BDP'lilere yemin çağrısı

Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Meclis Başkanı Çiçek BDP'lilere yemin çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA/SOFYA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek CHP'lilerin yemin etmesini memnuniyetle karşılarken BDP'lilere çağrıda bulundular.

Başbakan Erdoğan, TBMM'ye gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Birazdan CHP'liler yemin edecek, siz katılacak mısınız?" sorusu üzerine Erdoğan, "Meclis'teyim kısmen katılırım, kısmen katılmam" karşılığını verdi. Erdoğan, "Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine ise "Hayırlı oldu, güzel oldu. Zaten beklentimiz de buydu biliyorsunuz, bunun hep açıklamasını yaptık. 'Çözüm yeri TBMM'dir' dedik. Demek ki aklı selim ile hareket edilirse herşey olur" diye konuştu.

BDP'lilerin de yeri Meclis

Başbakan Erdoğan, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, "Ötekileştirildik, bu sürecin dışında tutulduk" şeklinde açıklamalarının olduğunun anımsatılması üzerine, şunları söyledi:

"Kimsenin ötekileştirildiği yok. Onların da yeri burasıdır. Bana göre gecikmeden onlar da kararlarını verip... Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara, demokratik parlamenter sistemin merkezi de TBMM'dir. Onların da geleceği yer burasıdır. Bunun dışında yapılanların hepsi, aslında temsil ettikleri milletvekilliği sıfatı ile uyumlu değildir. İnanıyorum ki onlar da en kısa zamanda gelip, burada yeminlerini yapacaklardır."

Gül'den BDP'ye çağrı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP'li milletvekillerinin yemin edecek olmalarının kendisini büyük bir memnuniyete sevk ettiğini belirterek, "Diyalog kapıları açık olunca, karşılıklı oturulup konuşulunca her şey halloluyor. Ümit ederim ki; BDP'ye bağlı milletvekilleri de Meclise katılırlar, aynı şekilde görevlerini yerine getirirler ve milletvekilliği faaliyetlerini gerçekleştirmeye başlarlar" dedi.

Yeni bir sayfa açıldı

Meclis Başkanı Cemil Çiçek de, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gelinen noktadan çok memnun olduğunu ifade eden Çiçek, "Gerçekten vatandaşımızı üzmüştük. İyi bir seçim yaptık, kötü bir başlangıç yapmıştık" şeklinde konuştu.

Bugün gelinen nokta itibariyle yeni bir sayfanın açılmış olduğunu belirten Çiçek, şunları söyledi:

"İşin bu noktaya gelmesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu çağrılar, Sayın Başbakanımızın konunun çözümü noktasındaki gerçekten çok önem verdiğim katkıları, anamuhalefet partimizin sorunun çözümü noktasındaki iyiniyetli çabaları... Bugün bu noktaya gelmiş olduk. Ben kendilerine şükranlarımı, teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum.

Çiçek, BDP için de aynı şeyleri düşündüğünü, en baştan bu yana söylediğini ifade ederek, başkanlık başvurusunu yapar yapmaz, "Hiçbir ayrım yapmaksızın grubu bulunan partilerin gelip yemin etmelerinin uygun olacağını ve Türkiye'nin her sorununun görüşüleceği en meşru, en doğru adresin TBMM olduğunu" söylediğini hatırlattı.

Bütün vekillerin başkanıyım

Her partinin kendine göre beklentileri, düşünceleri, talepleri olabileceğini belirten Çiçek, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunların en evvel seslendirileceği yer de burasıdır. O nedenle BDP için de bu çağrıyı o günden beri her defasında yaptım. Şahsen de görüştüğüm BDP'li arkadaşlar oldu. Kurumsal olarak da iki eşbaşkan geldi, beni ziyaret etti. Ben de beklentilerimi, düşüncelerimi ifade ettim. Nitekim onu da sizinle paylaştılar. Dolayısıyla benim açımdan 'dışlandı, dışlanmadı' tarzındaki, şeklindeki değerlendirmeler doğru değil. Çünkü ben Meclis Başkanı olarak görev yaptığım süre içerisinde bana oy veren, vermeyen; TBMM'deki bütün milletvekillerinin, parti gruplarının başkanıyım. Görevim, sorumluluğum, ülkemin yararı neyi gerektiriyorsa, onun gereğini yaparım.

Kararlarını gözden geçirsinler

Son birkaç günlük uygulama da esas itibariyle bunu gösteriyor. Dolayısıyla, aynen CHP'ye yaptığım gibi BDP'ye bir defa daha çağrı yapıyorum: Kararlarını ümit ederim gözden geçirirler, Meclis kapanmadan da yemin yapmış olurlar. Bu hepimiz için önem vermemiz gereken bir konudur. Ümit ederim onlar da bugün olduğu gibi yarın ve diğer gün yemini gerçekleştirirler. Doğru olanın da bu olduğunu düşünüyorum."

Bir gazetecinin, "BDP'liler biraz alınganlık göstermişler" sözleri üzerine, Çiçek, "Ben bilemem. Her grup kendisi ayrı hareket ediyor. MHP ayrı hareket etti, nitekim MHP'den de bir milletvekili var. O, başka bir yolla konuyu gündeme getirmeye çalıştı. Kendilerince saygıdeğer bir yöntem buldular. CHP, bir başka yöntemle... Ben hepsini değerlendirmeye ve elimden gelen katkıyı vermeye çalıştım. Aynı katkıyı BDP için de veririz" dedi.

Cemil Çiçek, "AK Parti ile CHP arasında cuma gününden beni devam eden görüşmelere BDP dahil edilemez miydi?" sorusuna, "İşin hiç magazin, detay kısmına bakmayalım. Onlara girersek, bugünkü sonucu gölgelemiş oluruz. Siyaset, mümkün olanın yapılmasıdır. Demek ki, o günkü şartlarda mümkün olan doğru buydu, biz de bunu yapmaya çalıştık" yanıtını verdi.

Görüşmeleri basını bilgilendirmeden yaptıklarını ifade eden Çiçek, "Size saygısızlığımızdan değil, sizin öneminizi küçümsediğimizden değil, öyle olması gerekiyordu, öyle yaptık. Onun için de meseleye böyle bakalım. Biraz da sonuçtan giderek, mümkün olan neyse onu yapmaya çalıştık. BDP için de aynı çağrıyı yapıyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir