Bell Labs, 'petabit'e hazırlanıyor
100 Gigabit (100G) hızında haberleşme sektörde standart haline gelirken, Bell Labs "Petabit Dönemi"nin kapılarını aralayarakoptik iletişimin sınırlarını zorluyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - 80 yıldan fazla süredir yeni iletişim teknolojilerinin öncüsü olan Alcatel-Lucent Bell Labs,1925’den günümüze 33.000’den fazla patent üretti. Transistörler, dijital ağ ve sinyal işleme, lazer ve fiber-optik haberleşme sistemleri, haberleşme uyduları, kablosuz iletişim, tuşlu arama ve modemler dahil olmak üzere anahtar iletişim teknolojilerinin icadı ve geliştirilmesinde Bell-Labs önemli rol oynadı.
Alcatel-Lucent bünyesindeki Ar-Ge organizasyonu Bell Labs, optik teknolojide yaptığı devrim niteliğindeki deney sonuçlarını açıklayarak ultra yüksek kapasiteli optik iletişim ağlarının temellerini atıyor. Günümüzdeki global iletişimin temelini oluşturan optik iletişim ağları; müşterilere ve işletmelere sınırsız video hizmeti, yüksek hızlı internet erişimi ve sosyal ağ servisleri sunmak için kullanılıyor. Hükümetler, kurumlar, bankalar ve eğitim kurumları için yüksek hacimli veri ulaşımını sağlamak da bilgi ekonomisinin hayat damarı olan optik ağlarla gerçekleşiyor.
Bell Labs tarafından öncü endüstri konferanslarında sunulan son bildirilerde, dalga boyu kanalı başına saniyede 1 Terabit’e ulaşan optik iletim hızıyla iletişim ağlarında Terabit arayüzlerin kullanımının yaygınlaşması için ilk adımların atıldığı duyuruldu. Bu başarı sayesinde Petabit düzeyinde veri iletimi çağına bir adım daha yaklaşmış bulunuyoruz. 1000 Terabit’e eşdeğer veriyi tanımlayan 1 Petabit seviyesinde veri iletimi 10 bin saatlik yüksek çözünürlüklü videoyu ağ üzerinden bir saniyede iletmek anlamına geliyor.
Servis sağlayıcılardan daha yüksek hızlı veri iletimine talep artmaya devam ederken, Alcatel-Lucent optik iletim teknolojilerinin bu ihtiyacı karşılamasını sağlayacak inovasyonun öncüsü olmayı sürdürüyor.
2010 yılında tek taşıyıcı ile saniyede 100 Gigabit iletim yapabilen platformu, Optik Fiber İletişim 2012 konferansında ise ikinci nesil Fotonik Servis Motoru (PSE) elektro-optik çipini tanıtan Alcatel-Lucent, bu çip ile kanal başına saniyede 400 Gigabit (400G) iletim hızı sağlayarak, servis sağlayıcıların uzun vadeli ihtiyaçlarını karşılıyor.
Bu büyük yeniliklerin üzerine, Bell Labs saniyede bir Terabit bilgiyi iletmek için gereken alttaşıyıcı sayısını da azaltarak, yeni nesil Terabit optik arayüz teknolojilerinin yolunu açtı. Yapılan demo sunumlarında, günümüzün 100G çözümlerinin 10 katına ulaşan Tbps mertebesinde iletim hızına, uzun mesafede sadece iki alt taşıyıcı ile ulaşıldı.
Bell Labs Optik İletim Sistemleri ve Ağ Araştırmaları Yöneticisi Peter Winzer, ulaşılan başarıyı şöyle değerlendirdi: "Bell Labs, optik iletişim araştırmalarında sektörün itici gücü olarak, bir yandan yarının ağlarına etki ederken, diğer yandan bugünün en ileri teknolojilerini gerçekleştiriyor. Yaptığımız çalışmalar, iletişim trafiğindeki sonu gelmeyen artışa optik ağların yanıt vermesini sağlarken, modern uygulama ve hizmetlerle ekonomide sürdürülebilir büyümeyi mümkün kılıyor. Bu teknolojilerin bir bölümünün ticari kullanıma geçmesine henüz yıllar olsa da, bu teknolojilerin bugün oluşturuluyor ve geliştiriliyor olması çok daha aydınlık, bilgi açısından zengin ve global olarak bağlantılı bir geleceğin yolunu açıyor."