızın, Eylül ayı sonuna kadar Şirketimize başvurmaları gerekiyor. Bu tarihten sonra yapılan başvuruları, ihale prosedürleri yetişmeyeceği için kabul edemeyeceğiz. Çünkü AYKOME, kazı sezonunu 1 Kasımda sona erdirecek."

Kırşan, 3. ihale kapsamında 83 kilometrelik, birbiriyle doğrudan bağlantılı olmayan hatların da birleştirileceğini, bu sayede kışın yoğun kullanımlarda yaşanan basınç düşüklüğü sorunlarının önüne geçileceğini ifade etti.

Geçen yaz döneminde Başkentgaz'ın altyapı ihalelerinin iptal edildiğini ve 2. kez ihaleye çıkılması nedeniyle de altyapı çalışmalarının geç başladığını hatırlatan Kırşan, şunları kaydetti:

"Bu sezon aynı sıkıntılar yaşanmayacak ve EPDK'nın öngördüğü yasal mevzuat çerçevesinde teknik ve ekonomik olarak uygun bulunan doğalgaz talepleri bu yıl karşılanacak. Çalışmalarımızın sonunda, Ankara'nın tüm ilçelerinde 600 kilometreye yakın doğalgaz boru hattı döşeyerek, 250 bin vatandaşımızı doğalgaz konforuyla tanıştırmış, eski hatlarımızı da yenilemiş olacağız."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir