Bedelli askerlik süresiyle ilgili çalışma yapılabilir

Başbakan Yardımcısı Arınç, bedelli tartışmalarına ilişkin, süre konusunda yeniden bir düzenleme yapılabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Zorunlu askerlik uygulaması devam edecektir, belki askerlik sürelerinin yeniden düzenlenmesiyle ilgili bir yasal çalışma yapılabilir" dedi.

Arınç, NTV canlı yayınında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bülent Arınç, bedelli askerlik konusundaki tartışmalara ilişkin, "Adı üzerinde bedelli askerlik, bedelsiz askerlik değil. CHP'nin çok yersiz eleştirilerine dikkat edilmesini istiyorum. CHP'nin geçmişte verdiği bir teklif bedelli askerliğe yönelik değil, bedelsiz askerliğe yönelikti. Çünkü orada limitler kabul edilmiş ve bu limitleri ödeyenlerin askerlik yapmayacağı öngörülmüştü" dedi.

MHP'nin itirazlarının da temelde elde edilecek miktarın hangi amaçla kullanılacağı ve kamuoyundaki bazı tepkilerle ilgili olduğunu ifade eden Arınç, "Herkesin makul diyebileceği bir düzenlemenin yapılması isteniyordu. Biz buna dikkat ettik. Ancak MHP, 21 günlük askerlik süresinin de bir şekilde yaptırılmasında ısrarlı" dedi.

Bedelli askerlikte herkesi tatmin etmenin mümkün olmadığını, yaş ve tutar konusunda farklı beklentilerin dile getirildiğini anlatan Arınç, bu konu üzerinde uzun süre çalışıldığını, hesap kitap yapıldığını ve ortalamanın esas alındığını söyledi.

Genelkurmay'ın veya TSK'nın asker ihtiyacıyla ilgili de "Bu dikkate alınır ama siyasi kararı hükümet verir. Ona göre bir düzenleme yapar. Sayın Milli Savunma Bakanı genel kuruldaki görüşmelerde bu konuda 'asker ne dedi' diye soranlara, 'ne demesini bekliyorsunuz evet veya hayır demesinin Meclis'te yapacağımız kanunla ne ilgisi var' gibi çok güzel bir cevap verdi. Asker diyeceğini der, ihtiyacını bize bildirir, biz bütün bunları etraflıca dikkate alır ve bir hükümet olarak kararımızı veririz" şeklinde konuştu.

Vicdani ret siyasi açıdan da psikolojik açıdan da doğru değil

Arınç, vicdani ret konusuna ilişkin olarak da "Bu konuda en son Sayın Başbakanımız bedelli, vicdani ret konusunda hiçbir düzenleme yapılmayacağını, bunu düşünmediğini ifade etti. Bir defa bedelli askerlik konusu hükme bağlanırken bunun yanında vicdani ret getirilmesi, siyasi açıdan da psikolojik ve moral açısından da doğru bir unsur değil" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir