Baskın iki bakanı karşı karşıya getirdi

Adalet Bakanı Kahraman İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerde yapılan baskın için "Suçun zamanı olmaz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MENEMEN - Adalet Bakanı Ahmet Kahraman, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar ve Kuşadası belediyelerinde yapılan aramalarla ilgili, "Suçun zamanı olmaz. Bir yerde olay, suç varsa ilgili merciler, makamlar ona müdahaleyle yükümlüdür. Olayın zamanını, suç işleme tarihini yargı belirlemiyor" dedi. Olay günü Expo 2020 İzmir için kente giden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise soruşturmanın zamanlamasını doğru bulmadığını söylemişti.

İzmir'in Menemen ilçesinde bazı tesislerin açılış törenine katılan Bakan Kahraman, gazetecilerin İzmir Büyükşehir Belediyesindeki aramalarla ilgili sorusu üzerine, yargının kendi süreci içerisinde soruşturmasını yürüttüğünü belirtti.

Bakan Kahraman, yargı bağımsız olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Benim Adalet Bakanı olarak veya başka bir yetkilinin buna müdahalesi söz konusu değildir. Biz de bilmiyoruz. Ne tür iddialar, ne tür deliller vardır. Arkadaşlarımız kendi mecrasında soruşturma başlattı. Sanıyorum incelemeler devam ediyor. Herhalde yakında sonucunu göreceğiz."

İşlenen suçun zamanı olmaz

Kahraman, operasyonun zamanlamasına ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine, "İşlenen suçun zamanı olmaz. Bir yerde olay, suç varsa ilgili merciler, makamlar ona müdahaleyle yükümlüdür. Olayın zamanını, suç işleme tarihini yargı belirlemiyor. Varsa, yargıya intikal etmişse elbette yargı gerekeni yapacaktır. Zamanlama konusunda yorum yapmak doğru olmaz kanaatindeyim" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin uzun süredir dinleme cihazlarıyla takip edildiği yönündeki iddialara ilişkin soruya Bakan Kahraman, "Yasalarımızda biliyorsunuz bazı suçlarla ilgili, izleme, dinleme, teknik takip dediğimiz usullerle suçun ve suçluların takibi, delil toplanması mümkündür. Bu katalog suçlardan ise belki savcılık bu tür tedbirlere başvurmuştur. Onun içeriğini ben de bilmiyorum sizin gibi dışındayım" yanıtını verdi.

Günay: Rahatsızım

Ertuğrul Günay'ın olayla ilgili açıklamaları ise şöyleydi:

"Soruşturmada olan bir konuyla ilgili önyargı ifade etmek istemem, ama zamanlamanın uygun olmadığını ben de düşünüyorum. Aldığım bilgilere göre, birkaç aydan bu yana süren bir soruşturmaymış. Hemen Seçim eşiğinde biz son derece diyalog içinde İzmir ile ilgili fikirlerimizi söylediğimiz ortam içinde seçime gitmeyi amaçlarken ve buna çalışırken, böyle yeni bir tartışmanın, çeşitli çekişmelere vesile olacak bir tartışmanın ortaya çıkmış olmasından, yüksek sesle ifade ediyorum: Rahatsızım, rahatsızlık duyuyorum.

Bizim yargının herhangi bir biriminin, herhangi bir işine karışmamız hukuk devleti kuralları içinde söz konusu değil. Ben bu konuda gereken dikkatin, özenin gösterilmesini soruşturmada görev alan emniyet birimlerinden rica ettim, ama bu konuda takibat izni veren savcılara bir şey söylememiz mümkün değil. Altını çizerek söylüyorum: Bu zamanlamadan rahatsızlık duydum. "

Bu konularda ilginizi çekebilir