Baykam'ın durumu iyiye gidiyor

Uğradığı bıçaklı saldırı sonucu yaralanan Ünlü Ressam Bedri Baykam yoğun bakımdan çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ünlü Ressam Bedri Baykam ve asistanı Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi'nde "İnsanlık Anıtı"yla ilgili katıldığı toplantının ardından bıçaklı saldırıya uğradı. Baykam'ın doktoru Çuhadaroğlu, ünlü ressamın ve asistanının durumunun iyiye gittiğini belirtti.

Kars'taki "İnsanlık Anıtı"na ilişkin bir toplantıdan çıkan ressam Bedri Baykam ile Piramit Sanat Galerisi Genel Koordinatörü Tuba Kurtulmuş bir kişinin bıçaklı saldırısı sonucu yaralandı. Saldırgan Mehmet Ç. olaydan yaklaşık 4 saat sonra Bayrampaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yakalandı.

Akatlar Kültür Merkezi'nde düzenlenen, Kars'taki "İnsanlık Anıtı"na ilişkin bir toplantıdan çıkan Bedri Baykam ile Piramit Sanat Galerisi Genel Koordinatörü Tuba Kurtulmuş bir kişinin bıçaklı saldırısına uğradı.

Karın boşluklarından yaralandıkları belirtilen Baykam ve Kurtulmuş, Acıbadem Maslak Hastanesinde tedavi altına alındı. 

Kamera görüntülerinde, toplantı bittikten sonra Bedri Baykam'ın yanına yaklaşan saldırganın Baykam'dan bir şey talep ettiği, ret cevabı aldığında da Baykam ve Kurtulmuş'u bıçakladığının görüldüğü bildirildi.

Olay sonrasında bir su dağıtım aracına binen saldırganın aracı kullanan kişinin "Ağabey benim başımı yakma" demesi üzerine "Asıl beni almazsan başın yanar" dediği, bu araçla bir noktaya kadar gidip bir taksi durağında inerek, buradan da taksiyle uzaklaştığı kaydedildi. 

Normal hasta servisine alındılar

Acıbadem Maslak Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, bıçakla yaralanan ressam Bedri Baykam ile Tuba Kurtulmuş'un normal hasta servisine alındığını bildirdi.

Prof. Dr. Çuhadaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bıçakla yaralanma sonucu dün hastanenin Acil Servisine getirilen ressam Bedri Baykam ve asistanı, Piramit Sanat Genel Koordinatörü Tuba Kurtulmuş'un dün yapılan operasyondan sonra yoğun bakımdaki izleme süreçlerinin başarıyla tamamlandığını belirtti.

Çuhadaroğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Baykam ve Kurtulmuş'un, bundan sonra normal hasta servisine alınması uygun bulunmuş ve normal hasta servisine alınmıştır. Halen sadece birinci derece yakınlarının ziyaretine izin verilmektedir. Bunun dışındaki ziyaretler bir süre daha tıbbi nedenlerle kabul edilmeyecektir. Bu tür olgularda hastayı izleme süresi en az 4-5 gündür. Bugün yapılan değerlendirmede, hastalarımızın genel durumlarının iyiye gitmekte olduğu gözlenmiştir."

4 saat sonra teslim oldu

Olaydan yaklaşık 4 saat sonra saldırgan Mehmet Ç. (36) Bayrampaşa İlçe Emniyet Müdürlüğünce gözaltına alındı.

 Saldırganın teslim olmak için emniyet müdürlüğüne geldiği,oradaki polislere Baykam'ı kendisinin bıçakladığını söyledikten sonra gözaltına alındığı ifade edildi.

Buradan Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri tarafından teslim alınan zanlı, Bayrampaşa Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi.

Mehmet Ç, hastaneden çıkışı sırasında basın mensuplarına yönelik olarak "Allah'tan başka ilah yoktur" dedi. 

Mehmet Ç, daha sonra Asayiş Şube Müdürlüğüne götürüldü.

Şüphelinin kardeşi ve eniştesi de gözaltında

Ressam Bedri Baykam ile Piramit Sanat Galerisi Genel Koordinatörü Tuba Kurtulmuş'un bıçakla yaralanmasına ilişkin olarak şüpheli Mehmet Ç'nin kardeşi ve eniştesinin de gözaltına alındığı bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, Mehmet Ç'nin yakalanmasının ardından kardeşi Şaban Ç. ile eniştesi de konuya ilişkin gözaltına alındı.

Bilgisayarı incelemeye alınan şüpheli Mehmet Ç'nin, olayda "komando bıçağı" diye tabir edilen bir bıçak kullandığı, Baykam'ın Akatlar Kültür Merkezi'nde olacağını da bir sosyal paylaşım sitesine olan üyeliği sayesinde öğrendiği kaydedildi.

Şüphelinin, ilk ifadelerinde, Bedri Baykam için "Konuşmalarını beğenmiyorum. Tipi hoşuma gitmiyor" dediği, Tuba Kurtulmuş'a neden saldırdığının sorulması üzerine de kendisine müdahale eden iki kadını, Baykam'ın korumaları sandığını söylediği öğrenildi.

Mehmet Ç'nin olaydan sonra eski çalıştığı yere giderek, eski patronuna "Bana 200 lira ver, Niğde'ye gideceğim. Bedri Baykam'ı bıçakladım. 2-3 gün dinleneceğim daha sonra polise teslim olacağım" dediği, ancak patronunun parayı vermediği öğrenildi.

Şüphelinin, bunun üzerine ablasının Bayrampaşa'daki evine gittiği kaydedildi.

Fatih Küçükayasofya semtinde anne ve babasıyla aynı binada oturan Mehmet Ç'nin, gerçekte 1976 doğumlu olmasına rağmen askere erken gitmek için yaşını 1 sene büyüttüğü, hakkında "mani-depresif" teşhisi bulunduğu, aile üyelerinde de benzer psikolojik rahatsızlıklar olduğu bildirildi.

Daha önce 2 kez evlenen ve ikinci evliliğinden bir çocuğu olan Mehmet Ç'nin, 7 yıl önce ikinci eşinden boşandığı, o günden beri eski karısını ve çocuğunu görmediği, 1998 yılında karısının eski nişanlısını ve arkadaşını bıçakladığı gerekçesiyle 6 ay cezaevinde kaldığı kaydedildi.

Mehmet Ç'nin, daha önce matbaalara kağıt temin eden bir iş yerinde çalıştığı, ancak 5 yıldır hiçbir iş yapmadığı, sabahlara kadar televizyon izleyip, zaman zaman balığa gittiği, mahallesinde çok sinirli biri olarak tanındığı ifade edildi.

Saldırgan da toplantıdaydı...

Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Bedri Baykam'ın bıçakla yaralayan saldırganın, olay öncesi gerçekleştirdikleri toplantıda olduğunu görenler bulunduğunu söyledi.

Bir gazetecinin, "saldırgan toplantıda mıydı?" sorusu üzerine Aksoy, "Öyleymiş, görenler var" dedi.

"Toplantıda tartışma yaşanmış, olayın bununla alakası var mı? sorusuna", "Hayır, toplantıda bir tartışma yaşanmadı" yanıtını veren Aksoy, "toplantıda sessiz kalanlardan birisi miymiş, yoksa...?" sorusunu da, "'Hiç konuşmuyor. Görenler var" diye yanıtladı.

Bir başka soru üzerine, kamera kayıtlarının mevcut olduğunu ifade eden Aksoy, "Saldırgan, 'sevgilime laf attı, ondan vurdum' dese bile ben inanmam buna. Çünkü çok beklemiş, kararlı. Orada onu bir araba bekliyor, yani planlanmış. Umalım ki Bedri arkadaşımız bu işten çok zarar görmeden atlatsın. Durumu da hafif değil, bağırsakları parçalanmış, çok usta bir tetikçiymiş. Nasıl bir memlekete dönüştük anlamak zor" diye konuştu.

Bir basın mensubunun, "heykelin yıkılmasıyla alakası olabilir mi?" sorusu üzerine de Aksoy, "Görüyoruz ki kitaplar yazılmadan toplanıyor, yarım, bitmemiş heykel üstünden konuşup heykeli yıkıyoruz. Mahkeme kararlarını beklemeden yapıyoruz üstelik. Her şeyin hali belli. İnsanlar suçsuz yere suçlanabiliyorlar. Biz gerçekten bir demokrat gibi haklarımızı, özgürlük alanlarımızı bilelim. Özgürce yaşayalım" şeklinde konuştu.

"Saldırıyı bekliyor muydunuz?" sorusu üzerine, "Hayır" yanıtını veren Aksoy, "Biz zaten böyle şeyleri beklemiyoruz, düşünmüyoruz, o yüzden böyle rahat konuşuyoruz. Böyle bir şeyi zaten hak etmiyoruz" dedi.

Tehdit alıp almadığı yönündeki soruyu da Aksoy, "Hayır, almadım" diye yanıtladı.

Kılıçdaroğlu saldırıyı kınadı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bıçaklı saldırıya uğrayan Ressam Bedri Baykam'a çiçek göndererek geçmiş osun dileklerini iletti ve saldırıyı kınadı.

CHP'den yapılan yazılı açıklamaya göre, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına başkanlık eden Kılıçdaroğlu, iki Parti Meclisi (PM) üyesini görevlendirerek, Bedri Baykam'ın ameliyat olduğu hastaneye gitmelerini, Baykam'ın sağlık durumu hakkında bilgi almalarını ve yakından ilgilenmelerini istedi.

Devlet sanata sanatçıya Fransız kalmamalı

Öte yandan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran da yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyla ilgili, "Devlet sanata, sanatçıya, kültüre, tiyatroya Fransız kalmamalıdır" ifadesini kullandı.

Oran, Baykam'ın saldırıdan önce "Sayın Başbakan ülkesinin tüm aydınlarına, sanatseverlerine ve demokrasiye Fransız kalmak istiyor. Duymak istemiyor, görmek istemiyor, dinlemek istemiyor. Kars'taki heykel yıkılırsa, bütün dünya ister istemez Talibanların Buda Heykeli'nden sonra bu da Türkiye'nin Buda hamlesi diyecektir" şeklinde konuştuğunu belirtti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir