Belediye, elektriğini "rüzgardan" elde edecek

Vize Belediye Başkanı Yılmaz: "500 kW gücünde bir rüzgar tribünü ile elektik ihtiyacımızı karşılayacağız"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KIRKLARELİ  - Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, "500 kW gücünde bir rüzgar tribünü ile elektik ihtiyacımızı karşılayacağız" dedi.
 
Yılmaz, Mehmet Akif Mahallesi Küçükyayla köyü yolu üzerinde 500 kW gücünde bir rüzgar tribünü kurarak belediye hizmet binası ve sokak aydınlatmaları için ihtiyaçları kadar elektrik üretmek istediklerini söyledi.
 
Rüzgar tribünü kurmak için TREDAŞ Genel Müdürlüğü ile gerekli yazışmaları yaptıklarını anlatan Yılmaz, ihtiyaçlarını karşılamak üzere 500 kilovat saati aşmamak kaydıyla "Lisanssız Elektrik Üretimi Enerji Müsaade Belgesi" aldıklarını kaydetti.
 
Rüzgar tribününün 2014 yılında hizmete gireceğini aktaran Yılmaz, her geçen gün yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyaç duyduklarını belirterek, 500 kW gücünde bir rüzgar tribünü ile elektik ihtiyaçlarını karşılayacaklarını bildirdi.
Belediyenin elektriği ve sokak aydınlatmalarının rüzgardan karşılanacağını vurgulayan Yılmaz, Vize'de rüzgarın bol olması nedeniyle böyle bir çalışma yaptıklarını kaydetti.
Yılmaz, sokak aydınlatmaları için harcanan enerjinin maliyetinin hazine tarafından ödendiğini ifade ederek, "2015 yılından itibaren sokak aydınlatmaları için harcanan enerji maliyeti belediyeler tarafından ödenecek. Bu da belediyelere büyük bir yük olacak. Bu yükün önüne geçmek amacıyla rüzgar tribünü kurmaya karar verdik" şeklinde konuştu.
 
"Fatura ödemekten kurtulacağız"
 
Projelerini, Kalkınma Ajansı ve Avrupa Birliği'ne sunacaklarını dile getiren Yılmaz, Fon kaynaklarını kullanarak rüzgar enerjisi santralini kuracaklarını söyledi.
Yılmaz, bu proje tamamlandıktan sonra Vize Belediyesi'nin elektrik faturası ödemekten kurtularak, ayrılan ödeneğin daha yararlı bir faaliyet ve yatırım için kullanacağını ifade etti.
Proje maliyetinin 700 bin avro olduğunu kaydeden Yılmaz, 4 yıl içerisinde ürettikleri elektrikle bu maliyeti ödeyeceklerini söyledi.
Vatandaşa elektrik satmaktan ziyade belediyenin elektrik üretiminde kendi kendine yetebilmesini amaçladıklarını belirten Yılmaz, "Kanunlar el verdiği sürece vatandaşımıza elektrik vermek isteriz. 2014 yılında projemizi faaliyete geçirmeyi istiyoruz. Zaman içerisinde diğer belediyelere de örnek olmasını istiyoruz. Ürettiğimiz elektriği, TREDAŞ'a da para karşılığında da verebileceğiz" diye konuştu.