Baykal, Erdoğan'ı konuşmaya davet etti

CHP lideri Baykal, Erdoğan'a çağrıda bulunarak televizyonda bir araya gelip konuşalım dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAMSUN - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, anayasa değişikliği teklifine ilişkin, Başbakan Erdoğan'ı televizyonda bir araya gelip sonana kadar konuşmaya davet etti.

Baykal, partisinin Atakum Eğelence ve Kültür Merkezinde düzenlenen 33. Olağan CHP Samsun İl Kongresine katıldı.

Konuşmasında anayasa değişikliği sürecine de değinen Baykal, iktidarın anayasa değişikliği talebinin altında "kendilerini korumak" yattığını savundu.

Kendilerinin ısrar etmelerine rağmen, dokunulmazlıkların kaldırılmadığını söyleyen Baykal, şöyle dedi:

"Hukuk işlemiyor. Mecliste 550 milletvekili, 626 ayrı dosya var. Benimle ilgili de dosya var. Nedir bu? Bir seçim çalışmasında güneşin batışından sonra biraz daha konuşmaya devam etmişiz. Seçim kanunu ihlal etmişiz. 'Benim dokunulmazlığımı kaldırın bu suçun hesabını mahkemede vermek istiyorum' dedim. 'Hayır' dediler. 'Kaldırmayız. Seninkini kaldırırsak, bunlarınkini de kaldırmamız lazım'. Başbakana dedim, 'Recep Tayyip Erdoğan ile Deniz Baykal'ın dokunulmazlığını kaldıralım' dedim. Ona da 'hayır' dediler. İktidar da görüyor ki Abbas yolcudur, yolcu. Bunu görünce şöyle diyorlar, 'iktidardan kaçarsak bu işler Anayasa Mahkemesi'nde önümüze gelecek. Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanını da yargılar, başbakanı da yargılar. Yüce Divan görünüyor. Tünelin ucunda Yüce Divan var. Çare nedir? Anayasa Mahkemesi'nin hakimlerini kendileri için oluşturma girişimine girdiler. Yüce Divan korkusu Anayasa değişikliğinin temel nedenidir. Şu anda anayasa değişikliği tartışmasının temelinde Yüce Divan korkusu yatmaktadır, AKP'nin Yüce Divan korkusu anayasa değişikliğinin temel sebebidir."

"Başbakan hakimin bulunduğu noktada değil, başka yerde durmalı"

Türkiye'de anayasa değişikliği ile ilgili bir talep olmadığını herkesin derdinin ekonomik sıkıntı olduğunu vurgulayan Baykal, "Niye acaba, kimin derdi, kimin sıkıntısı bu, kimin adına yapılıyor bu, milletin böyle bir derdi, sıkıntısı var mı? Bu AKP'nin derdi. Anayasa değişikliği onların hastalığının ilacı, onların sıkıntısına merhem olacak" diye konuştu.

Anayasa değişikliği paketinde 30 ayrı madde olduğunu, iktidarın ise 3 madde üzerinde durduğunu savunan Baykal, şunları kaydetti:

"Mahkeme göründü o nedenle de anayasa değişikliği girişiminde de 30'a yakın madde görüşülüyor. İktidar üç madde üzerinde duruyor. O üç madde onlar için yaşamsaldır, gerisi sostur, garnitürdür, gizleme maddesidir. Nedir o üç madde bir, Anayasa Mahkemesi hakimlerini biz tayin edeceğiz, iki; Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerini biz tayin edelim. Hakimlerin tayinleri tanzim eden kuruluştur HSYK. Üçüncüsü siyasi parti kapatma konusudur. Bu üç konu bunları önemle ilgilendiriyor. Gerisi hikayedir, sizleri kandırmacadır.

Başbakan önerilen bu üç maddeyi konuşmak istemiyor. Sürekli suçlamalar yapıyor. Afaki genel sözler söylüyor. Ya işin özüne gel. Onlarla ilgili hiçbir değerlendirme yapmıyor. Dün yine konuşmuş, 'yargının başındakiler cübbelerini çıkarsınlar, siyasete girsinler' diyor. Orada hakimlik yapıyor. Onlar eğer gerekirse cübbesini çıkarır siyasete girer dokunulmazlık gömleğini giyerler. Ama sen o dokunulmazlık gömleğini çıkar ama o hakimlik cübbesini hiçbir zaman giyemezsin. Çünkü o cübbe dürüstlük, doğruluk gerektirir, haram yememek, eşitlik gerektirir. Başbakan mahkemeye girecek olursa o hakimin bulunduğu noktada değil, başka noktada durması gerekir. Bunlar Yüce Divan'ı kaçırmaya çalışıyorlar. Tutun bileğinden... Anayasa değişikliğinin arkasında suçluluk duygusu, Yüce Divan korkusu var."

Televizyondan konuşalım çağrısı

Söz konusu üç maddenin neler içerdiğini anlatan Baykal, parti kapatmayla ilgili madde hakkında ise şunları kaydetti:

"Bunlar parti kapatmada iki iş yapıyorlar, hukuk ihlali yapıyorlar. Bu maddeye göre, hangi hukuksuzluğu yaparsa yapsın, hukuksuzluk bir siyasi partinin kapatılması için söz konusu değildir. İsterse altında cephanelik bulundursun. Partide silah mı buldun, 'bu silahı kim koydu' diye sorulacak, silahı koyan kişi sorumlu olacak, partiye bir şey olmayacak. Dünyanın en ileri demokratik ülkelerinde bile etnik ayrımcılık yapanlar, şiddete başvuran partiler kapatılmıyor mu? Bunlar yanlış, Başbakan bunları konuşmuyor. Yok cübbe konuşuyor, yok siyasete gireceksin, girmeyeceksin bunu konuşuyor."

"Samsun'dan bugün Başbakana bir çağrı yapıyorum" diyen CHP Genel Başkanı Baykal, "Bu Anayasa değişikliği 70 milyon insanı ilgilendirir, Türkiye'nin kaderini değiştirecek. Eğer Sayın Başbakan kendinize güveniyorsanız, çıkın bir televizyonda karşıma bu anayasa değişikliğini konuşalım. Milletten hiçbir şey kaçırmaya gerek yok" ifadelerini kullandı.

Anayasa değişikliği ile ilgili referandumda halkın 30 maddeye tek oyla 'evet' ya da 'hayır' diyeceğini belirten Baykal, "Referandumda sadece evet-hayır var. Sen halka, millete güvenmiyorsun. Hodri meydan gel bu üç maddeyi ayrı ayrı oylayalım. Millet bir bilsin. 'Milletvekilleri oyladı' diyor. Ama yeterli sayıyı buldu mu? Millete niye ayrı ayrı oylama hakkı sunmuyorsun, neden kaçıyorsun milletten?" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir