Belirsizlik netleşene kadar piyasalarda güçlü seyir zor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

Yurtiçi piyasalarda gerek siyasi belirsizlik gerek son günlerde terör ile ilgili gelişen olaylar, başta Türk Lirası üzerinde olmak üzere kırılganlık yaratıyor. Türk Lirası, ABD Doları karşısında 15 Temmuz 2015 tarihinden bu yana yüzde 5.2 değer kaybederken, döviz sepeti karşısında da değer kaybı yüzde 5.4 seviyesine ulaşmış durumda. 

Kurdaki değer kaybına karşılık para politikasında sıkılaştırma beklentileri ile birlikte gösterge faizde yüzde 10 seviyesinin üzerine yükselmiş bulunuyor. Söz konusu gelişmeler kuşkusuz ki hisse seni piyasaları üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. BIST 100 endeksi gelen satış baskısı ile 83.000 seviyesinde tutunamazken, geçen hafta 80.000 seviyesindeki kritik destek seviyesini kırmış durumda. 

Son günlerde 78.000 seviyesi üzerinde satışların kısmen karşılandığını görsek de, piyasalardaki algı bozukluğu 78.000 desteğinin kırılma olasılığını yüksek tutuyor. Önümüzdeki hafta endeksin 78.000 desteğini kırması durumunda 76.600 seviyesine doğru geri çekilmeler görülebilir. Bununla birlikte 74.500 seviyesine kadarda düşme riski az değil. Toparlanmaların olması durumunda 80.000 seviyesi tepki oluşması durumunda ilk ulaşılacak hedef gibi duruyor. Piyasalardaki olumsuz ve zayıf algıların tekrar pozitife dönmesini sağlayabilecek en kuvvetli faktör koalisyon hükümetinin kurulması ile ilgili gelebilecek somut adımlar. Böyle bir durumda piyasalardaki kötümserlik dağılabilir ve endekste 80.000 seviyesinin üzerinde kalmayı hedefleyen bir seyir görebiliriz. Ancak son günlerde erken seçim ihtimali giderek artıyor ve bu durum piyasalar için olumsuz. 

Fed’e yönelik sürpriz beklenti yok 

Dışarıda ise Çarşamba günkü Fed toplantısı önemli gündem maddesini oluşturuyor. Fed’in toplantısının ardından basın açıklaması olmayacak ve Yellen konuşma yapmayacak. Genel beklentiler Fed’in herhangi bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde bulunuyor. Ancak yine de karar metninde faiz artırımına yönelik ipuçları aranacak. Aynı tonlamada gelmesi durumunda bir süreliğine ABD dolarında geri çekilme ve paritelerde dolara karşı rahatlama görülebilir. Bu durum içeride TL üzerinde ne kadar etkili olacak göreceğiz. TL’de geri çekilmenin olması durumunda bu durum BIST endeksinde tepki oluşmasını sağlayabilir. 

Global piyasalarda kritik destekler önemli 

Dış piyasalarda izlenecek diğer faktörler global endekslerin seyri olacak. S&P endeksinde 2040 seviyesi güçlü destek olurken, DAX endeksinde 10800 seviyesi kritik destek olarak izleniyor. Çin borsasında ise satışlar tekrar geri dönerken 3400 seviyesi önemli destek. Endekslerin kritik seviyelerinin altına gerilemesi durumunda global satış baskısı ile karşı karşıya kalabiliriz. 

İç piyasada ise geçen hafta Telekom ile başlayan bilanço sezonu bu haftada bankalar ve diğer sanayi firmaları ile birlikte devam edecek. Cumaya kadar bankaların 2.çeyrek kar rakamları beklenirken, ARCLK, TAVHL, TOASO, ISGYO gibi firmalarında bilançolarını bu hafta açıklaması bekleniyor. Bilançolar piyasada hisse bazlı hareketlere neden olabilir. 

Savunmada kalmak gerekli 

Strateji olarak zayıf bir piyasanın olduğunu göz önüne aldığımızda minimum hisse senedi önerimizi koruyoruz. Mevcut belirsizlikler netleşene kadar hisse senedi piyasalarında ölçülü kalmakta fayda var. Bir diğer düşünce ise VIOP piyasalarında portföy büyüklüğü tutarında short pozisyon açarak portföyler koruma altına alınabilir. Fırtınalı günler geçtiğinde 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.