Belirsizlikler piyasalardaki kırılganlığı artırıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

Piyasalarda belirsizlikler devam ediyor. Bu nedenle varlık fiyatlarında halen dalgalanmalar mevcut. Piyasalardaki belirsizlik sona erene kadar hisse senedi, döviz ve faiz piyasalarında denge noktalarını tespit güç. İçerideki en büyük belirsizlik koalisyon hükümetinin kurulup kurulmayacağı. Bununla ilgili AKP ve CHP arasındaki görüşmeler devam ediyor. Şimdilik olumsuz bir haber akışı mevcut değil ancak nihayete ulaşan bir gelişmede sözkonusu değil. Diğer yandan içeride gelişen terör olayları piyasalardaki algılamaları olumsuz etkileyen bir diğer faktör olmayı sürdürüyor. Bu noktada piyasa yatırımcısı olarak gelişmeleri izlemek ve savunmada kalmak en ideal strateji gibi duruyor. 

Meclisteki Olağanüstü Oturum Koalisyon Görüşmelerini etkiler mi?

Bugün TBMM’nin 15:00’da olağanüstü toplanması bekleniyor. Ayrıca saat 18:00’da Başbakan Davutoğlu başkanlığında güvenli zirvesi yapılması bekleniyor. Meclisteki olağanüstü toplantının önümüzdeki günlerde koalisyon görüşmelerini etkileyici nitelikte olup olmayacağı önemli olabilir. Piyasalarda erken seçim olasılığının halen ağırlıklı bir şekilde bulunduğunu hatırlamakta fayda var. Ve bu durum piyasalar üzerinde kırılganlık yaratan en önemli faktör. Erken seçim kararı verilmesinin piyasalardaki risk algısını bir miktar daha yükselteceğini ve volatil seyirlere neden olabileceğini sürekli her kesim belirtiyor. Böyle bir durumda BIST endeksinin 76600 desteğinin altına gerilemesi ve 74500 seviyelerini ciddi şekilde test etmesi muhtemel. 74500 seviyesi aynı zamanda döviz sepeti bazındaki endeks grafiğinde kritik bir trend desteği. Bu noktanın da kırılması endeksin yeni ve daha yüksek risk algılı bir satış sürecine girdiğinin işareti olacak. Aynı şekilde böyle bir ortamda TL’deki zayıf duruşun artması ve USDTRY kurunun 2.8080 tarihi zirvesini kırmaya yönelik ciddi atakları da muhtemel olabilir. Şimdilik bu noktalardan uzaktayız. Ancak mevcut seviyelerle bu kötümser seviyeler arasında piyasalarda oluşacak bir algı değişiminden başka bir unsur yok. 

Fed’in şahin taraftaki duruşunu koruması bekleniyor

Dışarıda ise bu akşam yapılacak Fed açıklamaları bekleniyor. Basın toplantısı olmayan toplantıda saat 21:00’da okuyacağımız metinde faiz artırımına yönelik ipuçları arayacağız. Ancak genel olarak Fed’den şahince bir tonlama gelmesi beklentiler arasında. Hatırlanacağı gibi Fed başkanı Yellen bu yıl içerisinde bir faiz artırımı olacağını belirtmişti. Bu nedenle güvercin bir karar metni beklenmiyor. Bu durum ABD dolarındaki güçlenmeyi destekleyebilir. Şu ana kadar iyi dayanan EURUSD paritesinde yeniden aşağı yönlü baskılar görebiliriz. Gelişmekte olan ülkelere bakılınca para birimlerinin ABD doları karşısında değer kaybettiğini görmekteyiz. Bunun içinde Türk Lirası da bulunuyor. Başka deyişle hem içeride hem de dışarıda TL için kolay bir dönemde değiliz. 

Çin Borsası önemli 
Bunların yanında Çin borsasındaki satış baskısı global piyasalarda tedirginlik yaratmaya başladı. Hükümet’in aldığı tedbirlere rağmen Şangay endeksinde satışların sürmesi durumunda global piyasalarda yaratacağı algı öncekine göre daha olumsuz olacak. Şangay endeksinin 3100-3300 seviyeleri üzerinde dengelenmesi alınan son tedbirlerin ardından beklenebilecek bir gelişme ancak önümüzdeki günlerde bu seviyelerinde aşağı yönde geçilmesi global piyasalarda satış dalgası yaratabilir.  

Döviz Sepeti bazında BIST 100 Endeksi grafiği, uzak bakış 

ttttttttttt.jpg

Çin Şangay Endeksi uzun vadeli genel grafik

ttttt1-001.jpg

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.