Belediye-İş üyelerinden protesto yürüyüşü

İtfaiye ve İDO'da çalışan üyelerin sendikadan istifaya zorlandıklarını öne süren grup, Aksaray'dan İBB önüne yürüdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Türk-İş'e bağlı Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler Sendikası (Belediye-İş) üyeleri, itfaiye ve İstanbul Deniz Otobüsleri'nde (İDO) çalışan üyelerine sendikadan çıkmaları için baskı yapıldığı iddiasıyla yürüyüş yaptı.

Belediye-İş'in Aksaray'daki Şubeler Binası önünde toplanan grup, sloganlar atarak, Saraçhane'de bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Çeşitli sloganlar yazılı dövizler taşıyan grup, protestoyu zaman zaman alkışlarla da sürdürerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi önüne ulaştı. Burada açıklama yapan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Belediye-İş'in İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı Bimtaş A.Ş'de yaptığı örgütlenme çalışmalarında yeterli çoğunluğu sağlayıp toplu sözleşme için yetki başvurusunda bulunduğunu, bunun üzerine 7 işçinin işten çıkarıldığını ve diğer sendika üyelerinin de sendikadan istifaya zorlandığını söyledi.

Büyükkucak, "İktidar ve belediye başkanı, 'hak ve özgürlük' diyerek göreve gelmişti. Bu yapılanlara karşı, sayın Kadir Topbaş, 'Bunlar bizim yan kuruluşumuz' diyemez. Hayır sayın Başkan, bu kuruluşlar size bağlı" dedi.

Türkiye'nin her yerinde binlerce çalışanın sendikalı oldukları için işten çıkarıldığını, demokratik bir hak olan sendikalaşmaya karşı baskılar olduğunu savunan Büyükkucak, Türk-İş olarak, bağlı sendikalarının hak mücadelelerinde her zaman yanlarında olacaklarını kaydetti. Belediye-İş 5 No'lu Şube Başkanı Nihat Altaş da örgütlenme konusunda tüm engellemelere rağmen Bimtaş çalışanlarının kararlı duruşuyla son yıllardaki en büyük sendikal örgütlenmeyi gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Gaziosmanpaşa İtfaiyesi görevlilerinin 17 Kasımda sendikadan istifa için notere götürüldüklerini öne süren Altaş, İDO çalışanlarının da gruplar halinde Bimtaş'ın Harem bürosuna çağrılarak tehdit edildiklerini, 3-14 Kasım arasında ise 7 üyelerinin işten çıkarıldığını iddia etti. Öncelikli taleplerinin anayasal ve yasal haklarını kullanırken işten çıkarılan 7 arkadaşlarının işe iadesi olduğunu belirtti. Haber-İş, Tek Gıda-İş ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) da aralarında bulunduğu bazı sendikaların şube başkanlarının da katıldığı eylemde, polis yoğun güvenlik önlemi aldı.