Belirsizlikler risk iştahını sınırlayabilir…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Banu ERİŞ - FINANSINVEST

Küresel piyasalar Fed beklentileri ile şekillenmeyi sürdürüyor. Yılın başında makro görünümün zayıf olması Fed’in aceleci olmayacağı algısı ile iyimserlik sağlamıştı. Son dönemde ise makro verilerin beklentilerden daha olumlu bir tablo çizmesiyle ilk çeyrekteki zayıf büyümenin geçici olduğu ve devam eden aylarda ekonomik aktivitenin güçlendiği yönünde sinyaller alınıyor. Bununla birlikte Fed’in sonbaharda ilk faiz artırımını yapabileceği olasılığı fiyatlamalarda etkili oluyor. Buna karşın enflasyon riskinin hala çok belirgin olmaması nedeniyle Fed’in faiz artırımı konusunda yavaş adımlar atacağını tahmin ediyorum. Ancak önümüzdeki dönemde beklentilere bağlı olarak dalgalanma sürecektir. 

Avrupa’da ise Yunanistan ile ilgili gelişmeler özellikle EUR/USD paritesinde hareketlilik yaratıyor. Avrupa Birliği ve Yunanistan arasındaki görüşmeler uzun sürse de, sürecin anlaşmayla sonuçlanması yönündeki beklentiler daha güçlü. Ancak ülkenin birlikten çıkması ihtimali de tamamen göz ardı edilemiyor. Bununla birlikte bu ihtimalin ilk konuşulduğu zamanlara kıyasla piyasada daha az endişe yarattığını söyleyebiliriz. Avrupa’daki diğer borçlu ülkelerin durumunun öncekine göre biraz daha iyi olması ve Yunanistan’ın ardından benzer çıkışların yaşanacağına dair korkunun azalmış olması tedirginliği hafifletiyor. Dolayısıyla bu konu piyasalar için çok ciddi bir risk olarak görülmese de, sürecin uzaması nedeniyle kısa vadede varlık fiyatları mevcut bantlar içinde dalgalı bir seyir izleyebilir. 
İçeriye baktığımızda, siyasi gelişmeler nedeniyle kısa vadede yurtdışı görünümün piyasalarımız üzerindeki etkisi daha sınırlı düzeyde kalacaktır. Seçim sonuçlarının ardından yurtiçi piyasalar genelinde ilk negatif tepki sonrasında kısmi tepki çabaları görülüyor. Ancak hem koalisyon kurma süreci, hem de sonrasında atılacak adımlara dair belirsizlik ara ara tedirginlik yaratarak iyimserliği sınırlayabilir. Bu dönemde temkinli duruşun korunması daha uygun olacaktır.