Baykal İstanbul adayını açıkladı; Kemal Kılıçdaroğlu

CHP lideri, düzenlediği basın toplantısında aralarında İstanbul, İzmir, Adana, Aydın ve Bursa'nın da bulunduğu bazı illerin belediye başkan adaylarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun 29 Martta yapılacak yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday gösterileceğini açıkladı.

Baykal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında aralarında İstanbul, İzmir, Adana, Aydın ve Bursa'nın da bulunduğu bazı illerin belediye başkan adaylarını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Aydın'da ise halen bu ilden milletvekili olarak parlamentoda görev yapan Özlem Çerçioğlu'nun aday gösterileceğini açıklayan Baykal, bazıları daha önce kamuoyuna duyurulan belediye başkan adaylarını tek tek sahneye davet ederek tanıttı.

Buna göre CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Murat Karayalçın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aziz Kocaoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sena Kaleli, Eskişehir Büyükşehir Belediye başkan adayı Aydın Güngör, Adana Büyükşehir Belediye başkan adayı Soner Çetin, Kastamonu Belediye Başkan adayı Müjgan Alagöz, Antakya Belediye Başkan adayı İris Şentürk, Erzincan Belediye Başkan adayı Nuran Uygun oldu.

"Toplum büyük bir depreme maruz bırakılmaya başlandı"

Baykal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "Ergenekon" soruşturmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin tarihi bir dönemden, çok ağır, çok ciddi bir bunalım döneminden geçtiğini savunan Baykal, "Bir süreden beri Türkiye şok dalgalarıyla bir büyük toplumsal travma yaşıyor" dedi.

Baykal, ancak darbe dönemlerinde karşılaşılabilecek uygulamaların, artık günlük uygulamalar haline dönüştüğünü öne sürerek, "toplumun belli noktalarında yıllardan beri görev yapan tanınan insanların, birbiri ardına gece yarıları, sabaha karşı evlerinden alındığını, evlerinin arandığını, Türkiye'de kitlesel panik ve korku ortamı yaratıldığını" iddia etti.

Bu sürecin yaklaşık 2 yıldır devam ettiğini anlatan Baykal, "Böyle büyük bir toplumsal şoku haklı gösterecek toplumsal, siyasal çalkantıyı yaşamış değiliz. Böyle olaylar çok büyük iç kargaşaların getirdiği noktada kendisini zaman zaman gösterir. Türkiye'de böyle büyük bir tabloyla karşı karşıya değiliz" diye konuştu.

"AK Parti iktidarı döneminde, son 2 yıldır toplumun büyük bir depreme maruz bırakılmaya başlandığını" savunan Baykal, "Ergenekon" soruşturması ve gözaltıları kabul edilebilir şekilde anlatmaya yeterli hiçbir açıklama yapılmadığını ileri sürdü.

"Bunu sıradan hukuk, yargılama süreci gibi anlamaya imkan yoktur" diyen Baykal, "Toplumun bütün kesimlerinden insanlar, acaba şimdi sıra ona mı gelecek, buna mı gelecek diye tahmin yürütür hale gelmeye başladı. Türkiye bir korku devletine, korku cumhuriyetine dönüştürülüyor. Bu doğal bir olay değil. Böyle bir şey olamaz" diye konuştu.

"Topbaş ile ilgili dosyaları yeri ve ortamı olduğu zaman açacağım"

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın partisinin bazı belediye başkan adaylarını açıkladığı basın toplantısından ayrılırken, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Dürüst siyaset anlayışını İstanbul'da da sürdüreceğini" ifade eden Kılıçdaroğlu,  basında uzun süredir kendisinin aday olacağına ilişkin haberler yer aldığını anımsattı ve "Dolayısıyla benim için sürpriz olmadı" dedi.

Kılıçdaroğlu, kendisi için artık yeni bir sayfanın açıldığını, İstanbul'a, İstanbullulara hizmet edeceğini ve bundan da büyük bir keyif alacağını belirterek, şöyle konuştu:

"İstanbullulara hesap vereceğim. Ben İstanbul'un simitçisini, çaycısını, balıkçısını, esnafını, sanayicisini seviyorum. Onlara hizmet etmek benim için bir onurdur. Daha önce 12 yıl İstanbul'da kaldım. İstanbullulara elimden geldiğince bürokrat olarak hizmet verdim. Bu kez de bir politikacı olarak hizmet vermekten de onur duyuyorum."

Kemal Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin "Sayın Topbaş'la da düello yapacak mısınız?" sorusuna, "Sayın Topbaş ile ilgili, yeri ve ortamı olduğu zaman dosyaları açacağım. Kendisi arzu ederse elbette tartışırız. Uygar ölçüler içinde tartışmak benim için büyük bir keyiftir. Umuyorum Sayın Topbaş için de keyif olur" karşılığını verdi.

Kılıçdaroğlu, aynı gazetecinin, "Elinizde yeni belgeler var mı?" sorusu üzerine de "İstanbul, bu konuda çok bereketli bir alan. Öyle söyleyeyim..." dedi.

CHP'nin Manisa Başkan Adayı, adaylıktan çekildi