Beklemek yerine çaba sarfetmek...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MALATYA'DAN / Nida YANGÖZGÜL

malatya@dunya.com

Malatya'da yerel seçim çalışmaları başladı başlayalı, iş dünyasından birçok kesimin moralinin çok bozuk olduğu görülüyor. Krizin getirdiği sorunlar yaşanırken, ilde bugüne kadar verilen sözlerin de yerine getirilememiş olması, geleceğe dair umutları azaltıyor. Kiminle görüşsek, kimi ziyarete gitsek, seçim muhabbeti ile kriz muhabbeti birbirine karışıyor. Vatandaştaki bıkkınlık, yılgınlık hat safhada artık. Sabah işe gelirken herkeste bu yılgınlıkla birlikte bir de tedirginlik göze çarpıyor. Birçok kişiden "Bugün yine iş yok, bekleyeceğiz" şeklinde ifadeler duyuyoruz.

İş dünyasının nabzını tutan bir kişi olarak, bu durum beni son derece üzüyor. Malatya'da da hemen her yerde olduğu gibi sıkıntılar var; işsizlik hat safhada, birçok fabrika kapandı, ciddi anlamda işten çıkarmalar yaşandı, her evde en az bir işsiz insan var ama 'napalım, durum böyle' deyip hiçbirşey yapmadan da olmaz. İnsanlar verilen vaatlerin, verilen sözlerin yerine getirilmesini beklerken, sözlerin tutulmaması herkesi daha da bir yılgınlığa götürüyor. Biraz daha sabretmek gerekli, ne de olsa sabretmeye alışmış durumdayız. Şimdi biraz da yerel seçimlerin geçmesini bekleyelim...

Malatya'da çalışmalarını hızlandıran adaylar birçok umutlar vaat ediyorlar, Malatyalılar ise mecburen bekliyorlar.

Bekleme sürecinde karamsarlığa değil umuda gidecek yollar olduğuna inanıyorum. İnsanlarımız iş geliştirme açısından yapılabileceklerine yoğunlaşsalar, iş potansiyellerini artırmak için yeni araştırmalara girseler, en azından düşünce olarak bile olaylara daha farklı ve daha olumlu yaklaşabilirler diye düşünüyorum. Çünkü bunu gerçekleştiren işadamlarımızın başarı sağladığını görebiliyorum. Onlar en azından müşteri beklemek yerine müşteriye gitmeyi tercih ediyorlar. Çağı yakalamak adına, yenilikleri takip etmek ve her zaman bir adım önde olabilmek için son sürat çalışmak ve zamanı iyi değerlendirmek gerekli. Son birkaç ayda ilde gördüğüm durum ne yazık ki beni gerçekten üzmekte. Beklemek yerine en azından çaba sarf edilse, birşeyler yapmak için gayret gösterilse karamsar duygulardan kurtulmuş olunur.

Malatya gerçekten güzel kaynakları bulunan, iyi bir coğrafyası olan, doğu illeri arasında geçiş köprüsü görevi görme konumuyla gerçekten avantajlı. Fakat bu zenginliklerin yeterince değerlendirildiğini göremiyoruz.